Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 08:42

Διεθνής αναγνώριση της δράσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Μετά τη βράβευση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) από την Ακαδημία Αθηνών, το Δεκέμβριο του 2012, για το επιστημονικό, ερευνητικό και παιδαγωγικό του έργο, μία νέα διεθνής αναγνώριση προστέθηκε, κατατάσσοντας το ΜΦΚΙ στα σημαντικότερα Εθνικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της Ευρώπης.

 

Στις 12 Απριλίου 2013, το ΜΦΙΚ εξελέγη ομόφωνα ως τακτικό μέλος στην Ευρωπαϊκή μη κερδοσκοπική επιστημονική κοινοπραξία CETAF AISBL (Consortium of European Taxonomic Facilities http://www.cetaf.org), που αποτελεί το δίκτυο των μεγαλύτερων Εθνικών Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Βοτανικών Κήπων, Ινστιτούτων Βιοποικιλότητας, Ακαδημιών Επιστημών και άλλων φορέων της Ευρώπης. Η CETAF δραστηριοποιείται από το 1996 και μέχρι σήμερα αριθμεί 29 τακτικά μέλη ανάμεσά τους: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, της Βιέννης, των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Κοπεγχάγης, του Ελσίνκι, του Όσλο, της Πράγας, της Βουδαπέστης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, της Γενεύης και τους Βασιλικούς Βρετανικούς Βοτανικούς κήπους Kew και Εδιμβούργου ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (U.S. National Science Foundation - NSF).

Προκειμένου ένας φορέας να γίνει μέλος της CETAF θα πρέπει να πληρεί ένα συνδυασμό κριτηρίων όπως, το μέγεθος των συλλογών του, η ερευνητική του δραστηριότητα, το επιστημονικό προσωπικό καθώς και οι υποδομές του. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, αξιολογήθηκε πολύ θετικά ως ένα δυναμικό νέο μουσείο με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα στον Ελληνικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το ΜΦΙΚ είναι το μόνο Ελληνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που συμμετέχει στην παραπάνω κοινοπραξία.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, μεταξύ άλλων, συνδιοργανώνει και την εκπαιδευτική, διαδραστική έκθεση "Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας" που φιλοξενείται μέχρι τις 31 Μαΐου στο Κέντρο Ιππασίας στο Γουδή (http://www.dinosinathens.gr/ ). Η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο της Κρήτης για 3 μήνες, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο και τις δράσεις του: http://www.nhmc.uoc.gr