Αλυσιδωτή Αντίδραση στο TAF

Το taf παρουσιάζει την έκθεση Αλυσιδωτή Αντίδραση που θα διαρκέσει από 16 Δεκεμβρίου 2010 έως 16 Ιανουαρίου 2011. Οι καλλιτέχνες εκθέτουν έργα που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους. Το σύνολο των έργων προκύπτει από διαδοχικές πράξεις ανταλλαγής με περιπτωσιακή αφετηρία τους Νίκο Καναρέλη και Νίκο Παπαδημητρίου.

 

Η αλυσίδα ξεδιπλώνεται καθώς ο κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο που έχει ανταλλάξει με κάποιον άλλο. Η διαδικασία διαγράφει ένα δίκτυο ανθρώπων και μια ακολουθία έργων, με κάθε καλλιτέχνη να συμμετέχει ταυτόχρονα ως δημιουργός, συλλέκτης και συνεπιμελητής. Η ανταλλαγή έργου παραπέμπει στη σύναψη συμμαχίας και με αυτή την έννοια αποτελεί μια πράξη με συμβολικό περιεχόμενο. Το αποκτημένο έργο είναι σημείο υπενθύμισης της σχέσης συνάφειας και κοινότητας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών αλλά και αντικείμενο επιθυμίας.

Η διαδικασία της συλλογής έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη φανερώνει τη φετιχιστική σχέση που έχει ο δημιουργός με το εικαστικό αντικείμενο. Η αμοιβαιότητα της χειρονομίας εκπληρώνει και αναπαράγει την επιθυμία του συλλέγειν. Παράλληλα δηλώνει μια από κοινού δέσμευση στο πλαίσιο μιας διαφορετικής μορφής οικονομίας, η οποία λειτουργεί ανεπίσημα και ανεξάρτητα από την εγκαθιδρυμένη αγορά της τέχνης ? σχεδόν σαν αντίδραση σε αυτήν.

Η Αλυσιδωτή Αντίδραση επιχειρεί να αποτυπώσει, έστω και αποσπασματικά, ανθρώπινους και υλικούς συσχετισμούς καθώς και τη διακίνηση ιδεών και εικόνων που εμπλέκουν. Η αλυσίδα διαμορφώνει την οπτική ακολουθία των έργων που εκτίθενται και συνδέει καλλιτέχνες που ίσως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η πρακτική της ανταλλαγής ως διάλογος, ο οποίος εξελίσσει τη δημιουργική διαδικασία και αναδεικνύει ένα κοινωνικό δίκτυο εικαστικών.

Συμμετέχουν:

Κωστής Βελώνης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Φωτεινή Γουσέτη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Καναρέλης, Αλέξανδρος Λάιος, Γιάννης Μαλεγιαννάκης, Γρηγόρης Μαρκάτος, Σπύρος Νάκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδόπουλος, Αγγελική Σβορώνου, Αντώνης Τζίκας, Γεωργία Τουρμούζη, Πάνος Φαμέλης, Μάρω Φασουλή, Δημήτρης Φουτρής, Δημήτρης Χρηστίδης.

Eπιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα

Χώρος: The Art Foundation, Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα Μοναστηράκι

Δευτέρα-Σάββατο: 13:00-24:00, Κυριακή 14:00-24:00. t/f 210 3238 757

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις παραμέτρους και σημασίες της ανταλλαγής την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 20:00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Αλυσιδωτή Αντίδραση στην οποία παρουσιάζονται έργα που έχουν ανταλλάξει καλλιτέχνες μεταξύ τους, το taf σας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις παραμέτρους και σημασίες της ανταλλαγής. Οι ανταλλαγές έργων μεταξύ καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα πεδίο διαλόγου που εξελίσσει τη δημιουργική διαδικασία, καλλιεργώντας παράλληλα εναλλακτικές μορφές κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Η συζήτηση θα επιχειρήσει να ανοίξει ένα διάλογο σε ότι αφορά στις πρακτικές της ανταλλαγής, καθώς και να διερευνήσει τις κοινωνικές, συμβολικές και οικονομικές τους προεκτάσεις. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης.