Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Ομόνοια»

Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Ομόνοια» Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Ομόνοια»

Τη συνδιοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας, που θα έχει τον συμβολικό τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ» και θα διαρκέσει έως και το 2017, ανακοίνωσαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, πρόεδρος του European Cultural Foundation.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ, Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή ιδιαιτέρως αποφασιστική, εποχή για την Αθήνα και τον τόπο».

Σημείωσε ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας, με το συμβολικό όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 – και σε αντίθεση με το μοντέλο των Μπιενάλε- θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια, έως το 2017 , συνεργαζόμενη έτσι με την μεγάλη, διεθνή διοργάνωση, σύγχρονης τέχνης, την documenta 14, που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, αρχής γενομένης από την πόλη μας».

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Αθηναίων στις δύσκολες στιγμές για την χώρα επεσήμανε ότι «η Αθήνα και ως τόπος πολιτικών δοκιμασιών, ανατροπών και συχνά μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων γίνεται ένα ιδιότυπο πεδίο συμπυκνωμένης ευρωπαϊκής δράσης» και πρόσθεσε ότι «η πόλη, όπως και ο τόπος, ανήκουν απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η «γνώση» στο πεδίο της πολιτικής θα φέρει λύση και όχι νέμεση».

Η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, ως πρόεδρος του European Cultural Foundation, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής» και «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τον διάλογο». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και μετά από την σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει και ο πολιτισμός συμβάλει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.

Η διευθύντρια του European Cultural Foundation, κυρία Katherine Watson δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό όλων και οι συνεργασίες για να φέρουμε αλλαγές διασφαλίζουν το μέλλον της Ευρώπης, των κοινωνιών και των λαών.

Για το καινοτόμο του εγχειρήματος μίλησαν οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, κυρία Ξένια Καλπακτσόγλου και ο κ. Poka – Yio, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό την συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενοι στην συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει υποστηρικτικές συνθήκες για την καλλιτεχνική παραγωγή, τη συνεργασία, τον κριτικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή του κοινού στην τέχνη αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης ανθεκτικών συμμαχιών με τοπικούς και διεθνείς φορείς».

Αμέσως μετά την εκδήλωση, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το ιστορικό κτίριο Μπάγκειο της Ομόνοιας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Athens Biennale 2015-2017 με δυο εικαστικές δημιουργίες του Νίκου Κεσσανλή και της εικαστικής ομάδας Under Construction Group. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16.00 έως τις 19.00 και το Σάββατο από τις 12.00 έως τις 16.00. Οι πόρτες της άνοιξαν 26 Ιουνίου και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιουλίου 2015 και μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2015.

1. Συν-διοργανωτής της Μπιενάλε της Αθήνας ο Δήμος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου ανακοίνωσε επισήμως την συν-διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας, από τον δήμο Αθηναίων και τον οργανισμό της Μπιενάλε. Η Μπιενάλε της Αθήνας θα αποτελέσει, πλέον και θεσμικά, έναν οργανισμό ο οποίος θα παράγει πολιτιστικό προϊόν για τον δήμο και τους πολίτες του, συνεχίζοντας να ανοίγει τον διάλογο γύρω από τα σημαντικά εικαστικά και ευρύτερα πολιτισμικά ζητήματα, ενσωματώνοντας όπως πάντα πρακτικές, δράσεις και συζητήσεις γύρω από τα κοινωνικά θέματα της εποχής.
Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, πρόεδρος του European Cultural Foundation, το οποίο πρόσφατα βράβευσε την Μπιενάλε της Αθήνας με το ECF Princess Margiet Award for Culture 2015. Με το βραβείο αυτό η Μπιενάλε της Αθήνας τιμήθηκε για τη συμβολή της στον πολιτισμό και το ρόλο της στη δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής Ευρώπης.

2. Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Η επόμενη διοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας που θα έχει τον συμβολικό τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 και -αντίθετα με το μοντέλο των Μπιενάλε- θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια.
Η Μπιενάλε της Αθήνας, διαρκώς αναστοχαστική απέναντι στον θεσμό των Μπιενάλε, αναπροσαρμόζει την ταυτότητά της και επεκτείνει τη χρονική της διάρκεια. Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, η πέμπτη εκδοχή της Μπιενάλε (2015) ενώνεται με την έκτη (2017). Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ», ένα τολμηρό και πειραματικό εγχείρημα, εγκαινιάζει τις δραστηριότητές της τον Ιούνιο του 2015 και κορυφώνεται τον Απρίλιο του 2017 με την έναρξη της documenta 14.
Ενόψει της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας, η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» επικεντρώνεται σε φλέγοντα ζητήματα όπως η ανάδυση της εναλλακτικής οικονομίας, η επιτελεστικότητα του πολιτικού ζητήματος και η θέσπιση ιδρυμάτων που επαναπροσδιορίζουν τα συστήματα δομής καθώς και τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει όψεις της σύγχρονης τέχνης.
H Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» συνεχίζει - μετά την επιτυχημένη τέταρτη εκδοχή της με την AGORA το 2013 - σχηματίζοντας μια επιμελητική ομάδα που αποτελείται από κοινωνικούς φιλόσοφους, πολιτικούς στοχαστές, θεωρητικούς της τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες. Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» προέκυψε ως μια αντίδραση στις τρέχουσες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες και ως μια ανάγκη να ενεργοποιήσει το κοινό μέσα από την τέχνη και τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις.
Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017: «ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεκινάει μία διετία δραστηριότητας από τώρα και μέχρι το καλοκαίρι του 2017, σε διάφορους χώρους στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Ομόνοια. Στόχος της διετίας αυτής και της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων είναι η εύρεση μίας μόνιμης βάσης για την φιλοξενία του οργανισμού, από όπου θα διεξάγονται οι δραστηριότητές του. Η δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου σε μια περίοδο κρίσης και πολιτιστικής ανασυγκρότησης οδήγησε την Μπιενάλε της Αθήνας στην Ομόνοια και στην επιλογή του πρώην ξενοδοχείου Μπάγκειον ως συμβολικού σημείου αφετηρίας για το ξεδίπλωμα του καλλιτεχνικού της προγράμματος.
Το τετραόροφο διατηρητέο κτήριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1890-1894 κατόπιν δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα). Το Μπάγκειον βρίσκεται επί της πλατείας Ομονοίας, την παλαιότερη πλατεία της Αθήνας, η οποία ως το 1930 ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής και της εμπορικής κίνησης της πόλης. Το ξενοδοχείο στέγαζε στο υπόγειό του καφενείο-λουκουματζίδικο με θαμώνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που έβρισκαν εκεί την ελευθερία από τον συντηρητισμό της εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το Μπάγκειον μετατρέπεται σε πνευματικό καταφύγιο νεαρών λογοτεχνών (Μήτσος Παπανικολάου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μίνος Ζώτος, Νίκος Σαράβας) και εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαμόρφωσης της νέας λογοτεχνικής γενιάς της περιόδου.

3. Μπάγκειον: το ιστορικό κτήριο της Ομόνοιας φιλοξενεί την Μπιενάλε της Αθήνας με μεγάλες εικαστικές εγκαταστάσεις.
Η έναρξη της συν-διοργάνωσης της Μπιενάλε της Αθήνας με τον Δήμο Αθηναίων σηματοδοτείται με την έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα 25/06 και συγκεκριμένα με την τοποθέτηση δύο έργων μεγάλης κλίμακας στο ξενοδοχείο Μπάγκειον. Στην πρώην αίθουσα χορού παρουσιάζεται ο Ρινόκερος, 1997, του Νίκου Κεσσανλή και στην πρόσοψη του κτηρίου το έργο Άντερ Κονστράξιον, 2015, της ομάδας Underconstruction Group.
O Ρινόκερος ανακατασκευάζεται για πρώτη φορά σχεδόν είκοσι χρόνια μετά από την τελευταία του παρουσίαση. Το έργο του ιστορικού καλλιτέχνη Νίκου Κεσσανλή (1930-2004) έρχεται σε διάλογο με τον υπό ανέγερση χώρο του Μπαγκείου και τις συνδηλώσεις που αυτός φέρει για την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική συνθήκη. Εντάσσεται σε μια σειρά εικαστικών δημιουργιών στις οποίες ο Κεσσανλής πειραματίζεται με τη δομή της εικόνας, απελευθερώνοντας τη στον χώρο και ανατρέποντας τις ζωγραφικές της ιδιότητες και καταβολές. Στον Ρινόκερο προβάλλεται το εμβληματικό χαρακτικό του Albrecht Dürer – η απεικόνιση ενός ρινόκερου που ο χαράκτης δεν είχε στην πραγματικότητα δει ποτέ. Η ριζοσπαστική αυτή χειρονομία του Κεσσανλή αφενός προτείνει την αναθεώρηση των παραδοσιακών μέσων καλλιτεχνικής δημιουργίας και αφετέρου παραπέμπει στη δυνατότητα της τέχνης να πλάθει και να ανανοηματοδοτεί τη σύγχρονή της πραγματικότητα.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Ρινόκερος συνομιλεί με την Ομόνοια μέσα από την αντίστιξη με την Ουρά, 2003, την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση του Κεσσανλή στον σταθμό του μετρό κάτω από την πλατεία. Ο χαοτικός ρυθμός του σταθμού έρχεται σε αντιδιαστολή με την παγωμένη μελαγχολία του Μπαγκείου, όμως τα έργα του Κεσσανλή διατρέχουν και τις δύο συνθήκες και τις υπερβαίνουν.
Στην πρόσοψη του ξενοδοχείου η ομάδα Ελλήνων εικαστικών Underconstruction Group (Αλέξανδρος Λάιος, Μάρω Φασουλή, Δημήτρης Φουτρής) αναρτά την ξύλινη επιγραφή Άντερ Κονστράξιον. Στο Κόδρα 2008 μία ομάδα καλλιτεχνών επέλεξε να παρουσιάσει το έργο με τίτλο Άντερ Κονστράξιον. Η αρχική ιδέα αφορούσε τη συμβίωση διαφορετικών καλλιτεχνικών κόσμων και εικαστικών μορφωμάτων. Σκοπός ήταν να παραμένει η όλη διαδικασία ανοιχτή σε δυναμικές συμμετοχικές παρεμβάσεις, σε περαιτέρω επεξεργασία και προσθήκες, στοιχεία τα οποία θα καθόριζαν τον τύπο και την ποιότητα μιας τέτοιας πειραματικής και -τελικά- συμβολικής «συγκατοίκησης». Στην Ομόνοια του 2015, η ομάδα Underconstruction εμπλέκεται στην περιπέτεια της κατασκευής ενός άλλου τύπου «κτίσματος». Αν κάθε κτίσμα είναι φτιαγμένο από κάποια ύλη και στεγάζει κάτι, το συγκεκριμένο επιθυμεί να στεγάσει μια κοινή ιδέα και την αντίληψη πως ότι αρχικά είχε θεωρηθεί συμβολικό, ίσως τελικά να μπορεί να γίνει πράξη. Από το 2008 μέχρι σήμερα το πλαίσιο ανάγνωσης του έργου έχει αλλάξει αρκετά. Το 2015, επτά χρόνια μετά, θα γίνει μια προσπάθεια να διαβαστεί ξανά, κάτω από νέες συνθήκες, αυτό που για πολλούς πλέον αποτελεί μια εύπλαστη ισορροπία, και για άλλους μια αναγκαία συνθήκη. Η ομάδα Underconstruction Group δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 με κύριο άξονα έρευνας την έννοια της ανακατασκευής των δομών που πλαισιώνουν τους θεσμούς εντός των οποίων δρα. Τα έργα της ομάδας δημιουργούνται και βρίσκονται σε ένα διάκενο μεταξύ μετατροπής, ανακατασκευής εννοιών, παγιωμένων συστημάτων σκέψης και συμπεριφορών.
Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η υπό ανέγερση τρέχουσα κοινωνική συνθήκη αλλά και κυριολεκτικά η υπό ανέγερση λειτουργία του πρώην ξενοδοχείου ως συμβόλου-μνημείου και η προσπάθεια της Μπιενάλε της Αθήνας να ζωντανέψει και να επανεργοποιήσει τον χώρο δημιουργώντας έναν πυρήνα δράσεων και αντιδράσεων.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Πέμπτη – Παρασκευή: 16:00 – 19:00
Σάββατο 12:00 – 16:00

Διάρκεια έκθεσης:
26 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2015
1 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2015. Τον Αύγουστο η έκθεση θα παραμείνει ΚΛΕΙΣΤΗ.

Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Μάγδα Τερζίδου, 210.5232.222, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα:
https://www.dropbox.com/sh/akdvx1m671megfe/AADEo6sw2jlJVYej5n_kN-i-a?dl=0