Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 22:33

Απούσα η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό ?Πολιτισμό?

Γράφτηκε από τον 

Στην απουσία της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ για την περίοδο 2007 ? 2013 αναφέρθηκε ο κ.Κωνσταντίνος Μαργαρίτης ? Δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας, κατά την ομιλία του σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη συναντά τον πολιτισμό και την Ευρώπη», που διοργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Δράση, στο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» έχει τρεις ειδικούς στόχους: i) την ενθάρρυνση της διακρατικής κινητικότητας των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού, ii) την ενίσχυση της διακρατικής κυκλοφορίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και προϊόντων και iii) την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας, η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει διεκδικήσει χρήματα από το πρόγραμμα, η Ελλάδα μένει έξω από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, στην πιο κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να είχε δημιουργήσει πολιτιστική συνείδηση στη κοινωνία, αναπτύσσοντας κοινές δράσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε και παράλληλα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης ο κ.Ανδρέας Σιδέρης ? εκδότης, η κα Κατερίνα Τζαβάρα εκπαιδευτικός ? συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο κ.Πέτρος Καλπακίδης επιχειρηματίας ? Πρόεδρος Ελληνικής Πολιτιστικής Δράσης, ο κ.Χάρης Παπαδόπουλος- Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών. Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος κα Έλενα Σαλλούστο.

Ο κ.Σιδέρης αναφέρθηκε στη διαχρονική ανάπτυξη της πολιτιστικής φιλοσοφίας και στην αδυναμία της Ελλάδας να συγκροτήσει συγκεκριμένη πρόταση για τον πολιτισμό.

Ο κ.Καλπακίδης τόνισε την ιδιαίτερη αξία της επιχειρηματικότητας στο πολιτισμό και παρουσίασε τους άξονες δράσεις της Ελληνικής Πολιτιστικής Δράσης.

Η κα Κατερίνα Τζαβάρα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων του πολιτισμού στην εκπαίδευση και επεσήμανε την ανάγκη μιας πιο οργανωμένης δράσης στο χώρο των εκπαιδευτικών βιβλίων.

Ο κ.Παπαδόπουλος παρουσίασε τις αδυναμίες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον αποκλεισμό των αιρετών μελών από τα συμβούλια χάραξης πολιτικής για τον πολιτισμό.

Μηνύματα έστειλαν η Επικεφαλής της Κ.Ο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο τομεάρχης Πολιτισμού ? Βουλευτής ΝΔ κ.Αθανάσιος Δαβάκης.