Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 07:35

Επιστρέφει στη Σουηδία κλεμμένο έργο του Ματίς

Γράφτηκε από την 
Ανρί Ματίς, Ο κήπος, 1920 Ανρί Ματίς, Ο κήπος, 1920

Ένα έργο του Γάλλου μετά-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ανρί Ματίς το οποίο είχε κλαπεί από ένα μουσείο στη Στοκχόλμη πριν από 25 χρόνια, εντοπίστηκε, ανακτήθηκε και θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία, ανακοίνωσε η εδρεύουσα στο Λονδίνο βάση δεδομένων "Art Loss Register" (ALR).

Το έργο με τίτλο "Ο κήπος" φιλοτεχνήθηκε το 1920, και είχε κλαπεί από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στις 11 Μαΐου του 1987. Η αξία του εκτιμάται σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την ALR. "Το νέο έτος έφερε μια ευχάριστη έκπληξη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης", δήλωσε ο διευθυντής της ALR Κρίστοφερ Μαρινέλο.

Η ALR, μια βάση δεδομένων για κλεμμένα, αγνοούμενα και λεηλατημένα έργα τέχνης, έκανε έρευνες στην αγορά για το έργο αυτό τα τελευταία 22 χρόνια. Σε ανακοίνωση της ALR αναφέρεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες έγινε μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Έσεξ της νότιας Αγγλίας, ο οποίος έκανε έρευνα σχετικά με μια πώληση πριν παραδώσει το έργο του Ματίς.

Όταν τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν, το ανακτηθέν έργο παραδόθηκε στον Μαρινέλο ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για να επιστραφεί ο πίνακας. Ο ίδιος είπε ότι ο Λαρς Νίτιβ, διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης το 1987, είχε απολύτως δίκιο όταν τότε είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το έργο ήταν πολύ γνωστό για να πουληθεί στην ελεύθερη αγορά. "Συγχαίρω το μουσείο που δεν υποχώρησε και δεν κατέβαλε λύτρα πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα. Τα κλεμμένα έργα τέχνης δεν έχουν καμία πραγματική αξία στη νόμιμη αγορά και τελικά θα επανεμφανιστούν...απλά πρέπει να περιμένει κανείς", σημείωσε ο Μαρινέλο.

Πηγή: pathfinder.gr

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.