Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 00:11

Το ξενοδοχείο του Νώε

Γράφτηκε από την 

Καλλιτεχνικό κίνημα: Φουτουρισμός 20ος αι. Οι καλλιτέχνες με το μανιφέστο τους ,περιέγραψαν έναν κόσμο διαφορετικό ,με άλλα λόγια μια πόλη και μια ζωή του μέλλοντος. Η ταχύτητα και η τεχνολογία χαρακτηριστικά αυτού του κόσμου. Η αρχιτεκτονική, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον κόσμο του σήμερα, με μια πρόταση διαφορετική.

Το Ark Hotel ή Ξενοδοχείο του Νώε, φαντάζει πολύ με την Κιβωτό του Νώε, γιατί ο σκοπός του είναι ο ίδιος: η προστασία από τις πλημμύρες που προκαλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και για οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή. Στα πλαίσια του προγράμματος «Αρχιτεκτονική για την ανακούφιση από καταστροφές» σχεδιασμένο από τη ρωσική εταιρεία Remistudio με τη βοήθεια της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο προσαρμόζεται και στη γη και στη θάλασσα. Στόχος άλλωστε της αρχιτεκτονικής όπως αναφέρει και ο Αλεξάντερ Ρεμιζόφ της Remistudio είναι τόσο η δημιουργία ενός περιβάλλοντα χώρου με ασφάλεια για τον άνθρωπο όσο και σεβασμός προς αυτόν τον χώρο.

article-1345738-0CB1A354000005DC-134_634x418

Σε σχήμα κοχυλιού, «πράσινο» εντός του, επιτρέπει την άριστη ποιότητα ζωής τόσο με την λειτουργία των ηλιακών πάνελ και με το εξελιγμένο σύστημα συλλογής νερού από τις βροχές, εξασφαλίζοντας έτσι ενέργεια και νερό στους φιλοξενούμενους. Ο ήλιος, διαπερνά καθημερινά την διάφανη οροφή του, φιλτράρεται περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη του για τεχνητό φωτισμό, προστατεύοντας το όμως από μια εξωτερική επιφάνεια.

article-1345738-0CB1A33C000005DC-331_634x353_1

Μια προσπάθεια, μια σκέψη που ίσως μας κάνει να δούμε το περιβάλλον διαφορετικά και αποτελέσει την απάντηση στις προκλήσεις των εποχών μας.

Ο John McConnell, ιδρυτής της Διεθνούς Ημέρας Γης αναφέρει:"Αφήστε κάθε πρόσωπο και φορέα τώρα να σκεφτεί και να ενεργήσει ως υπεύθυνος διαχειριστής της Γης, να αναζητήσει επιλογές στα οικονομικά, στην οικολογία, και στη δεοντολογία, προσφέροντας έτσι ένα βιώσιμο μέλλον, να εξαλείψει την ρύπανση, τη φτώχεια και τη βία, ξυπνώντας έτσι το θαύμα της ζωής και να προωθήσει ειρηνική πρόοδο στην ανθρώπινη περιπέτεια."

Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.