Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 19:43

Η Μαρία Παπαδημητρίου στο ελληνικό Περίπτερο της Biennale

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Λίγες ώρες μετά τα χθεσινά εγκαίνια της Biennale και εκατοντάδες επισκέπτες της Φουάρ για τη Σύγχρονη Τέχνη συνέχιζαν να μπαινοβγαίνουν στο ελληνικό Περίπτερο που βρίσκεται στο τέλος των Κήπων της Βενετίας, του Τζιαρντίνι.

Η ελληνίδα εικαστικός (και καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) είχε πολιορκηθεί για συνεντεύξεις από τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου: «Αφιερώματα στο ελληνικό Περίπτερο έχει κάνει το Bloomberg, το Art News και πολλά άλλα τοποθετώντας μας στα 10 καλύτερα Περίπτερα της Biennale. Ολοι λένε "να πας να δεις το ελληνικό περίπτερο", μας λέει. Και σαν να μη φτάνει αυτό, επιμελητές, διευθυντές των μεγαλύτερων Μουσείων του πλανήτη, κριτικοί τέχνης και συλλέκτες παρελαύνουν στο Περίπτερο την ώρα που η Μαρία Παπαδημητρίου μας λέει: «Μόλις τελείωσα μια ξενάγηση σε γκρουπ της περίφημης γκαλερί Whitechappel του Λονδίνου...»

Μα τι είναι, επιτέλους, αυτό που έκανε τη συμμετοχή μιας μικρής – και με τεράστια οικονομικά προβλήματα – χώρας όπως η Ελλάδα συζητηθεί τόσο πολύ στην παγκόσμια διοργάνωση; ΄Ισως η ωμή αλήθεια του εργαστηρίου δερμάτων του 81χρονου Δημήτρη Ζιώγα «Αγριμικά: Δέρμα/Μαλλιά» στο Βόλο που μεταφέρθηκε αυτούσιο στη Biennale από τη Μαρία Παπαδημητρίου. Το μαγαζάκι αυτό και ο ίδιος ο τεχνίτης αποτελούν το έργο της καλλιτέχνιδας με τον τίτλο: «Why look at animals?Αγριμικά». Ταριχευμένα ζώα, τομάρια, ποδήλατα, αποκόμματα εφημερίδων, διαφημίσεις τσιγάρων, οικογενειακές φωτογραφίες, εικόνες του Βιετναμέζου πολιτικού Χο Τσι Μιν, καλάθια και σκόρδα συνθέτουν το κολάζ των ετερόκλητων αντικειμένων που βρίσκονταν στους τοίχους του κυρίου Ζιώγα και μεταφέρθηκαν όλα στη Βενετία βάζοντας τους επισκέπτες στη λογική της αναμέτρησης του ανθρώπου με το άγριο ζώο. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε πια ισχυροί...», λέει η Μαρία Παπαδημητρίου. Κι αυτό έχει πολλούς συμβολισμούς.

«Νομίζω ότι αυτό που συγκινεί τον κόσμο είναι μια ωμή αλήθεια και ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί το έργο: έχει μια σωστή αρχιτεκτονική κι ένα σεβασμό στο χώρο, αλλά κι ένα στοχασμό στην ιστορία», σχολιάζει επίσης. «Τα εγκαίνια έγιναν 12.15 το πρωί αλλά ακόμα έχει κόσμο εδώ, κανείς δεν φεύγει... Εχουν περάσει δεν ξέρω πόσες χιλιάδες άνθρωποι...Δίνω κάθε δέκα λεπτά συνεντεύξεις σ' όλες τις εφημερίδες του κόσμου...»

upl554bd06ae6996

Σύμφωνα με την ελληνίδα καταξιωμένη εικαστικό, φυσικά και αντιλαμβάνεται ο κόσμος αυτό που θέλει να πει με το έργο της... «Πιο πολύ κι από εμένα. Κι ας μη μπορούν να διαβάσουν αυτά που είναι γραμμένα στο περίπτερο (αποκόμματα από ελληνικές εφημερίδες, φωτογραφίες κ.τ.λ.). Το βίντεο με τον κύριο Δημήτρη Ζιώγο είναι συγκλονιστικό. Κυκλοφορούν στην Biennale και μιλούν γι' αυτόν. Είναι ο Θεός του σύγχρονου κόσμου. Το El Manifesto τον έχει στις σελίδες του». ΄Όχι ο 81χρονος ιδιοκτήτης των «Αγριμικών» δεν μπόρεσε να ταξιδέψει αλλά μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα η Μαρία Παπαδημητρίου θα τον επισκεφθεί μαζί με όλα τα αποκόμματα του τύπου για την ελληνική συμμετοχή.

papadimitriouklaine-sto-ellinikoperiptero-tis-mpienale.w l

«Διαπίστωσα ότι το δικό μας Περίπτερο έχει τη μεγαλύτερη ανταπόκριση απ' όσες έχω δει σε ελληνικό Περίπτερο. Συγκέντρωσε κοινό εξειδικευμένο: άρεσε σε πολλούς διευθυντές Μουσείων, επιμελητές. ΄Αρεσε και σε άλλους καλλιτέχνες διότι συνέπεσε η θεματική του Περιπτέρου να είναι κοντά με τις θεματικές άλλων Περιπτέρων όπως της Αμερικής με καλλιτέχνιδα την Τζόαν Τζόνας η οποία έστελνε κόσμο στο ελληνικό Περίπτερο», συμπληρώνει ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς από τη Βενετία.

Αλήθεια, ποιες οι προσδοκίες της Μαρίας Παπαδημητρίου μετά τα εγκαίνια της 56ης Biennale; «Δεν έχω ποτέ προσδοκίες. Δεν προσδοκώ κάτι παρά μόνο να κάνω καλά τη δουλειά μου. Τόσο απλά...»

Info: / 56η Biennale / 9 Μαΐου 2015 - 22 Νοεμβρίου 2015 / Βενετία