Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 10:03

Ο Άνθρωπος στη Σοφίτα του Τίμοθι Ντέιλι

Γράφτηκε από  Δ.Τ.
Γλύκας Στόιου, Τίμοθι Ντέιλι Γλύκας Στόιου, Τίμοθι Ντέιλι

Εμπνευσμένο από μία αληθινή ιστορία. Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, σε διάφορα θέατρα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας και της Αλάσκας, «Ο Άνθρωπος στη Σοφίτα» του βραβευμένου Αυστραλού συγγραφέα Τίμοθι Ντέιλι ανεβαίνει για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Τέλη Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στο πλαίσιο της φετινής θεματικής ενότητας του θεάτρου με τίτλο «Ζούμε την Ανατροπή!» σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Γλύκας Στόιου.

Το έργο είναι βασισμένο σε ένα αληθινό - όχι όμως και τόσο γνωστό - περιστατικό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα παντρεμένο ζευγάρι από το Έλμσχορν της ναζιστικής Γερμανίας δίνει καταφύγιο σε έναν Εβραίο. Ο πόλεμος τελειώνει, αλλά το ζευγάρι αποφασίζει να μην του αποκαλύψει την αλήθεια, καθώς εξακολουθεί να έχει ανάγκη από την οικονομική του βοήθεια. Aποκομμένος εντελώς από τον έξω κόσμο και πάντα ευγνώμων στο αντρόγυνο, ο Εβραίος παραμένει κρυμμένος στη σοφίτα του σπιτιού από τον Απρίλιο ως το Νοέμβριο του 1945. Ο χρόνος που περνάει αναπτύσσει έναν υποδόριο έρωτα ανάμεσα σε αυτόν και στη Γερμανίδα “σωτήρα” του. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία αγάπης.

Σκηνοθεσία, Μετάφραση: Γλύκα Στόιου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

  • Εβραίος, Ερνέστος Βουτσίνος
  • Άντρας, Βασίλης Γιακουμάρος
  • Γυναίκα, Μαρία Μαλταμπέ
  • Γειτόνισσα, Νίκη Μαυροειδή

Κριτικές από τον Γαλλικό Τύπο:

«... μας προτρέπει να δούμε τους χαρακτήρες ως θύματα μιας τερατώδους κατάστασης και μας αναγκάζει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τι θα έκανες εσύ στη θέση τους»;

Estelle Pignet, “Les Trois Coups”

«Ο υπέροχος αυτός Αυστραλός συγγραφέας γράφει μια παράξενη και τραγική ιστορία που αγγίζει τα όρια της κωμικοτραγωδίας».

Perrine Kervran, “Mémoires Vives”

«Ένα έργο αποκαλυπτικό, αστείο, αιχμηρό, μα συγχρόνως ευχάριστο. Η αλήθεια έρχεται να στοιχειώσει τη μνήμη μας».

Rachelle Dhéry, “Un Fauteuil pour l’Orchestre”

«Αστείο και σκληρό μαζί».

Didier Vayne, Théâtre Fontanay-sous-bois

«Οι εικόνες του παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη μας».

L’Ardennais, L’Union Presse