Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 17:14

Λυρικές βραδιές στις γειτονιές τις Αθήνας

Γράφτηκε από την 

Στις γειτονιές, στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας βγαίνει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει ένα  πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων με τον τίτλο «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα». Στόχος αυτού του φιλόδοξου προγράμματος η επαφής της λυρικής τέχνης και της τέχνης του κλασικού χορού με ένα το ευρύτερο κοινό της πρωτεύουσας.

els2Ένα από τα event του προγράμματος είναι η ύπαρξη ενός "Λυρικού Λεωφορείου" που θα μεταφέρει μονωδούς και χορωδούς της Λυρικής Σκηνής, οι οποίοι στη διαδρομή και στις στάσεις θα ερμηνεύουν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες όπως το "Libiamo",την Traviata, το ?Quanto e bella" και το "Quando men vo".

Παράλληλα, θα υπάρξουν  οι «Λυρικές βραδιές», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πλατείες των Αθηνών στις οποίες το καλλιτεχνικό προσωπικό της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες. Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος θα είναι με ελεύθερη είσοδο, ενώ μερικά από τα ενεργά μέρη είναι: Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια, Πλ. Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μετρό Αμπελοκήπων, Πλ. Κολωνακίου, Μετρό Συντάγματος, Εθνική Πινακοθήκη, Πλ. Παγκρατίου, Ζάππειο, Δ. Αρεοπαγίτου, Πλ. Ασωμάτων, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Καραϊσκάκη, Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πλ. Βικτωρίας, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πύργος Αθηνών, Μετρό Πανόρμου, Μετρό Κεραμεικού, Πλ. Κυψέλης.

els1Τέλος, στην ενότητα "Χορός στις πλατείες", οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το έργο «Female» σε χορογραφία Αγάπιου Αγαπιάδη, καθώς και από τη χορογραφία «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Επιπλέον, η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει διοργανώσει βραδιά αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας με αφορμή την ημέρα θανάτου της στις 16 Σεπτεμβρίου,  στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου θα μεταδοθεί απευθείας από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, μέσω οθόνων, στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-2012 με την ορχήστρα και τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.