Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 16:05

Υποψηφιότητα των Φιλίππων στην UNESCO

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Η UNESCO, εκπαιδευτικός επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, σκοπό έχει να προωθήσει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί σημαντική αξία για τον άνθρωπο.

Με τη συνθήκη, που υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972, τα κράτη αναγνωρίζουν ότι οι χώροι που βρίσκονται στην εθνική επικράτειά τους και έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς, αποτελούν, με κάθε επιφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παγκόσμια κληρονομιά «για την προστασία της οποίας είναι υπεύθυνη η διεθνής κοινότητα, που πρέπει να εργαστεί ως σύνολο γι' αυτό τον σκοπό».

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου, αποτελούν τεκμήρια ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και είναι συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας.

Από την Ελλάδα, μέχρι τώρα, στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι βρίσκεται ήδη ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού.

Η πρώτη αξιολόγηση του φακέλου ξεκίνησε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο στον δήμο Καβάλας όσο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε Καβάλας -θασου , δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος, καθώς ο φάκελος υποψηφιότητας που κατετέθη είναι πλήρης και ανταποκρίνεται στη λαμπρή ιστορία και σπουδαιότητα του χώρου, ενώ η τελική ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού στο μεταξύ οι υποβληθείσες υποψηφιότητες από όλες τις χώρες ελεγχθούν από τις επιτροπές της UNESCO.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μνημείου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι ότι ο χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις.
Διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων, δεν χτίστηκαν επάνω του σύγχρονες πόλεις και εκλείπει η μοντέρνα δόμηση.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ