Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 18:31

Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την 

 Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την δυνατότητα να δει από κοντά έργα από το Μουσείο του Λούβρου (Παρίσι, Γαλλία). Η  «Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».

 Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την Αρχαία Μακεδονία και το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έργα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012), και εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει:

 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice l Jean Christophe Ballot»

12 Οκτωβρίου 2012-27 Ιανουαρίου 2013

Φωτογραφίες δύο πολύ διακεκριμένων και γνωστών φωτογράφων, που το έργο τους εντάσσεται στην σύγχρονη φωτογραφία προβάλλεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τους αποκαλούν "παραγγελιοδόχους του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου", πρόκειται για  τους Mimmo Jodice και  Jean Christophe Ballot.

Την ιδέα της έκθεσης «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» και την επιμέλεια της έχει, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκθέσεων και του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου του Λούβρου, η Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος, η οποία υπήρξε μαθήτρια της Σχολής του Λούβρου.
Βοηθός Επιμελήτρια: Δόμνα Γούναρη

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00
Δευτέρα: Κλειστά

Τιμή εισόδου: Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένα ειισιτήρια: 1,50 ευρώ
ομαδικά εισιτήρια: 1 ευρώ

Greek State_Louvre

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

"Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός"

Στόχος της έκθεσης είναι να ενώσει τη Φιλοσοφία με τον Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, τον Νεολληνικό  Διαφωτισμό και ακόμη περισσότερο να παρουσιάσει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα 10:30 - 18:00
Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00
Κυριακή 9:00 - 16:00

Τιμή εισόδου: Κανονικό εισιτήριο: 6 ευρώ
Ενιαίο εισιτήριο: 8 ευρώ (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)
Μειωμένο ενιαίο: 4 ευρώ
Μειωμένο: 3 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)

amth louvre

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

"Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού"

Ένα λάφυρο, το οποίο έφτασε στη Γαλλία  μετά την Δ΄ Σταυροφορία του αποτελεί το κεντρικό έκθεμα. Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίασης της  πολυσήμαντης ιστορίας και χρήσης του Σταυρού ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα. Επικεντρώνεται στην πασίγνωστη κυρίως στην Δ. Ευρώπη «Ιστορία του Αληθούς Σταυρού» και την καλλιτεχνική της απόδοση στη θρησκευτική τέχνη της Δύσης και στη μεταβυζαντινή τέχνη της Ανατολής, με βασικά παραδείγματα από το Αrezzo της Τοσκάνης και την Κύπρο.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 10:00-17:00
Τρίτη-Κυριακή: 08:00-15:00

Τιμή εισόδου: Εισιτήριο κανονικό 4 ευρώ
                    Εισιτήριο μειωμένο 2 ευρώ

veracroce

Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών

«Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι:16ος-19ος αιώνας, Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»

Παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως τους αποτύπωσαν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες από την Αναγέννηση και εξής.

Μέσα από την αξιοποίηση των γραπτών πηγών που γνώριζαν και χρησιμοποιώντας τα λίγα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά ή ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού (Ρώμη), όπως η Αφροδίτη Medici, ο Απόλλων Μπελβεντέρε κ.α., έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου.

ώρες λειτουργίας: Δευτέρα:9.00 – 14.00 Τρίτη:9.00 – 14.00 Τετάρτη:9.00 - 21.00 Πέμπτη:9.00 – 14.00 Παρασκευή:9.00 – 14.00 Σάββατο:10.00 - 18.00 Κυριακή:10.00 - 18.00

Τιμή εισόδου: Γενική είσοδος 5ευρώ 

teloglion louvre

 

Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.