Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 15:50

Εκλογές 2012: Πολιτισμός και Πληροφόρηση μέσω των Επίσημων Ιστοσελίδων

Γράφτηκε από τον 

Είμαστε μόλις δύο εβδομάδες πριν της βουλευτικές εκλογές του 2012, τις γενικά ομολογουμένως πολύ σημαντικές εκλογές για το μέλλον του τόπου μας. Όντας αναποφάσιστος και ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επόμενη ημέρα, αποφάσισα να επισκεφθώ τις επίσημες ιστοσελίδες των κομμάτων και να αναζητήσω ειδικά, τις θέσεις τους και το πρόγραμμα τους για τον Πολιτισμό, έναν εκ των δύο τομέων – ο άλλος είναι ο τουρισμός - που κατά την άποψη μου έχουν ειδική βαρύτητα ειδικότερα σε αυτές τις εκλογές.

Η αναζήτησή μου για τις επίσημες ιστοσελίδες των κομμάτων με οδήγησε στην ιστοσελίδα http://www.helpmevote.gr/, μια πραγματικά χρήσιμη ιστοσελίδα με ένα ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων που έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να ανακαλύψουν την πολιτική δύναμη που βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις και τα πιστεύω τους. Το helpmevote είναι μια ερευνητική πρωτοβουλία ανεξάρτητη από κόμματα, υποψηφίους ή μέσα ενημέρωσης που φιλοδοξεί να βοηθήσει και όχι να κατευθύνει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα». Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς.

Μετά τα αποτελέσματα που αποκαλύπτουν με ποσοστό επί τις εκατό, τι σας ταιριάζει περισσότερο αποκαλύπτονται όλες οι επίσημες ιστοσελίδες των κομμάτων. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια μου να βρω αναφορές για τον πολιτισμό σε αυτές τις ιστοσελίδες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ψάχνω να βρω την λέξη "Πρόγραμμα" και δεν έχω τύχη. Αντ' αυτού βλέπω banners για να γίνω μέλος στέλνοντας SMS και λίγο πιο κάτω συναντώ "προτάσεις" που αφορούν όμως το νέο φορολογικό σύστημα και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πλοηγούμαι άλλα δυο λεπτά ψάχνοντας οτιδήποτε έχει να κάνει με πολιτισμό στην ιστοσελίδα της παράταξης. Δεν βρίσκω τίποτα απολύτως. Κάνω αναζήτηση χρησιμοποιώντας την λέξη "Πολιτισμός" περιμένοντας να ανακαλύψω αυτά που δεν βλέπω. Και εδώ όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σκόρπιες δημοσιεύσεις και νέα που πάλιωσαν. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει 11.705 fans στο faceboοk, αυτό είναι η πληροφορία που μου μένει απ' αυτή την ιστοσελίδα πριν στρέψω το mouse μου στην επόμενη πολιτική παράταξη.

ΠΑΣΟΚ

Στο υποσέλιδο της κεντρικής σελίδας βλέπω ξεκάθαρα την φράση "Το πρόγραμμα μας". Είμαι αισιόδοξος! Ανοίγει ένα PDF αρχείο με τίτλο "4 Οκτωβρίου Εθνικές εκλογές 2009"!! Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε όλες του τις σελίδες είναι αυτό του 2009. Συνεχίζω και πάλι ελπίζοντας η "αναζήτηση" να μου δείξει τις θέσεις του κόμματος και το πρόγραμμά του για τον Πολιτισμό. Και εκεί τα αποτελέσματα με την λέξη κλειδί "Πολιτισμός" δεν μου "επιστρέφουν" κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχω μείνει άφωνος.

ΛΑ.ΟΣ

Η ιστοσελίδα δεν έχει πουθενά το πρόγραμμα της. Έχει παρόλα αυτά την "Λευκή βίβλο", μια 32σέλιδη ηλεκτρονική έκδοση που θα μας πει αλήθειες που ενοχλούν. Φυσικά αυτές οι αλήθειες δεν έχουν τις προτάσεις του κόμματος και όπως είναι φυσικό κανένας λόγος για το θέμα μας, τον πολιτισμό. Η αναζήτηση της ιστοσελίδας και εδώ "επέστρεψε" ένα σωρό άσχετα θέματα, ειδήσεις που δεν αφορούσαν στις περισσότερες των περιπτώσεων τον πολιτισμό.

ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστοσελίδα της παράταξης έχει αρκετά δομικά προβλήματα. Υπάρχει ξεκάθαρο μενού στο υποσέλιδο για τον "Πολιτισμό", αλλά αυτό που εννοεί είναι "ειδήσεις" με αντικείμενο άμεσο ή έμμεσο τον Πολιτισμό. Δεν βρίσκω καμία θέση του κόμματος γι' αυτόν τον τομέα. Με την βοήθεια του Facebook και ενός φίλου δέχομαι σύνδεσμο με το πρόγραμμα. Τελικά το πρόγραμμά του το ονομάζει "Εκλογική Διακήρυξη" και βρίσκεται σε πρώτο πλάνο σε όλες τις ιστοσελίδες του κόμματος. Το ανοίγω και αναζητώ μάταια να βρω αναφορά για τον Πολιτισμό. Δεν βρίσκω απολύτως τίποτα.

ΚΚΕ

Η ιστοσελίδα της παράταξης αισθητικά βρίσκεται πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό της. Παρόλα αυτά δομικά είναι ξεκάθαρη και έχει μια επιλογή μενού που μας τραβάει κατευθείαν την προσοχή και λέγεται "Τέχνη - Δημιουργία". Στην ενότητα αυτή βρίσκεις συγκεντρωμένα θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό και την Τέχνη με ξεκάθαρες υποκατηγορίες με τις πρόσφατες ειδήσεις, τις θέσεις και λοιπούς συνδέσμους. Οι θέσεις βέβαια δεν είναι θέσεις, είναι μάλλον περισσότερο αρθρογραφία, πράγμα που μας κάνει να απορούμε ποιος και με ποια λογική ονόμασε έτσι αυτή την κατηγορία.

Και εδώ βέβαια δεν μπόρεσα να βρω συγκεκριμένες προτάσεις και πρόγραμμα με μια ματιά. Ο όγκος της πληροφόρησης και οι δράσεις του κόμματος είναι υπέρ-πολλαπλάσιες των άλλων κομμάτων. Την ουσία παρόλα αυτά δεν την βρήκα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πολύς λόγος έχει γίνει γι' αυτό το κόμμα ειδικότερα μετά τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου τριμήνου. Είναι η πρώτη ιστοσελίδα που ξεκάθαρα μας δίνει πρόσβαση στις θέσεις του κόμματος για τον Πολιτισμό και είναι εμφανές από το βασικό μενού της. Σας παραθέτω αποσπάσματα της ιστοσελίδας:

"Η ΕΡΤ πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μαζικού και δυναμικού πολιτιστικού προϊόντος και είναι απολύτως αναγκαίο να αναταχθεί και να αναρρυθμιστεί. Χρειάζεται επειγόντως η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης."
"Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως οι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην πολιτισμική ανάπτυξη μιας χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πολιτισμός να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα διευρύνει την ανεκτικότητα στη διαφορά και τη δημιουργική μίξη των πολιτισμικών δράσεων. "

Για το πλήρες κείμενο δείτε την σελίδα http://www.dimokratikiaristera.gr/oi-theseis-mas/151-politismos

Λίγο αργότερα συναντώ ένα κείμενο του Word με το πρόγραμμα του κόμματος. Εκεί βρίσκω και ειδική παράγραφο για τον πολιτισμό όπου και σας την παραθέτω:

Ο πολιτισμός είναι πολύτιμο συμβολικό κεφάλαιο της χώρας και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής, αναζωογόνησης περιοχών και ανάπτυξης. Με βάση τη δεδομένη συγκυρία, προτεραιότητα έχουν θέματα, όπως:

 • Ο επαναπροσδιορισμός του σημερινού ξεπερασμένου θεσμικού πλαισίου στο επίπεδο των θεματικών πολιτικών του πολιτισμού (Κινηματογράφος, Θέατρο, Βιβλίο, Εικαστικά, Μουσική, κλπ.), σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που αναπτύσσονται και σε άλλες ευρωπαϊκές -και όχι μόνον- χώρες.
 • Η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου για την κατανομή και αποδοτικότητα των διατιθέμενων δημοσίων πόρων στο πεδίο του Πολιτισμού, ώστε να υπάρξει καθεστώς πλήρους διαφάνειας και ταυτόχρονα απελευθέρωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
 • Η αναμόρφωση των θεσμών άσκησης της πολιτιστικής πολιτικής και των πολιτιστικών οργανισμών.
 • Η ανάδειξη και τόνωση της «οικονομίας του πολιτισμού», στη βάση ενός οργανωμένου «εθνικού σχεδίου» ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
 • Η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη συστηματική ανάπτυξη των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών Δικτύων στο πεδίο του Πολιτισμού.
 • Η προβολή των σύγχρονων μορφών ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό και με τη στρατηγική για την αναβάθμιση του τουρισμού.
 • Η προτεραιότητα στον «πολιτισμό της καθημερινότητας και της αλληλεγγύης» σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των φαινομένων γκετοποίησης και ρατσισμού σε περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.
 • Επίσης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης συνείδησης συνανήκειν η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να συνδεθεί ακόμη περισσότερο ο πολιτιστικός τομέας στην Ευρώπη στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Φόρουμ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η ιστοσελίδα του κόμματος της Δημοκρατικής συμμαχίας είναι ίσως η πιο καλοσχεδιασμένη. Η πληροφορία έχει καλή δομή και τα μενού είναι εύκολα προσβάσιμα. Γενικά, δεν χρειάζονται παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα για να βρεις από το κεντρικό μενού ή το μενού του υποσέλιδου ότι πληροφορία χρειάζεσαι για να ενημερωθείς. Στις επιλογές του μενού "ΘΕΣΕΙΣ" > "Πολιτισμός - ΜΜΕ - Αθλητισμός" διαβάζουμε τα εξής:

"Η πολιτική για τον πολιτισμό σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να έχει ως κεντρικό στόχο την ευρύτερη δυνατή διάχυση της πολιτισμικής παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η πολιτική αυτή στηρίζεται στους ανθρώπους και τους φορείς του πολιτισμού, δημιουργεί νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και των σύγχρονων δημιουργών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κατευθύνει και δεν χειραγωγεί πολιτικά την τέχνη.

Κατάργηση της εισφοράς στην ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης από τον προϋπολογισμό με ταυτόχρονο περιορισμό του μεγέθους της. Για την ενίσχυση της αντικειμενικής ενημέρωσης και της πολυφωνίας κατάργηση των μετρήσεων ακροαματικότητας στη ζώνη των Δελτίων Ειδήσεων για όλους τους σταθμούς."

Ένα επίσης ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της ιστοσελίδας είναι ότι φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά η αναζήτηση. Η αναζήτηση "πολιτισμός" επιστρέφει απόλυτα στοχευμένες ειδήσεις πολιτισμού και θέσεων ή παρεμβάσεων του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα.
Παρόλα αυτά και εδώ, πρόγραμμα με τη έννοια του ξεκάθαρου κειμένου με τις θέσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα προτάσεων και λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος δεν βρήκα. Βρήκα άπειρο υλικό, βίντεο, flyer, συνεντεύξεις και αποσπάσματα... αλλά πρόγραμμα πουθενά!

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Το κόμμα των οικολόγων είναι ξεκάθαρο και σύγχρονο. Αν βαθμολογούσαμε την προσβασιμότητα και την φιλικότητα προς τον χρήστη, αυτή εδώ η ιστοσελίδα παίρνει άριστα και αφήνει πίσω της με μεγάλη διαφορά τον ανταγωνισμό της. Έχει δε σε πρώτο πλάνο το "Πρόγραμμα", που όταν το πατήσεις σου παρουσιάζει εκ των δεξιών του βασικού κειμένου, όλα τα σημεία που αποτελούν ένα Πρόγραμμα δράσης πολιτικής Δύναμης. Ανάμεσα τους βέβαια και ο πολιτισμός.

Για του λόγου του αληθές δείτε την ιστοσελίδα τους

Σας μεταφέρουμε αποσπάσματα:

Ο ελληνικός πολιτισμός, με τη μοναδική του ιδιότητα να συνδέει την αρχαία κληρονομιά με το σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης γενικότερα, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης με οικονομικές παραμέτρους και ενίσχυσης της πολιτιστικής διπλωματίας.
Η προστασία και η αξιακή ανάδειξη των διαστάσεων του πολιτισμού μας αποτελεί στόχο μείζονος σημασίας.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιδιώκουμε:
 • Την ενίσχυση της αυτόνομης πρωτοβουλίας ατόμων ή και κοινωνικών κινημάτων και τοπικών ομάδων, στο πεδίο του άυλου και υλικού ως βάση της παραγωγής πολιτισμού.
 • Τον εντοπισμό και ανάδειξη νέων πολιτιστικών κινημάτων και νέων καλλιτεχνών ως έκφραση του παρόντος και υλικό του μέλλοντος.
 • Την υιοθέτηση του πολυπολιτισμικού «διαλόγου» ως βάση συνεννόησης διαφορετικών πνευματικών και θρησκευτικών επιλογών.
 • Την ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών που αναφέρονται σε περιβαλλοντικές προβληματικές.
 • Την ανάπτυξη διαδικτυακών πρωτοβουλιών για την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και του νεοελληνικού πολιτισμού (βιβλία-εικαστικά-μουσική-θέατρο-κινηματογράφος) πέραν του ελληνικού χώρου, μέσω της αμφίδρομης σύνδεσης των ελληνικών κοινοτήτων.
 • Την κατοχύρωση και ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας ως ανθρώπινο δικαίωμα και ανθρωπολογικό δεδομένο.
 • Τη χαρτογράφηση, τη θεσμική προστασία και την αξιακή ανάδειξη του συνόλου της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Την ψηφιοποίηση των δεδομένων της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών αρχειακών προτύπων.
 • Την ενίσχυση των υπαρχόντων δομών ή/και δημιουργία θεσμού προώθησης της ελληνικής πνευματικής/ καλλιτεχνικής δημιουργίας σε τόπους διεθνών πολιτιστικών συναντήσεων και ανταλλαγών.
 • Την οικονομική στήριξη της πολυκεντρικότητας των πολιτιστικών «τοπίων» ως εργαλείων αποκέντρωσης και ενίσχυσης της τοπικότητας.
 • Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων καλλιτεχνών και πολιτιστικών δημιουργών στο πλαίσιο της θεώρησης του πολιτιστικού προϊόντος ως κοινωνικού αγαθού.
 • Την ενίσχυση και ανάδειξη της εκφραστικής και γλωσσικής πολυμορφίας.
 • Την ενσωμάτωση της πολιτιστικής διάστασης σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης μέσω της διδασκαλίας ποίησης, θεάτρου, χορού, μουσικής και, κύρια, της ιστορίας της τέχνης.
 • Την ενίσχυση και περαιτέρω εξειδίκευση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών ειδικού προσανατολισμού, όπως τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια.
 • Την επιστροφή των αρχαίων ευρημάτων στους τόπους τους εφόσον πληρούνται τα διεθνή κριτήρια ασφάλειας και συντήρησης. Διεκδίκηση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων από το εξωτερικό.
 • Την ενίσχυση των αρχαιολογικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αποτελεσματικής προστασίας και ανάδειξης της μνημειακής κληρονομιάς σε περίοδο κρίσης.

ΔΡΑΣΗ

Η μεγάλη έκπληξη της αναζήτησης μας ήταν τελικά το κόμμα του Στέφανου Μάνου. Ο σχεδιασμός του είναι ξεκάθαρος και σύγχρονος, ενώ ο χρήστης μπορεί άμεσα να πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα και να έχει αποτελέσματα στην αναζήτηση του, πράγμα που κάνει την ιστοσελίδα αυτή πολύ φιλική προς τον χρήστη. Στην κεφαλή των ιστοσελίδων του προβάλλεται η λέξη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" όντας μια από τις πέντε επιλογές του βασικού οριζόντιου μενού. Πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο βρίσκεσαι με μόλις ένα κλικ στην σελίδα με τίτλο "Οι θέσεις της Δράσης για τον πολιτισμό". Ένα κείμενο, πλήρες, αναλυτικό με συγκεκριμένες προτάσεις και προβληματισμούς για τον Πολιτισμό.

Σας αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο συγκεκριμένο και ουσιαστικό είναι το κείμενο αυτή της ιστοσελίδας.

Η ΔΡΑΣΗ πιστεύει πως στην Ελλάδα παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση σε θέματα πολιτισμικής καλλιέργειας και παιδείας. Η πολιτισμική παραγωγή βαίνει μειούμενη, τόσο ποσοτικά, όσο κυρίως ποιοτικά, γεγονός που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα. Σε αυτό τον στόχο η παιδεία διαδραματίζει κομβικό ρόλο.
Η ΔΡΑΣΗ θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση του προγράμματος των σχολείων, με στόνο να ενεργοποιηθεί και να καλλιεργηθεί η καλλιτεχνική – δημιουργική πλευρά που συνυπάρχει στην προσωπικότητα του κάθε μαθητή και συνήθως «τελεί εν υπνώσει»:

 • Είσοδος του μαθήματος της ιστορίας της τέχνης από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.
 • Εισαγωγή / ενίσχυση μαθημάτων όπως εικαστικά, μουσική διδασκαλία.
 • Πρακτική εξάσκηση σε πολιτιστικές – καλλιτεχνικές δραστηριότητες ήδη από τα σχολικά θρανία (παραστάσεις, μουσικά σύνολα, εικαστικές εκθέσεις κτλ).
 • Επισκέψεις σε μουσεία, πινακοθήκες και αρχαιολογικούς χώρους που να λειτουργούν και ως χώροι δημιουργίας για συμμετοχή και δημιουργική μάθηση.
 • Θέσπιση θεσμών όπως υιοθεσίες μνημείων από σχολεία.
 • Εισαγωγή debates στα σχολεία για καλλιέργεια ρητορικής ικανότητας και δραστηριοτήτων συγγραφής, για ενίσχυση της εκφραστικής ικανότητας των μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το πλήρες κείμενο στην ιστοσελίδα της παράταξης

Γενικό Συμπέρασμα

Όταν ξεκίνησα αυτή την αναζήτηση, την αναζήτηση πληροφορίας για το τι πρόγραμμα και προτάσεις έχουν τα κόμματα για τον Πολιτισμό της επόμενης ημέρας δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσω αυτό το χάος, γιατί περί χάους πρόκειται. Από την άλλη η εικόνα που αποκόμισα από αυτή την αναζήτηση είναι αυτή που γενικότερα υπάρχει για τα κόμματα. Πολλά λόγια, λίγη ουσία, πρόγραμμα στα χαρτιά και αυτά να μην βρίσκονται.

Είμαι διπλά δυσαρεστημένος από την εξέλιξη της έρευνας μου. Και δεν έμαθα τις θέσεις/προγράμματα των κομμάτων για τον Πολιτισμό ώστε να σας τις μεταφέρω και βρέθηκα στην δυσάρεστη θέση να πλοηγηθώ σε μια σειρά από κακοκατασκευασμένα site που περισσότερο με μπέρδεψαν παρά με βοήθησαν να βρω την πληροφορία που έψαχνα. Είναι μάλλον αστείο – ή τραγικό για άλλους - να προσπαθούν να σε πείσουν κάποια κόμματα για τις Τεχνολογικές τους ευαισθησίες και την ελευθερία και δυναμική του Διαδικτύου και την ίδια στιγμή να επισκέπτεσαι την επίσημη ιστοσελίδα τους και να θες να φύγεις σε πέντε δευτερόλεπτα.

Φωτεινές εξαιρέσεις η "Δράση", οι "Οικολόγοι Πράσινοι" και η "Δημοκρατική Αριστερά" που μας έδωσαν κάτι να διαβάζουμε και σχεδιαστικά και δομικά ήταν πιο κοντά στο 2012. Σχεδιαστικά κέρδισε τις εντυπώσεις και η Δημοκρατική συμμαχία, όμως στις 6 Μαΐου 2012 δεν θα ψηφίσουμε κατασκευαστές ιστοσελίδων.

Θα ψηφίσουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι θα πάνε την χώρα ένα βήμα μπροστά και όχι δυο πίσω.
Γιώργος Δρακάκης

Σπούδασα Γραφικές Τέχνες και Προγραμματισμό εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα ενώ έκανα ένα πολύχρονο πέρασμα απο μουσικές σπουδές. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με βασικό αντικείμενο την  κατασκευή πρότυπων και απαιτητικών εφαρμογών για το διαδίκτυο. Έχω διδάξει τις αρχές Ψηφιακού Ραδιοφώνου σε Ιδιωτικό ΙΕΚ και ειμαι ο σχεδιαστής/προγραμματιστής όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας Artspot.