Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 23:58

Στη Μαλάλα το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ

Γράφτηκε από  Δ.Τ.

Το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ - για την ελευθερία των γυναικών, ιδίως όταν αυτή απειλείται - απονεμήθηκε στη νεαρή Πακιστανή που πασχίζει να μορφωθεί, την Μαλάλα Γιουσαφζάι, όπως ανακοίνωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα οι οργανωτές του.

Το Βραβείο, το οποίο συνοδεύει χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων ευρώ, συστάθηκε το 2008, οπότε συμπληρώθηκαν 100 έτη αφότου γεννήθηκε η γαλλίδα συγγραφέας Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 ετών, έγινε διάσημη γράφοντας στη διάρκεια του 2009 σε μπλογκ (που έχει σχέση με το BBC): "για τις ωμότητες που διαπράττουν οι Ταλιμπάν", στο Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ηδη, έχει τιμηθεί με το πρώτο στη σειρά πακιστανικό βραβείο για την Ειρήνη.

Την επιτροπή του βραβείου Σιμόν ντε Μποβουάρ συγκροτούν λογοτέχνες και προσωπικότητες των Καλών Τεχνών. Απονεμήθηκε, στην 15χρονη, την 9η Ιανουαρίου 2013, στο Παρίσι.

Αυτή νοσηλεύεται πλέον στη Βρετανία, έχοντας "στοχοποιηθεί" και πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Η επιτροπή που αποφάσισε να τιμηθεί με το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ η Γιουσαφζάι γράφει ότι: "θέλει να συνεισφέρει να κινητοποιηθεί η διεθνής αλληλεγγύη, να επαναβεβαιώσει τα γυναικεία δικαιώματα διεθνώς, να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγωνιστριών που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, τέλος να υπερασπιστεί στο πλευρό τους την ισότητα και την ειρήνη".

Πηγή: pathfinder.gr

Ετικέτες