Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 23:45

To Open House στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την 

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης, μία διοργάνωση "δημιουργεί" κάτι, το οποίο δεν έχει γίνει ξανά.

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων και όχι μόνο πρόκειται να δώσουν άλλο χαρακτήρα στην πόλη.Πενήντα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της συνεισφέροντας στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

21 Νοεμβρίου:
Συνέντευξη τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5),

23 Νοεμβρίου (Πρωί):
Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε σχολεία από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας σε επιλεγμένα κτίρια του Open House Thessaloniki 2012

23 Νοεμβρίου (19:00):
Στο κτίριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μεγάλου Αλεξάνδρου 49) θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του Open House Thessaloniki 2012 με ομιλίες και προσκεκλημένους από το εξωτερικό

24-25 Νοεμβρίου:
56 κτίρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους περιμένοντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

25 Νοεμβρίου (20:00):
Πάρτι λήξης του Open House Thessaloniki 2012 στο μπορντ \\ ντε λό (Εγνατία 45)

                                         

Τα 56 κτίρια που ανοίγουν τις πύλες τους είναι τα εξής:

Ξενοδοχείο "Les Lazaristes", Πολιτιστικό συγκρότημα στη Μονή Λαζαριστών, Πρώην Δημαρχείο Νεάπολης, Αρχιτεκτονικό γραφείο "Schema 4", Ξενοδοχείο "ΜΕΤ", Μονοκατοικία στο Επταπύργιο, Διατηρητέο κτίριο στην οδό Επιμενίδου (Σ.Α.Θ.), Μονή Λατόμου (Όσιος Δαυίδ), Μονοκατοικία στην οδό Λυσία, Διπλοκατοικία στην οδό Τυρταίου, Διπλοκατοικία στην οδό Κάστορος, Μονοκατοικία στην οδό Κάστορος, Μονοκατοικία στην οδό Κρίσπου, Πρώην ξενοδοχείο "Βιέννη", Διατηρητέο κτίριο γραφείων στο Λιμάνι, Μουσείο Εβραϊκής Παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, Ξενοδοχείο "Εξέλσιορ", Αχειροποίητος, Διαμέρισμα στην οδό Καστριτσίου, Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας,, Πολυκατοικία στην οδό Ικτίνου, Κτίριο Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Διαμέρισμα στη λεωφόρο Νίκης, Ένωση Συντακτών, Λέσχη Αξιωματικών, Kέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Πύργος ΟΤΕ, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Νέα μονάδα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ., Κέντρο Διάδοσης Αποτελεσμάτων Ερευνών ΑΠΘ, Φυτεμένο δώμα στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, Γενί Τζαμί, Διαμέρισμα στην οδό Σ. Λεβή, Παιδικός σταθμός "Καραμελίτσα",, Ανάπλαση νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Α' Μέγαρο Μουσικής, Β' Μέγαρο Μουσικής, "Casa Bianca", Διατηρητέο κτίριο στην οδό Β. Όλγας, Πολυκατοικία στην οδό Καθ. Ρωσίδη, Πολυκατοικία στην οδό Αργοναυτών, Γραφείο "Beetroot", Μονοκατοικία στην οδό Θ. Σοφούλη, Πολυκατοικία στη Ν. Κρήνη, Βιοκλιματική Κατοικία στο Πανόραμα, "Οριζόντιο Σπίτι", Σπουδαστική εστία "Αλίκη Περρωτή", "ΝΟΕSIS" - Μουσείο τεχνολογίας, , Κτίριο γραφείων "ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ", Κτίριο "ΑΒΒ", Βιοτεχνικό κτίριο "Spectra", Μονοκατοικία στα ανατολικά προάστια, Οινοποιείο Γεροβασιλείου

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και την προώθηση της Αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στις πόλεις όπου διοργανώνεται. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 21 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών οι: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα κ.α.
Το Open House Thessaloniki 2012 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και υποστηρίζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Πρυτανεία Α.Π.Θ., τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.

Περισσότερες πληροφορίες:
Open House Thessaloniki

Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.