Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 10:25

"Για μια χούφτα μπάμπιες": Αποκριάτικο πάρτυ 6/3

Γράφτηκε από τον 
Η Θεατρική Εταιρεία «Σκαραβαίοι», ακολουθώντας το σύνθημα «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», γιορτάζει τη μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία του τελευταίου έργου του Ευγένιου Τριβιζά, «ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΥΧΤΑ ΜΠΑΜΙΕΣ», που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη - και ξεφαντώνει μέσα στις απόκριες!

Έτσι, οι «ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ» καλούν όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους, την Κυριακή 6 Μαρτίου, να διασκεδάσουν μετά την παράσταση, παρέα με τους συντελεστές στο φουαγιέ του θεάτρου ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 με παιδικές λιχουδιές, μουσική καρναβαλιού, σερπαντίνες, κομφετί, μάσκες, καπέλα, στολές?!

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να χορέψουν και να φωτογραφηθούν με τους δύο λύκους και την Κοκκινοσκουφίτσα, τον τρελό γιατρό, τον τυφλοπόντικα, το σκύλο, την παπαγαλίνα, τον ερωτευμένο ναύτη και το ?βιδωμένο? κυνηγό.

Όλοι μαζί σε ένα ξέφρενο πάρτι, θα δώσουμε την υπόσχεση ότι θα προστατεύουμε το περιβάλλον για να μπορούν να χαίρονται και να διασκεδάζουν και οι επόμενες γενεές, γιατί το περιβάλλον, μας αφορά όλους!

Αυτό άλλωστε, είναι και το μήνυμα του νέου οικολογικού έργου, που έγραψε ύστερα από παραγγελία των ΣΚΑΡΑΒΑΙΩΝ, ο Ευγένιος Τριβιζάς και ασχολείται για πρώτη φορά στη θεατρική του καριέρα με το θέμα της καταστροφής της πανίδας του δάσους από την αλόγιστη ανάπτυξη και τον «πολιτισμό».

mpamies-2

Το ευρηματικό αυτό έργο στηρίζεται στην ανατροπή του παραδοσιακού μύθου της Κοκκινοσκουφίτσας και του Λύκου, όπου οι παλιοί θύτες γίνονται σήμερα τα θύματα. Η ανατροπή των παλαιών ισορροπιών συνύπαρξης των όντων και η παράλογη διατάραξη του οικοσυστήματος επιβάλλει και τη νέα ανάγνωση των μύθων.

Όπως το 1993 με τα «Τρία Μικρά Λυκάκια» του ο Τριβιζάς αναποδογύρισε το μύθο κι έκανε best seller στην Αμερική, έτσι και στο «Για μια φούχτα μπάμιες» αντιστρέφει τους ρόλους του καλού και του κακού : η εύθραυστη Κοκκινοσκουφίτσα των αδελφών Γκριμ εμφανίζεται εδώ πανίσχυρη, με γνώσεις ζίου ζίτσου και ατομικό μηχανάκι για τις μετακινήσεις της. Οι δύο φτωχοί λύκοι του ερημωμένου δάσους καλούνται με αντιμισθία «μια φούχτα μπάμιες» να γίνουν σεκιουριτάδες στη φυτεία του κυνηγού μπαμπά της.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης στα νεαρά άτομα, την απεξάρτησή τους από τα στερεότυπα και την ευαισθητοποίησή τους στα σύγχρονα προβλήματα και τον κίνδυνο ολοκληρωτικής αλλοίωσης του πλανήτη. Αποφεύγει συνειδητά το διδακτικό ύφος και ξετυλίγεται με την ευφορία μιας τρελής σάτιρας, που θυμίζει ατμόσφαιρα τσίρκου.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της «WWF», της «Καλλιστώ» και πραγματοποιείται με την στενή συνεργασία της «Αρκτούρος».