Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 19:07

Ελληνική βράβευση στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών στο Μπακού

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Η ταινία «Δήλος 2015», με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη - Κιούκα, κατέκτησε το Αργυρό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι το δεύτερο διεθνές βραβείο για την ταινία, μετά τη βράβευσή της στο San Diego της Καλιφόρνια, τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα Φεστιβάλ που παρουσιάζει κινηματογραφικές ταινίες από όλα τα είδη, ταινίες ιδιαίτερες και ξεχωριστές.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών του Αζερμπαϊτζάν είναι μέλος του CIFFT (Comité International des Festivals du Film Touristique), μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1989, με έδρα την Βιέννη, και λειτουργεί υπό την εποπτεία των: World Tourism Organization (UNWTO - Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), European Travel Commission (ETC), Pacific Asia Travel Association (PATA), Central America Tourism Organization (CATA) and Caribbean Tourism Organization (CTO). Μέλη της είναι τα 15 σημαντικότερα Tourism Film Festival παγκοσμίως, όπως των Καννών, του Βερολίνου, του Κάρλοβι Βάρι, του Λος Άντζελες, της Κωνσταντινούπολης, κ.ά.

Η «Δήλος 2015» επιλέχτηκε και θα συμμετέχει στο Cannes Corporate Media & TV Awards 2016.

Η ταινία είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ 25΄, για το νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σε αυτό το φως και που παραδομένο στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου. Το νησί όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν. Μια συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού.

 

Η δημιουργία του Αντώνη Θεοχάρη - Κιούκα δεν προσεγγίζει την Δήλο επιστημονικά και δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της. Είναι όμως μια ταινία για το φως της, το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό, για το αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα. Είναι μια ταινία για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως το κέντρο της ύπαρξής του, ταινία για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου.

Τέλος, είναι ακόμη μια ταινία για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο νησί σε Δήλο.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Θεοχάρης-Κιούκας, ερμηνεία: Γιώργος Χωραφάς, παραγωγή: Θάλεια Καλαφατά - Qkas Productions, διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σενάριο: Αλέκα Δήμου & Δημήτρης Καράβολας, μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, ήχος: Θοδωρής Μέλης.