Εγκαίνια Γλυπτοθήκης Γεωργιάδη στην Πινακοθήκη Γεωργιάδη

Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη πρόκειται να επεκτείνει τους χώρους της εγκαινιάζοντας τη Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη. Ο χώρος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, ωστόσο ενεργοποιείται εικαστικά με τη διαδικασία Ασπίδα του Αχιλλέα 1978-2013, το απωθημένο μιας μνήμης του ζωγράφου Γιάννη Ζιώγα.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο 2013. Κάθε φάση θα παρουσιάζεται στο κοινό ενώ η διαδικασία θα είναι ανοικτή σε όποιον/α ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

Η υπό διαμόρφωση Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη μετατρέπεται σε χώρο/ανοικτό εργαστήριο, όπου ο Γιάννης Ζιώγας εργάζεται, κατασκευάζοντας τις τωρινές εκδοχές της Ασπίδας του Αχιλλέα. Στην παρουσίαση της 1ης φάσης θα παρουσιαστούν τα έργα περασμένων περιόδων (σχέδια, ζωγραφικοί πίνακες και κατασκευές), καθώς και οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί η διαδικασία τους επόμενους μήνες. Θα υπάρξει μια προβολή παρουσίασης όπου θα αναπτύσσονται διάφορες εκδοχές της Ασπίδας, καθώς και ερμηνείες της απεικόνισης αυτής.

Στα τέλη του φθινοπώρου 2013, θα υπάρξει μια συνολική παρουσίαση όλων των έργων που σχετίζονται με την Ασπίδα του Αχιλλέα, τόσο εκείνων των παλαιότερων ετών καθώς και όσων δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εργασίας στον μελλοντικό χώρο της Γλυπτοθήκης Γρηγοριάδη. .

Παρουσίαση πρώτης φάσης: Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 20:00

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής (με αντικείμενο τη Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Κατέχει Master of Fine Artsαπό το School of Visual Arts (1991, Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dellʼ Αrte). Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και τα εξής βιβλία: Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Το Ημερολόγιο ενός ΠΔ 407 και έχει συνεπιλεμηθεί αρκετούς συλλογικούς τόμους όπως: Όψεις Λογοκρισίας και Παγκόσμια Τοπία.

Γλυπτοθήκη Γρηγοριάδη (χώρος υπό διαμόρφωση) / Ωράριο λειτουργίας: κατόπιν συνεννόησης στο 210 – 2719744 / Μικροπούλου 40, κάθετος στις γραμμές του τραίνου λίγο μετά τον Σταθμό του Νέου Ηρακλείου στο ρεύμα προς Κηφισιά. Πινακοθήκη Γρηγοριάδη / Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο, 210 – 2719744, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Ωράριο λειτουργίας Πινακοθήκης: Τρίτη- Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:00, και 18 :00-21 :00 / Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00, Δευτέρα κλειστά / Είσοδος ελεύθερη / Στάση ΗΣΑΠ: Ν. Ηράκλειο