Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών» στην S.G. Art Gallery

Η S.G. Art Gallery (Κλεομένους 2, Κολωνάκι, St.George Lycabettus Hotel) εγκαινιάζει την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, στις 8μμ, την ομαδική έκθεση «Μορφών Δημιουργία. Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών», σε επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου.

Η έκθεση παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις 30 Ελλήνων καλλιτεχνών στο θέμα της ανθρώπινης μορφής, με στόχο την ανάδειξη της πολλαπλότητας των εικαστικών γραφών, των δημιουργικών ανταλλαγών, των αντιπαραθέσεων και των εξελίξεων που συντελέστηκαν μέσα στον τελευταίο αιώνα.

Η ελληνική τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, διακρίνεται από έναν έντονο ανθρωποκεντρισμό, όσον αφορά στη θεματολογία της. Η ανθρώπινη φιγούρα προσφέρεται ως το ιδανικό θέμα για παρατήρηση, μελέτη και πειραματισμό, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα στην προσέγγιση και την απόδοσή της. Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια εξαιρετική ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο αποδίδεται στα έργα το εικονιζόμενο πρόσωπο: ως αλληγορική μορφή ή ως το πιστό του ομοίωμα, άλλοτε με διάθεση εξιδανίκευσης και άλλοτε μέσα από μια πιο διεισδυτική ματιά εν είδη ψυχογραφήματος.

Από τον ρεαλισμό του Γ. Τσαρούχη, στο εξπρεσιονιστικό ιδίωμα του Δ. Μυταρά, στη ζωγραφική και από τον λιτό νατουραλισμό του Θ. Απάρτη, στις γεωμετρικές φόρμες της Ι. Σπητέρη, στη γλυπτική, ανοίγεται ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου που καταλήγει στα έργα νεώτερων καλλιτεχνών όπως οι: Σ. Αδριανός, Ν. Μπαχάρας και Δ. Μεγγρέλη, με κεντρικό άξονα, πάντα, την κατασκευή αναπαραστάσεων της μορφής.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Γ.Τσαρούχης, Γ.Γαϊτης, Χ.Καράς, Δ.Μυταράς, Χ.Μπότσογλου, Κ.Κατζουράκης, Δ.Σκουλάκης, Γ.Ρόρρης, Ε.Κανά, Α.Νικολάου, Β.Ρήνας, Σ.Βατανίδης, Ν.Στρατάκης, Π.Τούντας, Β.Παπανικολάου, Ε.Προκοπίου, Σ.Αδριανός, Ν.Μπαχάρας, Ν.Κλουβάτος, Δ.Μεγγρέλη, Μ.Βάλλα. Και οι γλύπτες: Θ.Απάρτης, Κ.Κλουβάτος, Α.Πατσόγλου, Ι.Σπητέρη, Α.Ραπτοπούλου-Πατσόγλου, Κ.Ανάνιδας, Χ.Λαζαράκης, Χ.Ευσταθίου.

 

Danae Megreli ButteflyΔανάη Μεγγρέλη

 

  • Διάρκεια Έκθεσης: 10 έως 27 Μαρτίου, 2015.
  • Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00, Σάββατο: 11:00 – 16:00