Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 07:13

Δύο θεατρικές παραστάσεις από τους απόφοιτους 2011 της σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη

Γράφτηκε από  Δ.Τ

Δύο θεατρικές παραστάσεις: «Δεσποινίς Τζούλια» και «Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΧΩΡΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «δήλος» της Σχολής Θεάτρου "δήλος"- Δήμητρα Χατούπη


Παρατείνονται έως την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, αλλάζοντας ημέρα και ώρες, οι παραστάσεις «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» και «ΠΑΤΕΡΑΣ» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, που παρουσιάζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία από τους απόφοιτους 2011 της σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη, σε διδασκαλία Δημήτρη Ήμελλου, στον Χώρο Θεατρικών Εκδηλώσεων «δήλος» και με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό.Συγκεκριμένα, η «ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ» παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 7:00 μμ και ο «ΠΑΤΕΡΑΣ» κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9:30 μμ.

«Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Η "Δεσποινίς Τζούλια" είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά έργα του Σουηδού δραματουργού Στρίντμπεργκ. Γράφεται το 1888 και παρουσιάζεται πρώτη φορά το 1904. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαία έργα του. Το έργο εισάγει την τεχνική του συγγραφέα της «σκηνής δράσης», όπου οι πράξεις έχουν καταργηθεί και συμπυκνώνει την δράση και την εξέλιξή της σε μία πράξη διατηρώντας την ενότητα χώρου και χρόνου). Το έργο αναφέρεται στη διαμάχη των δύο φύλων για την κυριαρχία η οποία εντείνεται μέσα από τη σύγκρουση των δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων.

H Δεσποινίς Τζούλια, η κόρη του πλούσιου ιδιοκτήτη του σπιτιού, αφού έχει χωρίσει με τον αρραβωνιαστικό της, προκαλεί τον υπηρέτη Ζαν σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Αυτός, αρχικά ταπεινός, προσπαθεί να την αποτρέψει. Αργότερα, όταν διαφαίνεται ότι πίσω από το αυταρχικό προσωπείο της κυρίας κρύβονται η δυστυχία και η αδυναμία, σπεύδει να το εκμεταλλευτεί. Η εξουσία αλλάζει χέρια, τα απωθημένα βγαίνουν στην επιφάνεια και η νοσηρή κοινωνική πραγματικότητα θριαμβεύει, οδηγώντας τα πάντα σε ένα αδιέξοδο. Την υπόθεση συμπληρώνει ένα ερωτικό τρίγωνο με την υπηρέτρια Κρίστιν μια γυναίκα που επιμένει να κρατά τις ισορροπίες, δεν δέχεται τις ανατροπές.

Συντελεστές:

Διδασκαλία-Υποκριτική: Δημήτρης Ήμελλος

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Κινησιολογία: Νικολέττα Ξεναρίου

Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος

Ευχαριστούμε θερμά τον Θοδωρή Αμπαζή για τη βοήθειά του.

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Δεσποινίς Τζούλια: Φανή Αποστολίδου, Ιωάννα Μάντζαρη, Βίκυ Τσίρου

Ζαν: Νίκος Κρίκας, Γιάννης Μουγιάκος

Κριστίν: Νικολέτα Δάφνου, Δέσποινα Μπιμπίκα

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Απογ.: Σάβ. 7.00μμ, Κυρ. 7.00μ.μ.

Χώρος Θεατρικών Εκδηλώσεων «δήλος» -Σχολή Θεάτρου "δήλος"- Δήμητρα Χατούπη

Ελευσινίων 11Α , Μεταξουργείο

Κρατήσεις: τηλ: 6973-52.63.85

Διάρκεια: 115 λεπτά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Ο «Πατέρας» είναι ένα έργο που γεννήθηκε από τις πραγματικές ανησυχίες που βασάνιζαν τον Στρίντμπεργκ την εποχή που το έγραφε. Τόσο η πατρότητα, όσο και το μεγάλο, αιώνιο, χάσμα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα, αλλά κυρίως η πολύ κακή σχέση που είχε με την γυναίκα του εκείνη την περίοδο, στάθηκαν η αφορμή για να το γράψει. Μπορεί κανείς να ονομάσει τον «Πατέρα» μια αυτοβιογραφία πάνω στη συγκεκριμένη αγωνία, αγωνία που διακατείχε συνέχεια τον Στρίντμπεργκ και που μεταφέρει στον ήρωα του έργου προσπαθώντας να κρατήσει το δικαίωμα της απόλυτης ευθύνης πάνω στο παιδί του από τη μια -επικρατούσα άποψη της εποχής- και από την άλλη, στην προσπάθεια της γυναίκας του να έχει κι αυτή δικαίωμα πάνω στην ανατροφή της κόρης της. Αρχή των δικαιωμάτων των γυναικών, αρχή του φεμινισμού, τα δύο φύλα συγκρούονται.

Το ταραγμένο μυαλό του Στρίντμπεργκ και σε προέκταση του ήρωά του, του Ίλαρχου Άντολφ- δεν μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή του, που από εκείνη τη στιγμή βασανίζεται από την υποψία. Μια υποψία που θα τον οδηγήσει σε ακρότητες προκειμένου να μάθει την αλήθεια που θα του στηρίξει την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό, αλλά κυρίως την σιγουριά της κυριαρχίας του μέσα στο σπίτι.

Από την άλλη μεριά, η σύζυγος, η γυναίκα που τής είναι πλέον αδιανόητη αυτή η κυριαρχία του άντρα, θα τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει. Θα επηρεάσει τη γνώμη της κόρης τους εναντίον του πατέρα της, θα κατηγορήσει τον άντρα της, στο γιατρό και στον διοικητή του, σαν τρελό και θα οργανώσει μέσα στο σπίτι όποια συνωμοσία κρίνει απαραίτητη προκειμένου, όχι τόσο να μεγαλώσει η κόρη τους όπως κρίνει αυτή, αλλά για να κερδίσει αυτόν τον αδυσώπητο αγώνα με το αρσενικό. Και θα νικήσει επειδή το επιχείρημά της είναι ατράνταχτο.

Συντελέστες:

Διδασκαλία-Υποκριτική: Δημήτρης Ήμελλος

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):

Λοχαγός: Χρυσοβαλάντης Φράγκος

Πάστορας: Φώτης Λαζάρου

Σβερντ/Νέντ: Σάββας Κοντός

Λάουρα: Μαριάννα Ασιμή, Δήμητρα Θωμαΐδου

Γιατρός: Λευτέρης Παπακώστας

Παραμάνα: Δώρα Δημητρίου

Βέρθα: Ρεβέκκα Γκόγκου

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Βραδ.: Σάβ. 9.30 μ.μ., Κυρ. 9.30 μ.μ.

Χώρος Θεατρικών Εκδηλώσεων «δήλος» -Σχολή Θεάτρου "δήλος"- Δήμητρα Χατούπη

Ελευσινίων 11Α , Μεταξουργείο

Κρατήσεις: τηλ: 6973-52.63.85

Διάρκεια: 115 λεπτά

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δείτε εδώ για την συγκεκριμένη παράσταση.