Φαντασιακή πτήση μεσογειακής «Ηχογεωγραφίας»

H βραβευμένη συνθέτρια Γεωργία Σπυροπούλου παρουσιάζει – στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - την εγκατάσταση βίντεο και ήχου, με τίτλο «Ηχογεωγραφία» (Geografia Sonora), στο κτήριο της Πειραιώς 260, από το Σάββατο 1 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2013, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Χωρίς αρχή ή τέλος

Με θέμα τη Μεσόγειο Θάλασσα και τους ήχους της, το έργο που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Μασσαλία 2013, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αποτελεί έναν συνδυασμό εικόνας και ήχου, χωρίς διάρκεια, αρχή ή τέλος, ο οποίος δημιουργείται και εξελίσσεται επ' άπειρον σε πραγματικό χρόνο μέσω υπολογιστή, από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα.

Το βίντεο είναι μια θάλασσα – ύλη, που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, αλλάζοντας χρώμα, φωτεινότητα και πυκνότητα, για να μεταμορφωθεί σε έναν αστερισμό από φώτα, ενώ το ηχητικό τοπίο, που μπορεί να εμπλουτίζεται για πάντα, είναι οργανωμένο σαν ένα αρχιπέλαγος «ηχητικών νησιών», που αποπνέουν την αύρα του ταξιδιού, της συνάντησης και της ανταλλαγής.

Ένα φανταστικό ζουμ στη Μεσόγειο

Σαν έναν χώρο ενατένισης και μια πρωτογενή εμπειρία περιπλάνησης στην εικόνα, το φως και τη μουσική, η βραβευμένη συνθέτρια Γεωργία Σπυροπούλου παρουσιάζει – στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - την εγκατάσταση βίντεο και ήχου, με τίτλο «Ηχογεωγραφία».

Η διακεκριμένη καλλιτέχνις Γεωργία Σπυροπούλου, η οποία ζει και εργάζεται στο Παρίσι και συνθέτει έργα ακουστικά, ηλεκτροακουστικά, αλλά και μεικτά, στα οποία χρησιμοποιεί τη μουσική τεχνολογία, εξηγεί για το έργο της: «Αν μπορούσε κανείς να εκτοξευθεί έξω από τη Γη και μπορούσε να πετάξει στο διάστημα και αν ο ήχος μεταδιδόταν τόσο μακριά ή αν το αυτί είχε τις ιδιότητες μιας υπερμηχανής, θα άκουγε έναν συνολικό ήχο, το ηχητικό αποτύπωμα της Γης, έναν θόρυβο που θα αποτελείτο από όλους τους γήινους ήχους, ανθρώπινους, ζωικούς, μηχανικούς, φυσικούς.

Και αν μπορούσε το αυτί να ζουμάρει σε μια περιοχή, θα άκουγε το ηχητικό αποτύπωμα αυτής της περιοχής. Και αν μπορούσε να ζουμάρει κι άλλο, θα μπορούσε να ακούσει οικογένειες ήχων ή και ήχους μεμονωμένους. Αυτή είναι η "Ηχογεωγραφία": μια πτήση, ένα ταξίδι, ένα φανταστικό ζουμ στη Μεσόγειο, στις χώρες της και τους ήχους τους».

Συντελεστές: Σύνθεση – σύλληψη – ήχος – βίντεο: Γεωργία Σπυροπούλου, προγραμματισμός ήχου και βίντεο: José Miguel Fernández - Γεωργία Σπυροπούλου, video footage: Ειρήνη Ζευγώλη, στούντιο - τεχνική βοήθεια: Muse En Circuit.

Πληροφορίες:
Πειραιώς 260 - Μικρή Αποθήκη (είσοδος μόνο από Πειραιώς) – Ταύρος
τηλ.: 210 9282900
Διάρκεια: 1 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου: καθημερινά: 19.00 – 20.45

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μιλώντας για το Σώμα Με αφετηρία το Βυζάντιο »