Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Μεβλεβί

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες

Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα βρίσκονται στην Αθήνα, προσφέροντάς μας δύο νύχτες μυσταγωγίας με τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των σούφι.

Από τα πλέον διάσημα συγκροτήματα περιστρεφόμενων Δερβίσηδων και μια από τις πολύ γνωστές μουσικές ομάδες, το Galata Mevlevi Ensemble (Γαλατά Μεβλεβί Ανσάμπλ), έρχεται στην Ελλάδα από τη Κωνσταντινούπολη για να μας παρουσιάσει την τέχνη του διαλογισμού και της προσευχής των Δερβίσηδων που μετράει αιώνες ιστορίας.

Τους συνοδεύουν επτά μουσικοί με παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως νέυ, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικοί τραγουδιστές.

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες

Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ (πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του κορανίου» με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Ιζαμπέλ Αντζανί).

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το «Σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους.

Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.). Το «Σεμά», ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό - για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και του αριστερού προς τη γη –για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.

 

Πληροφορίες

SEMA CEREMONY
ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ ΜΕΒΛΕΒΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
GALATA MEVLEVI MUSIC
& SEMA ENSEMBLE
ΕΚΣΤΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ
ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Α ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 48 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 24 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 38 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 19 ΕΥΡΩ,
Γ ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 28 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 14 ΕΥΡΩ,
Δ ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 18 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 9 ΕΥΡΩ.

Προπώληση εισιτηρίων: 210 8840600 / abcd.gr / viva.gr / 13855
και στα καταστήματα Public & Forthnet

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044, www.wepromotion.gr

Το Art magazine, ως χορηγός επικοινωνίας, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες - μέλη του να παρακολουθήσουν την παράσταση κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή συντάσσοντας ένα σχόλιο στην παρούσα ανακοίνωση.

Κλήρωση: ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

Έκθεση εικόνων

Φωτογραφίες παράστασης

37 σχόλια

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
 • ID:3928 Φώτης.Φ Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 11:19 δημοσιεύθηκε από Φώτης.Φ

  ας αρχίσει το μυστήριο!

 • ID:3927 ΓΙΑΝΝΗΣ Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 11:02 δημοσιεύθηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ

  προσθέστε άλλον έναν στους fan του θεάματος

 • ID:3918 ΕΥΗ Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 11:09 δημοσιεύθηκε από ΕΥΗ

  θα ήθελα πολύ να κερδίσω!!!!

 • ID:3917 Noulaki Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 11:03 δημοσιεύθηκε από Noulaki

  πολύ θα ήθελα να καταφέρω να το δω

 • ID:3905 Μaria_mi Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 16:48 δημοσιεύθηκε από Μaria_mi

  μακάρι να καταφέρω να το παρακολουθήσω