Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 21:07

Η Σοφία Μαντουβάλου και η Μαρία Αγγελίδου βραβεύονται από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Γράφτηκε από  Δ.Τ.
Το Φουστάνι με τις πεταλούδες Το Φουστάνι με τις πεταλούδες

Δύο βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, το Φουστάνι με τις πεταλούδες της Σοφίας Μαντουβάλου, υποψήφιας για το βραβείο Άντερσεν, και το Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος της Μαρίας Αγγελίδου, η οποία βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Κύκλο για την εξαιρετική σειρά ιστορικών παραμυθιών της που παρουσιάζουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας και ζωντανεύουν το παρελθόν με τρόπο πειστικό για μικρούς και μεγάλους, βραβεύτηκαν φέτος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και αφορούν βιβλία για παιδιά και νέους (τα οποία κυκλοφόρησαν εντός του 2013).
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και φέτος ήταν αθλοθέτης για το Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας. Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην περιοδική έκδοση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας «Μικροί τυπογράφοι».

Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε επίσης τον έλληνα συγγραφέα που θα είναι υποψήφιος εκ μέρους της χώρας μας για το σουηδικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν. Η Άλκη Ζέη, παρούσα στη χτεσινή βραδιά, πληροφορήθηκε την υποψηφιότητά της για το σπουδαίο αυτό βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), το οποίο απονέμεται ετησίως από το 2002 για να τιμήσει τη δημιουργό της πολυαγαπημένης Πίπης Φακιδομύτης, και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους πέντε εκατομμυρίων κορονών - το υψηλότερο έπαθλο που δίνεται διεθνώς για βραβείο παιδικών βιβλίων. Το βραβείο απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή και σε άτομα που προωθούν την ανάγνωση και των οποίων το έργο αντανακλά το πνεύμα της Άστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να τονώσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για τα παιδιά και τους νέους, και να προωθήσει το δικαίωμα των παιδιών στον πολιτισμό παγκοσμίως. Ο νικητής ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στο Βίμερμπι, την πατρίδα της Λίντγκρεν. Η απονομή γίνεται τον Μάιο στη Στοκχόλμη, διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα και περιλαμβάνει σεμινάρια, παρουσιάσεις, workshops και στο τέλος ειδική τελετή. Κάποιοι από τους συγγραφείς που έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο είναι ο Φίλιπ Πούλμαν, η Κάθριν Πάτερσον, ο Χις Κέγερ.
Περισσότερα για το βραβείο στο www.alma.se

Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, της Μαρίας ΑγγελίδουΙστορίες που τις είπε ο δρόμος, της Μαρίας Αγγελίδου

ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

1. Το φουστάνι με τις πεταλούδες της Σοφίας Μαντουβάλου - για το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» που δίνεται σε συγγραφέα βιβλίου βραχείας φόρμας
Ένα πολύ ξεχωριστό φόρεμα γίνεται αφορμή να ταξιδέψουμε σε έναν όμορφο κόσμο, τόσο εύθραυστο, τόσο δυνατό, τόσο ελεύθερο, όσο οι μικρές ψυχές της αγάπης που το στολίζουν. Πεταλούδες από κάθε γωνιά της γης μάς περιμένουν για να μοιραστούν μαζί μας τη σημασία της διαφορετικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαπολιτισμικής ενσυναίσθησης.

2. Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος της Μαρίας Αγγελίδου – Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» που δίνεται σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά
Ένα βιβλίο που συνδυάζει το Παραμύθι με την Ιστορία, κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών και τα βοηθά να σταθούν τα ίδια απέναντι στην ιστορική γνώση και στην ιστορική σκέψη.