«Το κύκνειο άσμα» του Άντον Π. Τσέχωφ

Αφίσα, «Το κύκνειο άσμα» Αφίσα, «Το κύκνειο άσμα»

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συμπαραγωγή με το Politheatro παρουσιάζουν για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο», το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Άντον Π. Τσέχωφ «Το κύκνειο άσμα». Οι παραστάσεις θα δίνονται από 15 έως 25 Οκτωβρίου 2015 κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας φιλοξενεί το ΠολυΘέατρο την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 & ώρα 21:15 στο κάστρο Αγίου Ανδρέα, Πρέβεζα. 

Το Politheatro παρουσιάζει για δύο μοναδικές παραστάσεις στη σκηνή του θεάτρου Α.Θ.Ο.Α Άρτας , το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Άντον Π. Τσέχωφ «Το κύκνειο άσμα». Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 9.15μμ στο θέατρο Α.Θ.Ο.Α.

Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 – 87. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Θέατρο Κορς της Μόσχας, στις 19 Φεβρουαρίου 1888. Στην Ελλάδα το έργο έχει ανέβει ελάχιστες φορές και αυτό γιατί οι υποκριτικές απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Την ανάγκη αυτή έρχεται να εκπληρώσει η παρουσία του διακεκριμένου «ρολίστα» ηθοποιού Γιάννη Θωμά, που εμφανίζεται για ακόμη μια φορά στα Γιάννινα. Στο πλάι του ο Θωμάς Λιώλιος στο ρόλο του πιστού υποβολέα, έρχεται να συμπληρώσει με τη σειρά του το παζλ μιας άρτιας υποκριτικά και αισθητικά παράστασης, συν τελεστές της οποίας είναι:

 

  • Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Θωμάς
  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
  • Βοηθός σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου
  • Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας
  • Μουσική επιμέλεια-βίντεο προβολές: Σεμέλη Παπαοικονόμου
  • Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς, Θωμάς Λιώλιος
  • Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ΕΡΑ - Σταθμός Ιωαννίνων, Ioannina24.gr

Πληροφορίες
«ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» του Άντον Π. Τσέχωφ

Οι παραστάσεις του έργου θα δοθούν στο θέατρο «Καμπέρειο» από Πέμπτη 15 έως Κυριακή 18 και από Πέμπτη 22 έως Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 με ώρα έναρξης 9.15 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 7 ευρώ για φοιτητές, μαθητές, πολυτέκνους, ΑΜΕΑ, μέλη ΚΑΠΗ και ανέργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236.

Η συμπαραγωγή αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος στους «βετεράνους» ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Θα ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο δυο παραστάσεις με τον «Θείο Βάνια» του ίδιου συγγραφέα.

Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση

Νύχτα μέσα σε ένα σκοτεινό και άδειο θέατρο...
Η παράσταση έχει από ώρα πια τελειώσει και ο ηθοποιός Βασίλι Βασίλιεβιτς Σβετλοβίντωφ ξυπνά, ξεχασμένος στο καμαρίνι του...
Το κοινό του τον έχει κιόλας ξεχάσει και αυτός απέμεινε μόνος αναπολώντας τη ζωή του στο σανίδι....μια ζωή θεατρική που υπολείπεται της πραγματικής.
Μοναδικός ακροατής του ο υποβολέας Νικήτα Ιβάνιτς και συνερμηνευτής του στις σύντομες σκηνές από Μπόρις Γκοντούνοφ, Βασιλιά Ληρ, Άμλετ, Οθέλλο.
Οι μεγάλοι ρόλοι του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν και τότε δίνει την τελευταία του παράσταση, το κύκνειο άσμα του, αποχωρώντας περήφανα στον κόσμο των θνητών, καταδικασμένος πια απ’ όλους να πληρώσει το τίμημα της τέχνης του...τη μοναξιά.
Πρόκειται για ένα έργο - εγκώμιο στους ηθοποιούς και στις θυσίες που υπόκεινται για την τέχνη τους. Το έργο διεισδύει σε βάθος στην ουσία του θεάτρου και στην αγωνία του καλλιτέχνη-ηθοποιού που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Μέσα από την αναπόληση του πρωταγωνιστή, ο Τσέχωφ με γλυκό και κωμικό ύφος μας δίνει πτυχές της ζωής των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου. Ξεδιπλώνει με μαεστρία μπροστά στο κοινό όλο το μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Η παράσταση χωρίς να φλυαρεί, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα και το χαοτικό κόσμο των σκέψεων, των γνώσεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου.

Γιάννης Θωμάς

Από το Θέατρο Τέχνης στα Γιάννινα με τον ΟΗΘ το ΘΕΗ. Στη συνέχεια με το ΔΗΠΕΘΕ ως «Επιθεωρητής» στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ, Δήμαρχος στον «Εχθρό του λαού» του Ίψεν και Παρασκευάς, ο τρελός του χωριού, σε έναν συγκλονιστικό ρόλο στην «Πρόβα» του Γιώργου Αρμένη. Συνολικά στη Δημοτική Σκηνή συμμετείχε σε 10 διαφορετικές παραγωγές και 442 παραστάσεις. Στο Πολυθέαμα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου ερμήνευσε τον πατέρα στο έργο του Μπουρντόν «Τα τελευταία φεγγάρια» και το «Σόλο του Φίγκαρο» του Γιάννη Σκαρίμπα. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: «Τρισεύγενη» του Παλαμά (Νίκαρος), «Μάνα κουράγιο» του Μπρέχτ (Καλόγερος). Εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με τα έργα: «Τρωάδες» (Ποσειδώνας), «Λυσιστράτη», «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ξένος), «Ηλέκτρα» (Γεωργός), «Ορέστης», «Επτά επί Θήβας», «Ιππής», «Εκκλησιάζουσες». Πρόσφατες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την «Ασκητική» του Καζαντζάκη και το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

«Κύκνειο άσμα» για τους ρέκτες
Yπάρχουν οι θεατρικές παραστάσεις που ευφραίνουν γενικώς, σε κάνουν να ξεχνιέσαι και ξανοίγουν κάπως ένα σαββατιάτικο βράδυ σε δύσκολους καιρούς και είναι εκείνο το είδος της λαϊκής καλλιτεχνικής αγωγής που είναι απολύτως απαραίτητο.

Υπάρχουν και οι άλλες, όπως το «Κύκνειο άσμα» που υπάρχουν για να θυμόμαστε ότι το θέατρο, είναι βασικά ένα παιχνίδι, αλλά στα χέρια των ταλαντούχων, πεπαιδευμένων και τελικά, επαγγελματιών, είναι μια άλλη ιστορία. Το «Κύκνειο άσμα» από το Politheatro, χωρίς να είναι η παράσταση των παραστάσεων, δημιουργεί ένα κριτήριο, πολύ βασικό για όσους και όσες θέλουν να λένε ότι «πάνε στο θέατρο», όχι με βάση τα προτεινόμενα από sites ή έντυπα ή όσα κόβουν σωρό τα εισιτήρια, αλλά με βάση την εμβάθυνση των συντελεστών στο κείμενο, τη δραματοποίησή του με βάση το ανώτερο των δυνατοτήτων του ηθοποιού και τελικά, το κυνήγι αυτής της τελειότητας. Της τελειότητας του ηθοποιού. Αναγκαστικά, αυτού του είδους οι παραστάσεις, πάνω σε κλασικά κείμενα όπως το «Κύκνειο άσμα» του Τσέχωφ, στηρίζονται πολύ πάνω στους συντελεστές τους και στην περίπτωσή μας, στον Γιάννη Θωμά και στον Θωμά Λιόλιο, κυρίως στον πρώτο λόγω όγκου κειμένου που επωμίζεται. Αμφότεροι υποστηρίζουν το βάρος που επωμίζονται με τον καλύτερο τρόπο, ανάλογα και με τη βραδιά πάντα (δεν είναι όλες οι βραδιές ίδιες). Το «Κύκνειο άσμα» θα παιχτεί για άλλες τέσσερις παραστάσεις, από την προσεχή Πέμπτη. Είναι η τελευταία ευκαιρία να το δει όποιος και όποια θέλει και επίσης μια από τις σπάνιες ευκαιρίες για διαμόρφωση ενός ελάχιστου θεατρικού κριτηρίου ή να ανανεώσει το ήδη διαθέσιμό του και δεν έχει πρόβλημα με την πατίνα του χρόνου που ταλαιπωρεί και γερνάει τις χειμωνιάτικες θεατρικές υποδομές της πόλης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ