Νέα έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου My mother's silence σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Εκδόσεων Νεφέλη, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στο χώρο του μουσείου στο Θησείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου 2015.

«Επισκέπτομαι το πατρικό μου σπίτι όταν η μητέρα μου λείπει. Νομίζω ότι έτσι μπορώ να καταλάβω καλύτερα το πώς ζει. Γυρίζω στα δωμάτια και κοιτώ προσεκτικά κάθε αντικείμενο που τη συντροφεύει. Αυτά δεν λένε ποτέ ψέματα».
Χρήστος Χρυσόπουλος

 Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται σε δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά, αγγλικά) που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Νεφέλη για την πρώτη παρουσίασή της στην Άμφισσα τον Οκτώβριο του 2014, στην οικία Δελμούζου, ως μέρος της εικαστικής πλατφόρμας The symptom projects υπό την επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού. Θα εκτεθεί τον Απρίλιο του 2015 στην πόλη Caen της Γαλλίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Printemps balkanique, υπό την επιμέλεια του Laurent Porée.

Στην έκθεση My mother's silence του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά-ΜΜΣΤ, θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά το βίντεο Πλέκοντας το νήμα του χρόνου [HD video, 7.20min, 2014], το οποίο συμπληρώνει τη φωτογραφική αφήγηση του έργου και γυρίστηκε από τον Χρήστο Χρυσόπουλο κατά τη διάρκεια εκείνης της ιδιαίτερης επίσκεψής του στο πατρικό σπίτι, τον χειμώνα του 2014. Όπως αναφέρει ο ίδιος: Κοιτάζοντας εξονυχιστικά την πλέξη, διαπιστώνοντας ότι κάθε χιλιοστό κλωστής δεν είναι ένα κομμάτι ύλης, αλλά ένα κομμάτι χρόνου που εκείνη πέρασε συγκεντρωμένη στη διαδρομή του νήματος. H αποτύπωση του νεκρού χρόνου. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης και το βίντεο-σπουδή του σκηνοθέτη Γιάννη Μισουρίδη, που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή του στην πρώτη παρουσίασή της στην Άμφισσα και, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι ένα σχόλιο για την επιλεκτικότητα του βλέμματος.

Το Σάββατο 25 Απριλίου, ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα συνεργαστεί με τον ποιητή και περφόρμερ Βασίλη Αμανατίδη σε μια περφόρμανς που συνδυάζει το έργο My mother's silence υπό μορφή βίντεο, με το ποιητικό έργο του Βασίλη Αμανατίδη μ_other poem (Εκδόσεις Νεφέλη). Στη συνέχεια, θα συνομιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θεματοποείται στο έργο τους η μητρική γονεϊκή σχέση.

 

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο / T: 210 3215717

 

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00
Πέμπτη : 13.00 – 21.00
Κυριακή : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά