Sani Festival 2013

Με είκοσι ενα δημιουργικά χρόνια στο ενεργητικό του, το Sani Festival μπαίνει στη νέα του εποχή με ανανεωμένο δυναμισμό και πρωτοβουλίες που δίνουν εγγυήσεις για ένα ακόμα πιο μελωδικό μέλλον! Από 12 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου 2013 και ώρα 21:30.

Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε το νέο έμβλημα του Sani Festival, μια παλλόμενη καρδιά, απεικονίζει τέλεια το όραμά του: η αγάπη για τον πολιτισμό δε σταματάει ποτέ, όπως και οι πρωτοβουλίες που θα ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του. Οι στόχοι του πάντα φιλόδοξοι και ο ετήσιος απολογισμός κάθε φορά πέραν του αναμενόμενου επιτυχημένος.


Με τέτοια δεδομένα, πώς να σταματήσει κανείς να βλέπει ακόμα πιο μακριά, πώς να πάψει να επινοεί τρόπους που θα το ανανεώσουν χωρίς να προδώσουν την αισθητική του; Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival, κα Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι μια γιορτή πολιτισμού που σε πείσμα των καιρών θα λειτουργήσει και αυτό το καλοκαίρι σαν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και ξένης δημιουργίας, μεταξύ των ξένων κι ελλήνων επισκεπτών της περιοχής που θα βρεθούν κάτω από τον ίδιο έναστρο ουρανό και θα μοιραστούν διαφορετικά συναισθήματα και αισθήσεις. Η λειτουργία του Sani Festival σε ένα πλαίσιο ελεύθερο, απαλλαγμένο από κερδοσκοπικές σκοπιμότητες και στείρες πολιτιστικές πολιτικές δημιουργεί ένα ανεξάρτητο σύμπαν προορισμένο να ικανοποιήσει σε ψυχαγωγικό επίπεδο μυημένους και μη στην πολυποίκιλη τέχνη της μουσικής και όχι μόνο.»

 

China MosesChina MosesΈτσι φέτος, με την ίδια ορμή των χρόνων που προηγήθηκαν και με ακόμα μεγαλύτερο πάθος –ο δικός μας τρόπος να αντισταθούμε στην κρίση- το πρόγραμμα του Jazz on the Hill αφιερώνεται σε σπουδαίες γυναικείες φωνές μέσω της θεματικής «Female Jazz Vocalists», που θα φέρει στη σκηνή του κορυφαίες καλλιτέχνιδες του διεθνούς jazz στερεώματος, όπως η China Moses, κόρη της Dee Dee Bridgewater (12/7), η μοναδική Cassandra Wilson (13/7) και η Madeleine Peyroux (14/7), ενώ στις 20/7 τη σκυτάλη θα πάρει η Βελγίδα σεφαραδίτικης καταγωγής συνθέτρια world music Myriam Alter. Στην ελληνική του ενότητα, πάλι, έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες με ιδιαίτερο προσωπικό στίγμα: η αισθαντική Σαβίνα Γιαννάτου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για το Sani Festival, που θα περιλαμβάνει από μεσογειακές μουσικές μέχρι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος, και ο Δημήτρης Μαραμής μελοποιεί τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου, και παρουσιάζει το σημαντικό του έργο «Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί» σε πρώτη δημόσια εκτέλεση (3/8). Tην ενότητα θα κλείσουν ο Μανώλης Μητσιάς με την Αφροδίτη Μάνου και το Γιάννη Μηλιώκα, με μία συναυλία από αγαπημένα τραγούδια, ανεξίτηλα στη μνήμη, και τίτλο «Τραγούδια που αντέχουν». Παράλληλα, ο κινηματογράφος επανακάμπτει στο πλαίσιο του Sani Festival με ένα διήμερο αφιέρωμα στις καλύτερες και διεθνώς βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Thessaloniki International Short Film Festival (15-17/8). Και τέλος, σημαντική στιγμή του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ θα αποτελέσει η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον εξαίρετο μαέστρο της Αλέξανδρο Μυράτ σε ένα Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi (17/8) συνοδεία διάσημων λυρικών τραγουδιστών.
Θα σας δούμε στο Λόφο!

Cassandra Wilson Cassandra Wilson

Πρόγραμμα 2013

JAZZ ON THE HILL 'Female Jazz Vocalists'
Παρασκευή 12.7 | China Moses & Raphaël Lemonnier
Σάββατο 13.7 | Cassandra Wilson
Κυριακή 14.7 | Madeleine Peyroux – The Blue Room
Λόφος Σάνης, 21:30

SOUNDS OF THE WORLD
Σάββατο 20.7 | Myriam Alter
Λόφος Σάνης, 21:30

GREEK VARIATIONS
Σάββατο 27.7 | Σαβίνα Γιαννάτου
Σάββατο 3.8 | 'Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί' του Δημήτρη Μαραμή
Σάββατο 10.8 | «Τραγούδια που αντέχουν»: Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Μηλιώκας
Λόφος Σάνης, 21:30

CINÉ BREEZE
Πέμπτη 15.8 & Παρασκευή 16.8 | 'Best of' Διεθνών Ταινιών Μικρού Μήκους
Ciné Ορφέας, 21:30

CLASSICAL WAVES
Σάββατο 17.8 | Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi
Λόφος Σάνης, 21:30

Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

Χορηγοί Διοργάνωσης
HEINEKEN, FISCHER, MΠΥΡΑ ΑΛΦΑ
Χορηγοί Συναυλιών
VODAFONE, ΑΥΡΑ
Χορηγός αερομεταφορών
AEGEAN AIRLINES
Χορηγός μετακίνησης
AUTOPOINT

Πληροφορίες
Sani Festival 2013
TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος: 15€
Είσοδος Αριθμημένης Θέσης: 25€
Είσοδος Πελατών Sani Resort: 10€
Είσοδος Ciné Breeze: 6€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει 2 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Sani Festival μπορείτε να αγοράσετε με τους εξής τρόπους:
Σημεία προπώλησης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Stereodisc | Αριστοτέλους 4, Τ: 2310 262912
Public | Τσιμισκή 24 - Μητροπόλεως 33, Τ: 2310 227288 & Mediterranean Cosmos, Τ: 2310 472633
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: στις reception των ξενοδοχείων και τη μαρίνα του Sani Resort, Τ: 23740 99400
Online μέσω της πλατφόρμας viva.gr, με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Η on line διάθεση των εισιτηρίων από το διαδίκτυο θα ολοκληρώνεται 24 ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Μέσω της on line αγοράς των εισιτηρίων αριθμημένης θέσης, εξασφαλίζετε θέση στο Λόφο της Σάνης, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα στο πλάνο θέσεων. Η παραλαβή των εισιτηρίων γίνεται απευθείας από τους χώρους των εκδηλώσεων.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ @ SANI RESORT
Για τη μετακίνησή σας στο Sani Festival προτείνουμε www.carpooling.gr / www.pamemazi.gr
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 317 327, 2310 312 320
Γεωργία ∆ώδου | Υπεύθυνη Επικοινωνίας | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βίκη Παπαδημητρίου, SYMVOLI Conference & Cultural Management | Οργάνωση & Παραγωγή | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.sanifestival.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι συναυλίες & οι καλλιτέχνες

Madeleine Peyroux Madeleine Peyroux JAZZ ON THE HILL
Παρασκευή 12.7 | China Moses & Raphaël Lemonnier
Κατά κυριολεξία γεννημένη «μέσα στη μουσική», η China Moses επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό που ήξερε καλύτερα απ' όλα: το τραγούδι και τη σύνθεση. Κόρη της σπουδαίας jazz τραγουδίστριας Dee Dee Bridgewater και του σκηνοθέτη Gilbert Moses, εκτοξεύτηκε στην κορυφή μέσα από τρία άλμπουμ: China (1997), Οn Tourne en Rond (2000) και Good Lovin (2004). Μια συνεργασία με την τραγουδίστρια Camille στο Café de la Danse στο Παρίσι υπήρξε η αφορμή για τη γνωριμία της με τον Γάλλο πιανίστα Raphaël Lemonnier, του οποίου το πάθος για την jazz τον οδήγησε στην κορυφή της νεοϋορκέζικης σκηνής με σπουδαίες συνεργασίες. Μαζί δημιούργησαν την παράσταση Gardenias For Dinah, ένα αφιέρωμα στο είδωλο τους, την Dinah Washington, καθώς και το άλμπουμ This One is for Dinah (2009). Η China από το 2011 παρουσιάζει το πρόγραμμα του Jazz Radio Made in China, ενώ στο τελευταίο της έργο, Crazy Blues, είναι τραγουδίστρια και παραγωγός μαζί.
Σάββατο 13.7 | Cassandra Wilson
Γεννημένη στο Jackson του Mississipi από γονείς μουσικούς και εκπαιδευτικούς, η Cassandra Wilson απέκτησε τέτοιο μουσικό υπόβαθρο που έμελλε να την οδηγήσει στην κορυφή της αμερικάνικης jazz σκηνής. Ήρθε στο προσκήνιο στη Νέα Ορλεάνη, συνεργαζόμενη με την Ellis Marsalis, καταξιώθηκε όμως στη Νέα Υόρκη, όπου μετά από μια συνεργασία ως κεντρική τραγουδίστρια στην μπάντα του Steve Coleman, M-Base Collective, ξεκίνησε να ηχογραφεί μόνη της, ως τραγουδίστρια, συνθέτρια και παραγωγός μαζί. Ακολούθησε πληθώρα διακρίσεων (Grammy) και διθυραμβικών δημοσιευμάτων σε περιοδικά, ενώ τα έργα της Ojah και Silver Pony αποτελούν απτές αποδείξεις του σπουδαίου της ταλέντου.
Κυριακή 14.7 | Madeleine Peyroux – The Blue Room
Η Madeleine Peyroux γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά ξεκίνησε την καριέρα της νεαρότατη στο Παρίσι, σαν μέλος της μπάντας του δρόμου Riverboat Shufflers. Στα δεκαέξι της χρόνια εντάχθηκε στη The Lost Wandering Blues and Jazz Band, με την οποία περιόδευσε στην Ευρώπη. Το 1996 εκτοξεύτηκε με το άλμπουμ Dreamland της Atlantic Records, με συμμετοχές κορυφαίων μουσικών της νεοϋορκέζικης jazz σκηνής. Το 2004 κυκλοφόρησε το Careless Love και το 2009 το Bare Bones, μια συλλογή από δικά της τραγούδια. Στο Standing on the Rooftop του 2011 και στο πρόσφατο The Blue Room (Μάρτιος 2013), μαζί με τον επί μακρόν συνεργάτη της, παραγωγό Larry Klein, συνδυάζει διάφορα μουσικά στυλ και δημιουργεί έναν εντελώς νέο ήχο.

SOUNDS OF THE WORLD
Σάββατο 20.7 | Myriam Alter
Σεφαραδίτικης καταγωγής από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, η Myriam Alter επισκέπτεται και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του Sani Festival. Οι σπουδές ψυχολογίας και η καριέρα στη διαφήμιση που ακολούθησε δεν κατόρθωσαν να σβήσουν το πάθος της Βελγίδας συνθέτριας Myriam Alter για τη μουσική. Έτσι, στα 36 της χρόνια, αποφάσισε να αφιερωθεί σ' αυτό που πραγματικά αγαπούσε, και το 1997 παρουσίασε το πρώτο της άλμπουμ Alter Ego. Ακολούθησε το If, όπου εξέλιξε το προσωπικό της ιδίωμα: ένα αμάλγαμα ταγκό, κλασικής, oriental και τζαζ μουσικής.

Σαβίνα Γιαννάτου Σαβίνα Γιαννάτου

GREEK VARIATIONS
Σάββατο 27.7 | Σαβίνα Γιαννάτου
Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και το Λονδίνο, και βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο μέσα από τη θρυλική Λιλιπούπολη του Γ' Προγράμματος. Έκτοτε κινήθηκε με συνέπεια σε ένα εναλλακτικό μουσικό πλαίσιο, κερδίζοντας το απαιτητικό κοινό με τις ερμηνείες της, τις σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες, καθώς και τις προσωπικές της συνθέσεις για το θέατρο. Από το 1993 συνεργάζεται με το γκρουπ Primavera en Salonico, με ρεπερτόριο από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Στο Sani Festival θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευγενία Καρλαύτη στο πιάνο και άλλους αξιόλογους μουσικούς, που θα περιλαμβάνει από μελωδίες της Μεσογείου μέχρι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκη και της Λένας Πλάτωνος.
Δημήτρης Μαραμής Δημήτρης Μαραμής Σάββατο 3.8 |'Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί' του Δημήτρη Μαραμή με τους Κορίνα Λεγάκη, Θεοδωρή Βουτσικάκη
Με σπουδές πιάνου και σύνθεσης στη Μεγάλη Βρετανία, ο ∆ημήτρης Μαραμής εξελίχθηκε σ' έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του, με καριέρα εντός και εκτός συνόρων – έξι προσωπικοί δίσκοι, μουσική για 37 θεατρικές παραστάσεις και 5 ταινίες, συνεργασία με κορυφαία ονόματα του τραγουδιού, συναυλίες στο εξωτερικό. Στο Sani Festival θα παρουσιάσει σε πρώτη δημόσια εκτέλεση ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί, μια ανατρεπτική πρόταση βασισμένη σε τζαζ και μπλουζ στοιχεία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό πάνω στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μαζί του θα είναι δυο ταλαντούχοι νέοι ερμηνευτές, η Κορίνα Λεγάκη και ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ενώ θα συμμετέχει και ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος.
Σάββατο 10.8 | «Τραγούδια που αντέχουν»: Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Μηλιώκας
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει τραγουδήσει αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Κινούμενος από το αυθεντικό λαϊκό άκουσμα στο σύγχρονο έντεχνο, και από εκεί έως τη δημοτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας. Με αυτές, λοιπόν, τις μελωδικές αποσκευές του, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες όπως η Ελευσίνα, η Πιρόγα, ο Τρελλός, το Ποτέ, θα ταξιδέψει φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή του Sani Festival, παρέα με δύο σημαντικότατους συναδέλφους του, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα. Η φετινή τους συνεργασία εγγυάται τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής, της ποιοτικής, δηλαδή, διασκέδασης που τόσο σπανίζει στις μέρες μας.

CINÉ BREEZE
Πέμπτη 15.8 & Παρασκευή 16.8 | "Best Of" ΔιεθνώνΤαινιών Μικρού Μήκους
To Sani Festival παρουσιάζει σε δύο βραδιές μια επιλογή από τις καλύτερες διεθνείς και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν βραβευθεί τόσο στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF) όσο και σε παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις και απονομές βραβείων, όπως τα αμερικανικά Oscars και τα γαλλικά César. Οι προβολές αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που εδώ και επτά χρόνια προβάλλει τις καλύτερες των ταινιών από όλον τον κόσμο, αποκτώντας διεθνή φήμη και κύρος για τις κινηματογραφικές του επιλογές και τον προγραμματισμό.

CLASSICAL WAVES
Σάββατο 17.8 |Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμάει την επέτειο των 200 χρόνων από την γέννηση του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, με μια συναυλία-αφιέρωμα στο σπουδαίο οπερατικό του έργο, αναδεικνύοντας ορισμένα από τα αριστουργήματά του που παραμένουν αγαπητά και δημοφιλή στο κοινό. Με την Κ.Ο.Θ. συμπράττουν οι διεθνούς φήμης ∆ήμητρα Θεοδοσίου (σοπράνο) και ∆ημήτρης Καβράκος (μπάσος). Την ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.