Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 12:37

Ο νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013, Κώστας Σαχπάζης

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τον νικητή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Απονομής που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου και φιλοξενείται η έκθεση των 6 υποψηφίων καλλιτεχνών, το Βραβείο απονεμήθηκε στον ΚΩΣΤΑ ΣΑΧΠΑΖΗ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Bice Curiger, μέλος της εξαμελούς Κριτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι:

«Είναι χαρά μου να σας ανακοινώσω, εξ ονόματος όλων των κριτών, τον νικητή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013, ενός βραβείου που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, εδώ, στους όμορφους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα της φετινής έκθεσης που φιλοξένησε το έργο των έξι υποψηφίων ήταν εξαιρετική, πράγμα που μάλλον δυσκόλεψε το έργο της κριτικής επιτροπής. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες απέναντι στους καλλιτέχνες που δέχτηκαν να μας παρουσιάσουν οι ίδιοι το έργο τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Και τώρα, το Βραβείο: με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το φετινό Βραβείο ΔΕΣΤΕ απονέμεται στον Κώστα Σαχπάζη, για το σύνθετο γλυπτικό έργο του. Πρόκειται για ένα έργο που ενσπείρει την αμφιβολία στο εσωτερικό όλων των στεγανών κατηγοριών της τέχνης και της ιστορίας της, ενώ επίμονα πραγματεύεται τις πολλαπλές εκφάνσεις μιας ιδέας διακριτικής αποσταθεροποίησης. Ο Σαχπάζης μοιάζει να δημιουργεί ζωγραφικούς πίνακες ενώ στην πραγματικότητα σωρεύει υλικά σε προσεκτικά ζυγιασμένες στοίβες ή συγκεντρώνει αντικείμενα που είναι και δεν είναι αυτό που προσποιούνται πως είναι. Στο έργο του, το απολύτως συγκεκριμένο και το αφηρημένο συναντιούνται. Τα σχέδια εκτελούνται στον χώρο, αντικατοπτρίζοντας ενίοτε "παραστατικά" στοιχεία, σαν μια παραπομπή ή ένα πορτρέτο της γύρω πραγματικότητας, και θολώνοντας το νόημά τους.»

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013:

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι η ανάδειξη μιας ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών, που αποτελεί κύριο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Από το 2009, η έκθεση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ, φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η συνεργασία αυτή μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

kostas-sahpazisΚώστας Σαχπάζης, Not Titled Yet, 2013
Ευγενική Παραχώρηση: Andreas Melas & Helena Papadopoulos, Αθήνα Photo: Δημήτρης Τσουμπλέκας

Ο Νικητής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013:

Η δουλειά του Κώστα Σαχπάζη βασίζεται στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών, τόσο σαν φυσικές οντότητες όσο και σαν νοητικές δομές. Χειρονομίες, φόρμες, ιδέες και υλικά αρχειοθετούνται, συμπτύσσονται, κατακερματίζονται και τελικά χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν ένα αντικείμενο που διέπεται από μία συνεχή διάθεση να υπονομεύσει την ίδια του τη μορφή.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί στα γλυπτικά αντικείμενα και ασεμπλάζ του, ορισμένα από τα οποία είναι επιτοίχια διατηρώντας έτσι χαρακτηριστικά που σχετίζονται κυρίως με τη ζωγραφική, κυμαίνονται από jesmοnite, ρητίνη, λατέξ, ξύλο, λάδι, ύφασμα σε δέρμα, χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, κόκκινο πηλό.

Η μέθοδός του μπορεί να συνοψιστεί ως μια συνεχής μετατόπιση μιας αρχικής ιδέας. Οι έννοιες όλων των σταδίων της πραγματοποίησης του έργου αιωρούνται εντός και εκτός του προκύπτοντος αντικειμένου.

Ο Κώστας Sahpazis γεννήθηκε στη Δράμα το 1977. Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα και στη Weißensee Kunsthochschule, Βερολίνο.

Πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνουν: April, Sadie Coles, Λονδίνο, Hell as Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι, Γλυπτική Αφήγηση, Whitebox, Μόναχο, RenBen, The Renaissance Society, Σικάγο, The Gift of Screws, Andreas Melas & Helena Papadopoulos, Αθήνα και Petrosphere, Γλασκώβη, Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών. Το 2013 είχε σόλο παρουσίαση στην ενότητα Statements της Art Basel, Βασιλεία, με την γκαλερί Andreas Melas & Helena Papadopoulos.

Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013:

Αφροδίτη Γκόνου – Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος – Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευτύχης Πατσουράκης – Καλλιτέχνης, υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Νίκος Παττίχης – Συλλέκτης και Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος", Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικός Τέχνης, Θεόφιλος Τραμπούλης – Επιμελητής και Συγγραφέας.

Κριτική Επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013:

Δάκης Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Πρόεδρος, John Bock – Καλλιτέχνης, Bice Curiger – Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum – Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντής, Michael Ringier - Συλλέκτης, Beatrix Ruf – Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.

Έκθεση εικόνων