Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 12:15

Έκθεση Βουντού, Ίδρυμα Cartier, Παρίσι

Γράφτηκε από την 
Vaudoo poster Το Ίδρυμα Cartier, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μία εξαιρετική συλλογή αντικειμένων Βουντού από τη συλλογή Anne& Jacques Kerchache σε ένα περιβάλλον σχεδιασμένο από τον Enzo Mari,ένας από τους μεγάλους δασκάλους του ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού.

Βουντού, άραγε μία μορφή τέχνης; Μέχρι τη δεκαετία του 1960, ο Jacques Kerchache είχε αναγνωρίσει αυτή την αισθητική δύναμη και την πρωτοτυπία του βουντού ως  άγαλμα. Εκείνη την εποχή τα πρώτα του ταξίδια στην τωρινή Δημοκρατία του Benin, τη γενέτειρα του βουντού, ήτανε η αφορμή για να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη συλλογή των αφρικανικών βουντού. 100 τέτοια αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση,  μερικά από τα οποία προήλθαν από ιδιωτικές συλλογές.

vaudou_3
Exposition Vaudou

Ανθρωπόμορφα σύνολα από οστά, από κελύφη ζώων ή από πηλό, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρακτική αυτής της αρχαίας θρησκευτικής λατρείας και της μέχρι σήμερα ακόμα ζωντανής θρησκείας, στις ακτές του Togo δυτικά της Νιγηρίας. Η θεωρία τους κυμαίνεται γύρω από τα πνεύματα και τα στοιχεία της φύσης, όπως τα πνεύματα ρεμάτων, τα δέντρα και τους βράχους. Αυτοί που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία, πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ορατό κόσμο των ζωντανών και στον αόρατο και ότι αυτοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το μυαλό μέσω της θυσίας, της προσευχής, της κατοχής και της μαντείας. Γλυπτά που χρόνια ήταν καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα χώματος, φοινικέλαιου και σκόνης αποπνέουν μία ένταση και ανησυχία.

 

 

vaudou_2
Exposition Vaudou

 

Περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητα εικονικής περιηγήσης των εκθεμάτων:

http://fondation.cartier.com/

Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.