Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 17:20

Στον Οδυσσέα Ελύτη αφιερωμένη η ημέρα ποίησης

Γράφτηκε από την 

Ημέρα Ποίησης η Δευτέρα 21 Μαρτίου, αφιερώνεται από το ΕΚΕΒΙ στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Έτσι στίχοι του Ελύτη θα ταξιδέψουν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ρόδο και Ζάκυνθο. Παράλληλα οργανώνει ποιητική βραδιά τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στην οποία σύγχρονοι λογοτέχνες, οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Σταύρος Ζαφειρίου, Ρούλα Κακλαμανάκη κ.α. διαβάζουν ποίηση του Ελύτη και συζητούν για το πολυσήμαντο έργο του. Για την ίδια εκδήλωση συνεργάζεται η Εταιρεία Συγγραφέων η οποία επιπλέον την ίδια ημέρα οργανώνει σε συνεργασία με την "Κοινωνία των Δεκάτων" διαδοχικές αναγνώσεις ποίησης από μέλη της στο καφέ "Φλοράλ" της πλατείας Εξαρχείων (9.30 μ.μ) και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ ανάγνωση ποιημάτων του Ελύτη στο Public (7 μ.μ.).

Το περιοδικό Εντευκτήριο πραγματοποιεί "στο "Underground Εντευκτήριο" (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), την εκδήλωση "Ο διεθνής Έλληνας ποιητής Κ.Π. Καβάφης" κατά την ο ποίο ο Ντίνος Χριστιανόπουλος θα μιλήσει με θέμα "Μια νέα άποψη για τις Θερμοπύλες" ενώ θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ της Μαίρης Κουτσούρη "Καβάφης. Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του", σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα η ταινία μικρού μήκους του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ "Διαβάζοντας Καβάφη: Ο Γέρων Ποιητής. 1863-1933" και το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», σε σενάριο-σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και παραγωγή του Θάνου Λαμπρόπουλου (ευγενική παραχώρηση αδείας προβολής από την εταιρεία «Περίπλους»).

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 8 μ.μ. πραγματοποιεί συζήτηση για τη σχέση ποιήματος και γλώσσας και για το πως λειτουργούν η έμπνευση και ο προγραμματισμός στην ποιητική δημιουργία με αφορμή το νέο βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη "Ο Όμηρος και το Αλφάβητο". Εκτός από τον ποιητή συμμετέχουν οι Παναγιώτης Βούζης, Μαρία Κακαβούλια, Δημήτρης Καλοκοίρης και Μάνος Στεφανίδης, συντονίζει ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος.

Στον Ιανό συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες, άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού διαβάζουν το αγαπημένο τους ποίημα, ενώ γνωστοί και νέοι μουσικοί παρουσιάζουν νέες συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης. Με αναγνώσεις ποιημάτων συμμετέχει στον εορτασμό και η Λογοτεχνική Συγγραφική Ομάδα "Ιδεόπνοον" και τα πολιτιστικά περιοδικά "Πνοές Λόγου και Τέχνης" και "Ιamvosart" στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59) στις 7.30 μ.μ.