Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 06:33

@kinito: Ένα αυτόνομο ενεργειακά σπίτι - φορτηγό

Γράφτηκε από  Παπανικόλα Βιβή
Project @Kinito από την Ερση Κρούσκα, Project @Kinito από την Ερση Κρούσκα,

Ο Ορίζοντας Γεγονότων, με αφορμή την παρούσα οικονομική ύφεση και την ασφυκτική προπαγάνδα που διαχέεται μέσα από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, διοργανώνει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Greece no problem" στον εκθεσιακό χώρο του Ορίζοντα, Κεραμεικού 88.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα τεκταινόμενα, προτείνουν την δική τους θεώρηση της πραγματικότητας, μέσα από διάφορα εικαστικά σχήματα, όπως φωτογραφία, κολάζ, γλυπτική, video art, εγκαταστάσεις και performance.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι και η Έρση Κρούσκα, η οποία διακρίθηκε πρόσφατα στον διαγωνισμό των Architizer A+ Awards για τις πιο πρωτοποριακές ιδέες στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Στο διαγωνισμό αυτό, υπήρξαν συμμετοχές από εκατό χώρες. Το κοινό που ψήφισε για τα Pop Awards απεφάνθη ότι θα προτιμούσε ένα νομαδικό σπίτι-φορτηγό, το οποίο σαν μεταμοντέρνο τροχόσπιτο μπορεί να ταξιδέψει και να στηθεί οπουδήποτε, απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις που προσφέρει ένα στατικό σπίτι. Με μια ειδοποιό διαφορά: το νομαδικό σπίτι που προτείνει η Ε. Κρούσκα είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποτέλεσμα να κινείται χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

ERSI-KROUSKAΗ Ερση Κρούσκα, αρχιτέκτων, πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Architizer Α+ Awards

Όταν το α από τη λέξη ακίνητο φύγει και προστεθεί το @ (@=at=εκεί), τότε έχουμε να κάνουμε με το @kinito, ένα αυτόνομο ενεργειακά σπίτι που παρέχει ταξιδιωτική ελευθερία και παράλληλα σέβεται το περιβάλλον.

Οι εσωτερικοί χώροι του οχήματος δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους χώρους ενός σπιτιού. Υπνοδωμάτιο, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και είναι τόσο ευρύχωρα ώστε να εμπνέουν τις ομαδικές αποδράσεις. Σαν αποθηκευτικός χώρος εκτός από τα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου χρησιμεύουν και τα συρτάρια στην βάση του καναπέ στον οποίο μπορούν να καθίσουν έως και πέντε άτομα. Το τζάκι που βρίσκεται μεταξύ του καθιστικού και της κουζίνας εξασφαλίζει μια σταθερή θερμοκρασία εφόσον μπορεί να κατασκευαστεί με υλικά που διατηρούν τη θερμότητα για αρκετές ώρες καθώς αυτή θα παράγεται με πέλλετ, το καύσιμο υλικό από ξύλο σε συμπιεσμένη μορφή.

Με την ίδια λογική, το σύστημα της αποχέτευσης διαφέρει από τα συμβατικά. Πρόκειται για τουαλέτα κομποστοποίησης η οποία μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε πολύτιμο χώμα και έτσι τα θρεπτικά συστατικά επιστρέφουν στη γη όπως και τα ούρα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε άζωτο, κάλιο και φώσφορο Παράλληλα, η διάταξη του σπιτιού είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να προσφέρει κατά τη διάρκεια της ημέρας άπλετο φυσικό φως, δεδομένου ότι αντί για τοίχο κατά μήκος έχουμε τζάμια από τριπλό κρύσταλλο που συντείνουν στην ηχομόνωση και τη προστασία.

Οι συσκευές μπορούν να λειτουργήσουν με τη βοήθεια του φωτοβολταϊκού συστήματος σωστά τοποθετημένου με πτυσσόμενη μορφή στην οροφή του σπιτιού. Η ηλιακή ενέργεια μετατρεπόμενη σε ηλεκτρική διαχέεται κάνοντας το λειτουργικό όλες τις ώρες. Όταν αλλάξει και ο κινητήρας του οχήματος σε υγραέριο, ένα από τα πιο οικονομικά καύσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον θα είστε έτοιμοι να πατήσετε άφοβα γκάζι!

Η έκθεση "Greece no problem" θα βρίσκεται από τις 19 έως και τις 27 Απριλίου στα Δημοτικά Λουτρά Πάτρας. Έπεται συνέχεια στα μέσα Μαΐου όπου θα ταξιδέψει στη Ρώμη και θα εκτεθεί στο Forte Pelestrino.

http://blogspot.orizontasgegonotοn.gr

01interior-viewthe-beach

 interior-viewthe-beach

interior-viewthe-mountains 

Λίγα λόγια για την Έρση Κρούσκα

Η Έρση Κρούσκα γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα και ζει εκεί. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια που έχει στενές επαφές με την τέχνη, το design και την αρχιτεκτονική. Το 2001 μετακόμισε για έξι χρόνια στο Λονδίνο και σπούδασε αρχιτεκτονική. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Greenwich το 2007 με το RIBA II, ενώ είχε ήδη κάνει και έναν ενδιάμεσο χρόνο πρακτική στο γραφείο Moving Architecture.
Από το Σεπτέμβρη του 2007 και για 2,5 χρόνια δούλεψε με τους αρχιτέκτονες RCL και τη Σόνια Χαραλαμπίδου, εκεί ασχολήθηκε με το στήσιμο εκθέσεων, το σχεδιασμό μουσείων και τις ειδικές οργανικές κατασκευές για ψηφιακά εκθέματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διαδραστική κατασκευή από corian στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος και η κατασκευή από χαρτόνι στην επετειακή έκθεση της πινακοθήκης Αβέρωφ - Μέτσοβο.
Από το 2010 και μετά εργάζεται σαν ελεύθερη επαγγελματίας και έχει το δικό της γραφείο στην περιοχή του Ψυρρή.
Ήταν μέρος της ομάδας Campana Workshop Athens που δημιουργήθηκε για το σχεδιασμό του New Hotel στην Αθήνα, σε συνεργασία με τους αδερφούς Campana στη Βραζιλία.
Τα τελευταία 5 χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις τέχνης και Design όπως τη σειρά εκθέσεων 'Design 2009,2011...', τα Rooms 2010 της γκαλερί Καππάτος, το Design Lab και άλλα.
Ήταν συν-επιμελήτρια στην έκθεση Design 2011 με την Πόπη Κρούσκα.
Κέρδισε το Popular Award στα Α+ Awards 2013 του Architizer στη Νέα Υόρκη για το project της @kinito.