Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη

Σ’ εσάς που με ακούτε Σ’ εσάς που με ακούτε

Έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μεγάλου αφιερώματος «2015 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το Δεκέμβριο 2015, με αφορμή τα 50 χρόνια της συγγραφέως στο θέατρο (σύνδεσμος ηχογράφησης διημερίδας: http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/44), το οποίο περιλάμβανε εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, καθώς και προβολές ιστορικών παραστάσεων των έργων της στο Θέατρο Τέχνης, και κατόπιν της ιδιαίτερης απήχησης που είχε στο κοινό η παρουσίαση του θεατρικού της έργου «Σ’ εσάς που με ακούτε» -12 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από το Λευτέρη Βογιατζή και τη Νέα Σκηνή στην Αθήνα- ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης επανέρχεται με το ίδιο έργο σε ένα δεύτερο κύκλο περιορισμένων παραστάσεων από 29 Φεβρουαρίου 2016 στο Θέατρο Σημείο.

Σε ένα παλιό βερολινέζικο σπίτι, που σταδιακά ταράζεται από τον ήχο των επεισοδίων, τις ριπές και τα δακρυγόνα, ο κεντρικός ήρωας, ο Άγης, ηχογραφεί τις φωνές των υπόλοιπων θεατρικών προσώπων και τις μοντάρει με συνθήματα από τις διαδηλώσεις. Το ιδιωτικό μπλέκεται με το δημόσιο για να επανεμφανισθούν υπαινικτικά στη σκηνή θέματα και χαρακτήρες από παλαιότερα έργα της συγγραφέως. Χαρακτήρες που παίρνουν υπόσταση κρατώντας ένα μικρόφωνο σα να μιλούν σε μια συγκέντρωση ξεχωρίζοντας από το πλήθος της διαδήλωσης, «σ’ εμάς που τους ακούμε».

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ’ εσάς που με ακούτε» είναι μια διαμαρτυρία για τα κοινωνικά, πολιτικά και ατομικά αδιέξοδα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Η συγγραφέας δίνει φωνή στα πρόσωπα του έργου για να εκμυστηρευτούν σε ένα φανταστικό κοινό τις αγωνίες τους, τον τρόμο τους απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και την προσωπική ανασφάλεια, που τους προκαλεί η κοινωνική διαφθορά και παρακμή.

Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος για τη σημαντική προσφορά της Λούλας Αναγνωστάκη στο ελληνικό θέατρο και χρονικά συμπίπτει με την έκδοση του βιβλίου του Μάνου Καρατζογιάννη με τίτλο «Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Κριτικοί και συγγραφείς έγραψαν για την παράσταση:

«Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη στο Ίδρυμα Κακογιάννη με αυτό το έργο της κορυφαίας μας συγγραφέως, είναι ήδη ώριμο. Δεν βλέπει μόνο τις εικόνες του, αλλά επίσης το ακούει, το «μυρίζει» το «γεύεται», «ψηλαφεί» τις πληγές του. Το δίνει σε διαρκή διάλογο με την όλη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη, σε ύφος επικολυρικό, με κύκλιους, εσωτερικούς, χορευτικούς ρυθμούς όπου όλοι οι ρόλοι, διδαγμένοι προσεκτικά, γίνονται εναλλάξ κορυφαίοι μιας άτυπης τραγωδίας.» Λέανδρος Πολενάκης, Εφημερίδα Αυγή (03.01.2016)

«Ωστόσο –και η σκηνοθετική εκδοχή του Μάνου Καρατζογιάννη διασώζει και αναδεικνύει τον οραματισμό της Λούλας Αναγνωστάκη, καθώς προκύπτει από την προσωπική του, εμβριθή μελέτη– η ευρύχωρη αυτή «Αγορά του Δήμου» που θα μπορούσε δυνητικά να φιλοξενήσει το σύγχρονο δημοκρατικό αίσθημα του πολίτη υπονομεύεται συστηματικά από την επίμονη ιδιωτεία και την άρνησή του να αφουγκρασθεί την ετερότητα του συμπολίτη του.» Νίκος Ξένιος, Βookpress (03.01.2016)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
  • Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
  • Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
  • Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
  • Φωτισμός: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  • Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού
  • Trailer: ‘Αλεξ Τριανταφύλλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά, ‘Aντριαν Φρίλινγκ, Ανδρέας Κοντόπουλος, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καραούλης, Μάνος Στεφανάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Πληροφορίες
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη
σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
δεύτερος κύκλος παραστάσεων

29.02.2016 έως 29.03.2016
Επίσημη πρεμιέρα: Τρίτη, 01 Μαρτίου στις 21:00

Παραστάσεις: από 29 Φεβρουαρίου 2016 έως 29 Μαρτίου 2016 (εκτός Δευτέρας 14 & 21 Μαρτίου)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 10 € ατέλεια & ανέργων
Διάρκεια: 90 λεπτά

Θέατρο Σημείο (κεντρική αίθουσα)
Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο), Καλλιθέα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.9229579