Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 12:33

Greek Marble Initiative - Edward Fleming & Sherry Tipton

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Η Greek Marble Initiative είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την άφιξη δύο γνωστών αμερικάνων γλυπτών, ζεύγος στην ζωή και την γλυπτική, των Edward Fleming & Sherry Tipton. Οι δύο καλλιτέχνες ακολουθούν ξεχωριστές και πολύ επιτυχημένες καριέρες ως γλύπτες και είναι οι τελευταίοι από τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο του 2013 που οργάνωσε η Πρωτοβουλία. Είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν και να εργαστούν στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House όπου λαμβάνει χώρα το Συμπόσιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να δημιουργήσουν δύο γλυπτά τους, ειδικά σχεδιασμένα για την Greek Marble Initiative.

O Edward Fleming χαράζει και διδάσκει ρεαλιστική ανθρώπινη απεικονιστικής γλυπτικής και αφηρημένο γλυπτό σε μάρμαρο και ασβεστόλιθο με άμεση γλυπτική. Η δουλειά του με τις πέτρες είναι παραδοσιακή ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιεί αλλά τα θέματά του είναι σύγχρονα. Ο Fleming δημιουργεί τόσο γλυπτά ελεύθερης έμπνευσης όσο και κατόπιν παραγγελίας. Εργάζεται τόσο στο πεδίο της ελεύθερης δημιουργίας όσο και με παραγγελίες. Είναι αρχιτέκτονας, με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και εμπειρία στον χώρο και έκανε το πρώτο πέτρινο γλυπτό του το 1993. Η καλλιτεχνική του παιδεία και εκπαίδευση προέρχεται από 20 χρόνια εργασίας και μαθητείας με χαράκτες και άλλους καλλιτέχνες, κυρίως από την Ιταλία και τις ΗΠΑ τις και άλλους καλλιτέχνες στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλέον ο Edward Fleming είναι πλήρους απασχόλησης επαγγελματίας γλύπτης από το 2001 και διδάσκει γλυπτική σε πέτρα από το 2007.

Η σχέση της Sherry Tipton με την τέχνη ξεκίνησε από την μουσική και πέρασε διάφορα στάδια πριν διαμορφώσει την προσωπικότητά της ως γλύπτρια. Αρχικά ως μουσικός έπαιζε φαγκότο, στην συνέχεια πέρασε πέντε χρόνια μελετώντας τέχνη σε ταξίδια σε όλο τον κόσμο -με επικέντρωση έναν ολόκληρο χρόνο στην Τουλούζη, Γαλλία. Η πρώτη της έκθεση ήταν με ζωγραφικά έργα: παστέλ, κάρβουνο, γραφίτης, αξιοποιήθηκαν για την δημιουργία των πορτρέτων που περιλάμβανε η έκθεση. Η πορεία της συνεχίστηκε με σπουδή και σπουδές στην γλυπτική σε διάφορα workshops και πολύ μεγάλη πρακτική εξάσκηση, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός σε ορχήστρες και δίδασκε πιάνο. Από το 2007 εγκατέλειψε την διδασκαλία μουσικής για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην γλυπτική, η οποία έγινε έκτοτε η βασική της ασχολία. Έχει εκθέσει σε γκαλερί και έργα της βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της συχνής συμμετοχής της σε διεθνή συμπόσια.

Ποια είναι η Greek Marble Intiative
Μια ομάδα ανθρώπων της τέχνης συγκεντρωθήκαμε στην Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του συλλέκτη & αντικέρ Σταύρου Μυρωνίδη και δημιουργήσαμε την Greek Marble Initiative με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων έργων σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής -κυρίως με μάρμαρο- και την δημιουργία διεθνούς αγοράς για αυτή, μέσα από ιδιωτική επένδυση. Η Πρωτοβουλία αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της σύγχρονής ελληνικής γλυπτικής σε μάρμαρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σαν πρώτο βήμα αγοράστηκαν εκατοντάδες τόνοι εκλεκτό ελληνικό γλυπτικό μάρμαρο, και έγινε ανοικτή πρόσκληση αρχικά σε Έλληνες και στην συνέχεια σε ξένους γλύπτες, προκειμένου να έρθουν να εργαστούν στις εγκαταστάσεις μας και να παράγουν πρωτότυπα γλυπτά τους σε ελληνικό μάρμαρο. Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος έληξαν, αλλά οι εργασίες των γλυπτών με τους οποίους έχουν κλειστεί ήδη συμφωνίες θα συνεχιστούν έως ότου οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέψουν, σηματοδοτώντας την πρώτη συμποσιακή φάση της Πρωτοβουλίας. Οι ενέργειες της Greek Marble Initiative θα συνεχιστούν με δημόσιες παρουσιάσεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Ήδη οι πρώτες ενέργειες της Πρωτοβουλίας στο εξωτερικό έχουν εγείρει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση σύγχρονων γλυπτών σε ελληνικό μάρμαρο, που είναι και ο βασικός σκοπός της Πρωτοβουλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πάρη Καπράλο (6948813460) και τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212), ή δείτε την σχετική ενότητα στην ιστοσελίδα: www.myro.gr