Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 20:48

Οι Ακτές Αλλιώς στην Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την 
             

Το ιστορικό free-press της Θεσσαλονίκης, , και αυτόν τον Ιουνίο δημιουργεί και προσπαθεί μέσω της δράσης του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" να παίξει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης.


Η δέκατη έκτη δράση του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς" , η οποία δραστηριοποιείται από το 2012 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου όπου και συμπίπτει η ημέρα αυτή με τα δεύτερα γενέθλια του. Στόχος της δράσης αυτής είναι  η "ανακάλυψη" του άγνωστου θαλάσσιου μετώπου της πόλης, που εκτείνεται από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.


Πιο συγκεκριμένα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00-16:00

Η γέννηση μιας παραλίας

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου η ομάδα της Parallaxi«Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ενώνει τις δυνάμεις της με το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και με τη δράση του ΣΚΑΪ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» και επεμβαίνει στην ακτή πίσω από το εμπορικό κέντρο «Απολλώνια Πολιτεία» με σκοπό να δημιουργήσει μία παραλία χαλάρωσης σε όποιον το επιθυμεί.

-Εθελοντικά καθαρίζουμε το χώρο που θα έχει καταστήσει προσπελάσιμο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και διαμορφώνουμε μία παραλία από την αρχή. Εξοπλισμός παραλίας από το ΙΚΕΑ, βιβλία από τη «2η ευκαιρία για το βιβλίο», αθλητικές εγκαταστάσεις και ομπρέλες αλλάζουν ριζικά την όψη μίας παρατημένης ακτής και τη ζωντανεύουν με διαφορετικό τρόπο για μερικές ώρες, δίνοντας το παράδειγμα στο παράκτιους δήμους για το πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μελλοντικά.

-Ειδικές δράσεις περιμένουν τα παιδιά που θα θελήσουν να χαρούν για πρώτη φορά μία παραλία μέσα στην πόλη.

-Περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώνουν το κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που θα έχει προηγηθεί (5 Ιουνίου).

-Σκάφη τύπου optimist ανοίγουν πανιά, «πολιορκώντας» και εγκαινιάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη νέα παραλία.

12:00-14:00

Πλοία στη στεριά

Για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης θα ξεναγηθεί στα καρνάγια που απλώνονται κατά μήκος της ακτής, δίπλα στην έκταση της ΒΙΑΜΥΛ.

-Έμπειροι ναυπηγοί κατατοπίζουν τους επισκέπτες σε όλες τις διαδικασίες κατασκευής και επισκευής των πλοίων. Ιστορίες και αρώματα της θάλασσας μπλέκονται σε ένα μέρος που φαντάζει καμουφλαρισμένο στην απομόνωσή του.

-Μία εικαστική εγκατάσταση- παρέμβαση, που θα συνοδεύεται από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, αντλεί έμπνευση από το μέρος και δένει με τη θάλασσα.

12:30-14:30

Σχέδια για το μέτωπο

Προτάσεις, σχέδια και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του μετώπου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Αδαμαντίου Σχολής (Καλαμαρί).

-Ο αρχιτέκτονας Λόης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα νέο σχέδιο για το παράκτιο μέτωπο.

-Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι των εμπλεκόμενων Δήμων Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, κ.κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Γιώργος Τσίγκρος, καταθέτουν τη δική τους οπτική και τα σχέδια για ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια που περιλαμβάνεται στην έκτασή τους.

-H Hώ Καρύδη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MA AA, Λέκτορας ΕΜΠ (ΠΔ 407) παρουσιάζει επιτυχημένους μηχανισμούς εμπλοκής πόλης-θάλασσας.

-Η Χάρις Χριστοδούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Λέκτορας ΑΠΘ παρουσιάζει πολεοδομικούς, τοπικούς μετασχηματισμούς της παραλίας Μίκρας.

* Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη συχνότητα της TV100. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

17:00-22:00

Η Ζωή στο Αγρόκτημα

-Οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης προσεγγίζουν με τα ποδήλατά τους το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. που βρίσκεται πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», εντοπίζοντας όλα τα επικίνδυνα σημεία μίας διαδρομής που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για την πόλη.

-Το κατάστημα ποδηλάτων BikeMotion προσφέρει στους επισκέπτες του Αγροκτήματος ποδήλατα για να ξεναγηθούν στις καταπράσινες εκτάσεις του ΑΠΘ μέσω οργανωμένων τακτικών διαδρομών.

-Τρεις περιπατητικές ξεναγήσεις στο νότιο τμήμα του Αγροκτήματος με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τις δραστηριότητές του.

-Τα Παιδιά εν Δράσει διοργανώνουν ένα οικολογικό κυνήγι θησαυρού για τους μικρούς ιχνηλάτες που θα επισκεφτούν το Αγρόκτημα.

-Οι Circus Camino προσφέρουν ένα μοναδικό ζογκλερικό θέαμα.

-Μουσικοί από τους δρόμους της πόλης συγκεντρώνονται στους χώρους του Αγροκτήματος, στήνοντας τις δικές τους μουσικές γωνιές.

-Καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής μαθαίνουν στους ενδιαφερόμενους τα μυστικά της αστικής κηπουρικής στους αστικούς λαχανόκηπους του Α.Π.Θ. ενόψει του καλοκαιριού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 

12:00-15:00

Η ψαραγορά της πόλης

Ο χώρος πίσω από το νοσοκομείο Παναγία αναμορφώνεται και η υπάρχουσα ψαραγορά μετατρέπεται σε μία εντελώς διαφορετική, εκτεταμένη, εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά πρότυπα αγορά.

-Τα ψαροκάικα της Θεσσαλονίκης παίρνουν μέρος, προσφέροντας τα αλιεύματα της ημέρας σε ειδικές τιμές.

-Καταστήματα της πόλης στήνουν τους δικούς τους πάγκους, πουλώντας βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα καθώς και είδη αλιείας.

-Ζωντανή μουσική δίνει ένα διαφορετικό χρώμα, εγκαινιάζοντας τη νέα ψαραγορά.

12:30-16:30

Το Ευ Ζην της ακτής

Ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος αλλάζει όψη και μετατρέπεται σε ένα χώρο ευεξίας και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους λίγα βήματα από τη θάλασσα στο τέρμα της Κρήνης, πίσω από το Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας.

-Γιόγκα, σιάτσου, πιλάτες, καποέιρα, αϊκίντο, τάι τσι, ζώνη γαλήνης και διαλογισμού απλώνονται στα γρασίδια του Ιππικού Ομίλου σε μαθήματα επίδειξης για όλες τις ηλικίες.

-Σε μία πράσινη έκταση του Ομίλου οργανώνουμε ένα μεγάλο πικ-νικ. Καλούμε τους επισκέπτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ενός γεύματος δίπλα στη θάλασσα, φέρνοντας ο καθένας το δικό τους εξοπλισμό και τρόφιμα.

-Έχετε δοκιμάσει Mini Golf και Πινγκ Πονγκ; Αν όχι, θα έχετε μία ευκαιρία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

-Παράλληλα, δράσεις για παιδιά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με τα άλογα και τα πόνυ του Ομίλου.

-Ένα εργαστήριο κατασκευής ξύλινων καραβιών με υλικά που ξεβράζει η θάλασσα από τη Ράνια Κανάρη.

19:00-24:00

Partyonthebeach

Η ακτή Καλαμάκι- Καλαμίτσα του Δήμου Καλαμαριάς (έναντι στρατοπέδου Κόδρα) διαμορφώνεται κατάλληλα, ώστε να υποδεχτεί ένα beachpartyαπό τα παλιά!

19:00-21:00 Θυμάστε παιχνίδια που παίζατε στην παραλία; Πόσον καιρό έχετε να περάσετε κάτω από το όριο του limbo; Η ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς σας προσκαλεί στο δικό της πάρτυ για τα δεύτερα γενέθλιά της.

21:30-23:30 Οι Onirama επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για να απογειώσουν το... αλλιώτικο πάρτυ! Τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε συνδυασμό με τα καλύτερα τραγούδια από τη δισκογραφία του συγκροτήματος ανεβάζουν τους ρυθμούς.

23:30 Μία έκπληξη υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ουρανό και θάλασσα και να κλείσει τη βραδιά...

* Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων ενισχύονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά του κοινού προς τα σημεία των δράσεων. Τα λεωφορεία που κινούνται εντός των συνεργαζόμενων δήμων (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας- Χορτιάτη) σηματοδοτούνται σχετικά και οι ηλεκτρονικές πινακίδες στις «έξυπνες» στάσεις ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα και τη μεταφορά το 

Περισσότερες πληροφορίες: Parallaxi Ακτές Αλλιώς 


 
Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.