«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για δεύτερη χρονιά. Η παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 16:00 και θα παρουσιαστεί 3 ακόμα φορές μέσα στη σεζόν για εκπαιδευτικούς αλλά και ευρύτερο κοινό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 16:00
Οι παραστάσεις για σχολεία συνεχίζονται μέχρι τέλος Απριλίου

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 στις 16:00 και θα παρουσιαστεί 2 ακόμα φορές μέσα στη σεζόν για εκπαιδευτικούς αλλά και ευρύτερο κοινό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Η ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, η αναζήτηση και η απόδοση του δικαίου, οι συνέπειες των πράξεων, η ορμή της νεότητας, τα όρια της κοινωνίας, θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχή του συνειδητού του βίου, θα ζωντανέψουν από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή του θεάτρου και μέσα στην τάξη του σχολείου, μετατρέποντας την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε ένα έργο που μιλάει για το σήμερα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

  • Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
  • Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης
  • Επιμέλεια και προσαρμογή: Βασίλης Ψυλλάς
  • Φιλολογικός Σύμβουλος: Έφη Καρακάντζα
  • Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
  • Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
  • Μουσική Σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Φουρτούνης, Σπύρος Πίτσος
  • Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
  • Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σπύρος Πίτσος, Βασίλης Ψυλλάς
  • Φωτογραφίες: Στάθης Μαμαλάκης ,
  • Μακιγιάζ: Πάνος Κονδύλης

ΠΑΙΖΟΥΝ : Σταύρος Γιαννουλάδης, Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης, Αριστέα Σταφυλαράκη

Επικοινωνία για οργανωμένες παραστάσεις: Βασιλεία Τάσκου / Ελένη Μολύβα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
nkt.gr
www.4frontal.com

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μια παράσταση της ομάδας 4Frontal, με επίσημο συνεργαζόμενο φορέα το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Υπό την αιγίδα της ομάδας ω2 (ομάδα αποφοίτων δραματικής σχολής ωδείου Αθηνών)
Οι παραστάσεις της 4Frontal φιλοξενούνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: http://www.e-yliko.gr/htmls/aisth_agogh/theatro.aspx
Η παράσταση παίζεται τις καθημερινές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αυλές σχολείων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, σε ανοιχτούς χώρους και στο θέατρο του Νέου Κόσμου και συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους θεατές.

Πληροφορίες
Σοφοκλή
«Αντιγόνη»
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΕΖΟΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ

Παραστάσεις : Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015,
Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015

στις 16:00 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Καθημερινά για σχολεία
Τιμές εισιτηρίου για το κοινό: Γενική είσοδος 10€, Ανέργων 8€
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 11743, Αθήνα
Τ: 2109212900 / F: 2109212901
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / www.nkt.gr /

ΣΗΜΕΙΩΜΑ :

Μόλις ολοκληρώσαμε έναν κύκλο παραστάσεων που ονομάσαμε η «Η τριλογία της ουτοπίας». Διαλέξαμε έργα από όλες τις μεγάλες εποχές της ανθρώπινης σκέψης, την Αρχαία Ελλάδα (Αριστοφάνη «Όρνιθες»), την Αγγλική Αναγέννηση (Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»), τον Γερμανικό Ρομαντισμό (Γκαίτε «Φάουστ»), περίοδοι που οι άνθρωποι οραματίστηκαν καινούργιους κόσμους και έφτιαξαν κοσμογονίες. Άλλοτε η Νεφελοκοκκυγία, άλλοτε η αρμονία των σφαιρών ή η ενόραση της ψυχής δημιούργησαν για εμάς μια πλατφόρμα για να μοιραστούμε τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας ουτοπίες, και τις δυστοπίες πάνω στις οποίες προσκρούουν, με ανθρώπους νεότερους από εμάς που ακόμα οραματίζονται έναν καλύτερο και διαφορετικό κόσμο. Όμως σκεφτήκαμε να συνεχίσουμε την έρευνα για το τί αφορά ένα νεανικό κοινό στο θέατρο με μια νέα σκέψη, που ονομάσαμε "η τριλογία της πραγματικότητας". Γιατί από τη μια έχει σημασία πώς διαμορφώνω και συντηρώ τα όνειρά μου, αλλά και από την άλλη έχει σημασία πώς μαθαίνω να αντιστέκομαι, να αμύνομαι, να συνθλίβομαι και να προσχωρώ στην πραγματικότητα, εκεί που δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις αλλά η πραγματική ζωή. Εκεί συναντήσαμε την Αντιγόνη, ένα κείμενο συγκλονιστικό, που θέτει αληθινά διλήμματα με συνέπειες, επιλογές και ευθύνες σε κάθε βήμα των πράξεων μας. Ένα κείμενο ορόσημο, όχι μόνο για το περιεχόμενο του και την εποχή που γράφτηκε, αλλά και για το πότε και πώς συναντιόμαστε εμείς μαζί του, εκεί κάπου στα 15 με 16 μας, στην κρίσιμη ώρα των ορίων της εφηβικής μας ζωής και των επιλογών προς την άβυσσο της ενήλικης ζωής μας.

Η ενασχόληση με τα κλασσικά έργα είναι μια μεγάλη αναμέτρηση. Η Αντιγόνη είναι ένα κείμενο που όλοι έχουμε κάνει στο σχολείο, ξέρουμε απ’ έξω μερικά SOS, δεν ξέρουμε όλο το έργο αλλά συνήθως μέρη του, συνοδευόμενου με διάφορες πραγματολογικές παρατηρήσεις, με ιδανικές απαντήσεις για διαγώνισμα. Αυτή η μνήμη, μαζί με τις απόρθητες ερμηνείες για το πώς πρέπει να παίζεται το Αρχαίο δράμα από τα ιερά τέρατα της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας, δημιουργούν τόσα στερεότυπα για το τι παίζουμε, πως και για ποιο λόγο, που ακόμα και στις πρόβες πολλές φορές με δυσκολία απομακρυνόμαστε από τις συνολικές μας μνήμες.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς μπορεί ο λόγος του Σοφοκλή, χωρίς μετακίνηση στο σήμερα, χωρίς διασκευή, χωρίς απλοποίηση, να θυμίζει το λόγο της αρχαίας τραγωδίας και να είναι παράλληλα ένα σύγχρονο θέαμα που συνδιαλέγεται με την εποχή, τα σημερινά διλήμματα, ένα έργο που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, που έχει σασπένς, έναν λόγο ύπαρξης, που μπορεί να συγκινήσει και να εκπλήξει.

Με την Αντιγόνη μας έχουμε πολλά θέματα να διαχειριστούμε κάθε φορά που παίζουμε. Γιατί εκτός από το θέατρο, που παίζουμε με ωραίο ήχο, φώτα, ψευδαίσθηση και ατμόσφαιρα τις καθημερινές παίζουμε σε σχολεία, σε τυχαίες αίθουσες τάξης, πολλαπλών χρήσεων, θεατράκια, γυμναστήρια... Η Αντιγόνη ως σκηνική πράξη πολλαπλασιάζεται διαρκώς, γιατί οι ηθοποιοί και η σκηνοθετική σύνθεση πρέπει, από κατασκευή, να μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της πραγματικότητας και να αντικαταστήσουν ό,τι μπορεί να βοηθήσει ένα θέαμα να υπάρξει επί σκηνής. Οι ηθοποιοί φτιάχνουν την ατμόσφαιρα, θέτουν τα όρια της σκηνής και της διάδρασης με τους θεατές και βέβαια όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας της σταθερής μας ομάδας μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και με την τραγωδία...

Η εμπειρία της παράστασης στο σχολείο, κυρίως στη Β Λυκείου μάλιστα που το έργο διδάσκεται, είναι απόλυτα ανατροφοδοτική. Οι μαθητές, παρά το φόβο μας ότι θα τους κερδίζαμε δύσκολα επειδή είναι τόσο σοβαρό το θέμα και το θέαμα, δείχνουν εντυπωσιακή προσήλωση προφανώς γιατί αναγνωρίζουν το σύμλεγμα των οικογενειακών αδιεξόδων, αλλά και την τόσο σύγχρονη αναζήτηση πολιτικών τοποθετήσεων σε αυτήν την ηλικία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κρέοντας παρουσιάζει όλη την γκάμα των στοιχείων της ενήλικης εξουσίας και ότι οι άμεσοι παραλήπτες της κρίσης του, ακόμα και για τον 18χρονο Πολυνείκη, είναι έφηβοι. Το ζήτημα του έργου χτυπάει στην καρδιά. Έχουμε κάνει μια γενναία προσπάθεια να διαβάσουμε τους δραματικούς χαρακτήρες, την ιδιοσυγκρασία τους και την συναισθηματική συμπεριφορά τους μακριά από τα στερεότυπα που όλοι ανακαλούμε άθελά μας. Αυτή η προσέγγιση μας, βασισμένη στην αλήθεια που προτείνουν οι ηθοποιοί επί σκηνής, συγκινεί το κοινό που βλέπει ανθρώπινες σχέσεις στη σκηνή πολύ διαφορετικές από τις πραγματολογικές απαντήσεις στο λυσάρι του σχολείου. Αλλά αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου. να ζωντανεύει τις λέξεις.

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

θα παρουσιαστεί την