Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 20:33

Απομάκρυνση Γκράφιτι: Απολογισμός

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Απομάκρυνση Γκράφιτι: Ένα θετικό σημάδι για τον πολιτισμό της καθημερινότητας μας στη Θεσσαλονίκη.

Πριν τέσσερις μήνες, τον Απρίλιο του 2013, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να απαλλάξει από την ρύπανση των γκράφιτι, ένα αριθμό μνημείων, εκκλησιών, δημόσιων γλυπτών και χώρων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη είχαν εκφρασθεί εύλογες αμφιβολίες, αν ο καθαρισμός αυτός θα έμενε, ή αν σύντομα η ρύπανση θα ξαναγυρνούσε στα παλιά επίπεδα.

Σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση, βλέπουμε ότι οι χώροι αυτοί, παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί καταδεικνύει, ότι πολιτιστικές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, που παράγουν ένα συγκεκριμένο και ορατό από όλους αποτέλεσμα, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα την νεολαία διαμορφώνοντας σταδιακά την επιθυμία αλλά και την απαίτηση όλων για μια καλλίτερη ποιότητα στο περιβάλλον και την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη.

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία

Τον Απρίλιο του 2013,η Πολιτιστική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση της χυδαίας ρύπανσης των γκράφιτι από μνημεία, εκκλησίες, δημόσιων γλυπτών και γενικά χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Με την χρήση μιας σουηδικής τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, που απομακρύνει τους ρύπους χωρίς να βλάπτει καθόλου τις αρχικές επιφάνειες -ακόμα και τις πλέον ευαίσθητες-απαλλάχθηκαν από την ασχήμια των γκράφιτι κι έλαμψαν στην κυριολεξία ο περιβάλλον χώρος του Λευκού Πύργου, το μνημείο του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Παππά, τα γλυπτά του Ζογγολόπουλου και του Βαρώτσου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το περιτοίχισμα του Ι.Ν Του Αγίου Παντελεήμονα στην Εγνατία, το Θέατρο Κήπου, το συντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία, το μνημείο του Αλατζά Ιμαρέτ, η ΣτήληΌφεων, η ΚόκκινηΒρύση, ο Ι.Ν Αγίας Σοφίας και ο Ι.Ν Αχειροποίητου. Οι επιφάνειες μετά τον καθαρισμό τους επιστρώθηκαν με ειδικό στρώμα κεριού, που κάνει εύκολη την απομάκρυνση τυχόν νέων γκράφιτι.

Μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό από μνημεία, γλυπτά και δημόσιους χώρους πριν και μετά τον καθαρισμό τους παρακάτω.

 

Έκθεση εικόνων