Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 20:16

To Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στην έκθεση Terrantica στο Colosseo της Ρώμης

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Με τέσσερα ειδώλια συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην έκθεση «TerrAntica; Volti, miti e immagini della terra nel mondo antico» (Αρχαία Γη: Πρόσωπα, μύθοι και εικόνες της γης του αρχαίου κόσμου) που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Colosseo της Ρώμης.

 

Η Έκθεση Terrantica είναι αφιερωμένη στη Γη και οργανώθηκε από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Ειδική Εφορεία του Colosseo, του Εθνικού Μουσείου και των Αρχαιοτήτων της Ρώμης υπό την αιγίδα της EXPO Milan 2015.

Ανάμεσα στα πολλά αντικείμενα από την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, στην έκθεση συμμετέχουν και εννέα αντικείμενα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα τέσσερα ειδώλια από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: ένα βιολόσχημο, ένα ειδώλιο τύπου Πλαστηρά, ένα τύπου Χαλανδριανής και ένα μεγάλου μεγέθους ειδώλιο τύπου Σπεδού το οποίο μάλιστα επιλέχθηκε ως ταυτότητα της έκθεσης και εμφανίζεται στις αφίσες, στα μπάνερς, στο εξώφυλλο του καταλόγου και σε όλο το επικοινωνιακό υλικό.

Οι έντεκα ενότητες της έκθεσης πραγματεύονται την προϊστορία και την ιστορία των πολιτισμών της Μεσογείου από την 5η χιλιετία π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Γλυπτά, ανάγλυφα, τοιχογραφίες, αγγεία, ειδώλια, κατάδεσμοι, χρυσά ενεπίγραφα ελάσματα, νομίσματα και εργαλεία, συνδυασμένα με φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες από τη γη της Μεσογείου, αφηγούνται στον επισκέπτη την αδιάσπαστη σχέση του ανθρώπου με τη γη, τους μύθους που δημιούργησε για να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα, τα στοιχεία που θεοποίησε και λάτρεψε, τις καλλιέργειες, τα ορυκτά και τους θησαυρούς που αναζήτησε και αναζητά.

  • Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2015