Αναθάλλουσες αισθήσεις

Η καταξιωμένη ζωγράφος Καίτη Μεσσηνέζη, έχοντας εδώ και σαράντα χρόνια, εμβαθύνει στην τεχνική της ακουαρέλας, τολμά να αποτυπώσει έντονα συναισθήματα, όπως η ίδια τα βίωσε και αποπειράται να μας τα μεταδώσει στην 32η ατομική της έκθεση με τίτλο «Αναθάλλουσες αισθήσεις».

Στην έκθεση αυτή η ζωγράφος εμπνέεται από θέματα που πηγάζουν από τη φυσική ομορφιά του ακριτικού νησιού μας, της Λέσβου, γενέτειρας της ζωγράφου, αλλά και από πορτραίτα ανώνυμων ανθρώπων, που σαν ξεθωριασμένες μνήμες αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Πινελιές που χορεύουν στο λευκό υπόστρωμα, γεννούν εικόνες άλλοτε αυστηρές κι άλλοτε ανάριες, πάντα όμως προκλητικές στις αισθήσεις.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρου Εικαστικών Τεχνών ? Γ. Καρύδης, που βρίσκεται στην Οδό Αριάδνης 13 & Νιόβης στη Φιλοθέη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 20.00 το βράδυ και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 9η Μαρτίου.

"Η Καίτη Μεσσηνέζη ? Πλατσή εκφράζεται δημιουργικά εδώ και χρόνια, μέσα από τα εικαστικά έργα της. Ιδιαίτερα η ζωγραφική, είναι ο τομέας στον οποίο έχει περισσότερο επικεντρωθεί, αντλώντας συνήθως τις εμπνεύσεις της από τον γενέθλιό της τόπο, την Μυτιλήνη. Η φύση της Μυτιλήνης, αλλά και γενικότερα εκείνη του μεσογειακού χώρου αποδίδονται μέσα από μια ψυχοδυναμική κάθε φορά διάθεση, όπως άλλωστε και οι άνθρωποι των οποίων τα πορτραίτα κεντρίζουν φυσιογνωμικά το ενδιαφέρον της ζωγράφου, δραστηριοποιώντας στη συνέχεια την αυτονομία της φαντασίας της." ( Πλήρες κείμενο της Αθηνάς Σχινά, Κριτικού και Ιστορικού Τέχνης)

_MG_4386

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη.Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο νησί, όπου τελείωσε και το Γυμνάσιο. Μετά το Γυμνάσιο ήρθε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε σχέδιο και χρώμα στην Α.Σ.Κ.Τ. και Γραφικές Τέχνες στις Σχολές Δοξιάδη. Δάσκαλοι της ήταν οι: Π. Σαραφιανός, Ι. Μόραλης, Α. Τάσσος, Π. Γράβαλος, Η. Δεκουλάκος και ο αμερικανός ζωγράφος Schoener, κοντά στον οποίο τελειοποίησε τις γνώσεις της στην ακουαρέλα.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Έχει κάνει 31 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 45 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Για το ζωγραφικό της έργο έχουν γραφτεί πολλά δοκίμια και κριτικές, τις οποίες υπογράφουν η Αθηνά Σχινά ιστορικός τέχνης του Παν. Αθηνών, ο Στέλιος Λυδάκης ιστορικός τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο γνωστός τεχνοκρίτης Β. Κουντουρίδης, και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη Πολεμικού Ναυτικού, στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσών, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και Κατερίνης, στο Μουσείο Εφταλιώτη στο Μόλυβο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγιάσου, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου, στη συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία και Γερμανία.

Εκτός από τη Ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με ιδιαίτερη επιτυχία με την αγιογραφία και το βοτσαλωτό δαπέδου.

Ζει και εργάζεται, στην Αθήνα και στους Πύργους Θερμής στη Λέσβο.