Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 20:33

Ανακοίνωση και υποψηφιότητες των Queer Theatre Awards 2015

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Φέτος, τα πρώτα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας σπάνε τα καλούπια και τους φραγμούς, μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Τα βραβεία από φέτος αλλάζουν όνομα και τίθενται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, ως επίσημο event του Athens Pride Week. H τελετή απονομής θα λάβει χώρα στο Θέατρο Βικτώρια, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Οι υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί στον επίσημο ιστότοπο www.gaytheatre.gr. Τα βραβεία είναι μια συμπαραγωγή του περιοδικού Antivirus, του διαδικτυακού καναλιού GITV και του θεατρικού blog gkoultoura.gr.

Τα «Queer Theatre Awards» είναι η φυσική εξέλιξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν ως ο φρέσκος θεσμός των «Gay Theatre Awards», στα πρότυπα των αντίστοιχων καλλιτεχνικών θεσμών σε Ευρώπη (Αγγλία, Γερμανία, Δουβλίνο), Αυστραλία και Αμερική, για θέατρο και κινηματογράφο. Σκοπός των βραβείων από την πρώτη χρονιά δεν ήταν να θέσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «gay» και στο «straight» θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την περήφανη παρουσία και προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών σε παραστάσεις, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης.

Οι Φετινές Υποψηφιότητες

Η δεκάδα των υποψήφιων παραστάσεων για το μεγάλο βραβείο δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του φετινού πλούσιου ρεπερτορίου, από εντυπωσιακές υπερπαραγωγές διάσημων musical και εμβληματικά έργα του διεθνούς queer ρεπερτορίου στην Εθνική σκηνή έως pocket ανεβάσματα νέων ελληνικών έργων και ανατρεπτικές για την ταυτότητα φύλου performances σε υπόγειους καλλιτεχνικούς χώρους. Ανάμεσα στις παραστάσεις με σημαντικές υποψηφιότητες φέτος ξεχωρίζουν οι: Βροχή, Counting Her Dresses, De Profundis, η Εκκρεμότητα, FiT, η Ζάλη των Ζώων πριν τη Σφαγή, Κατερινα, ο Λάκος της Αμαρτίας, Μεφίστο, Μικρές Ιστορίες Φόνων, Μότζο, Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι, Πατρίτσια Χάισμιθ Εισαγωγή στο Σασπένς, Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, Πρισίλα η Βασίλισσα της Ερήμου, Rocky Horror Show, Σταγόνες Πάνω σε Καυτές Πέτρες και Ωδές στον Πρίγκηπα.

Οι υποψηφιότητες και οι νικητές αποφασίζονται από τετραμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διοργανωτές των βραβείων και τη θεατρολόγο Ηρώ Μητρούτσικου. Παράλληλα, το βραβείο κοινού για την καλύτερη queer παράσταση θα ψηφιστεί από τους αναγνώστες του περιοδικού Antivirus και τους επισκέπτες του avmag.gr, μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία στο link http://bit.ly/vraveiokoinou2015 από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου.