Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η έκθεση «Προσφορά. 65 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως και ο τίτλος της αποκαλύπτει, η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική προσφορά που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς τα έργα μετά τη λήξη της έκθεσης θα δημοπρατηθούν και τα δύο τρίτα των κερδών θα καταλήξουν στο Μουσείο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Bένια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός καθώς και οι: Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.


Την ιδέα της «Προσφοράς» καλοδέχτηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό του εξαιτίας της κρίσης αναγκάζεται να αναζητήσει πόρους από ιδιωτικές χορηγίες. «Ο σκοπός της έκθεσης είναι ευγενής» δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής  δρ Γεώργιος Κακαβάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση της σύγχρονης με την αρχαία τέχνη και ότι «η έκθεση δεν έχει σκοπό το νοηματικό δέσιμο ή τη σύγκριση με τα αρχαία εκθέματα αλλά την προσφορά, την τόνωση του εθελοντισμού και της χορηγίας».

Δεύτερος σκοπός της έκθεσης είναι η προσέλκυση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενός νεότερου κοινού με το δέλεαρ της σύγχρονης τέχνης. Παράπλευρα οφέλη της έκθεσης είναι η σύνδεση του παρόντος της ελληνικής τέχνης με το αρχαίο παρελθόν της φιλοδοξώντας με τη χωρική γειτνίαση να γεφυρωθεί το χάσμα των 2500 χρόνων που χωρίζει παλιά και νέα εκθέματα και να γίνει πρόδηλη και άμεσα αντιληπτή η γονιμοποιός επίδραση της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την οποία δεν έχει σταματήσει να συνδιαλέγεται η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 15 Δεκεμβρίου 2013.

Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» που αναπτύσσει δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης.