Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 23:58

Διαγωνισμός "ΛόγωΤέχνης": Η βράβευση και η τελετή λήξης

Γράφτηκε από  Artspot Company

Την Κυριακή 12/12/2010 έπεσε η αυλαία για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος ΛόγωΤέχνης με την βράβευση των 6 νικητήριων διηγημάτων. Το κοινό κατέκλυσε την αίθουσα από νωρίς, περιμένοντας με αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Μάρα Βλαχάκη. Την βραδιά άνοιξαν οι Oticons Ensemple με ένα μισάωρο αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική.

Οι Oticons Ensemble δημιουργήθηκαν το 2009 στην Αθήνα όπου και έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες. Τα μέλη του εν λόγω ensemble είναι και μέλη της νεοσυσταθείσας Ελληνικής ορχήστρας "Oticons Orchestra & Choir", που μόλις πριν από λίγο καιρό ερμήνευσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μουσικές του Ιάπωνα συνθέτη Shigeru Umebayashi. Συμμετείχαν ο ιδρυτής του ensemble πιανίστας και συνθέτης Κώστας Κακούρης, ο Δημήτρης Κουζής στο βιολί και ο Σταύρος Παργινός στο τσέλο.

oticons-ensemple

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης οι ιδρυτές της Artspot, Ανδριανή Αμπάβη και Γιώργος Δρακάκης, και η 5μελής επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούμενη απο τους καταξιωμένους συγγραφείς Ελένη Γκίκα, Λεία Βιτάλη, Μάνο Κοντολέων, Θανάση Χειμωνά και Γιάννη Φαρσάρη (υπεύθυνος της διοργάνωσης του διαγωνισμού) ανέβηκαν στην σκηνή. Μετά από μια σύντομη αναφορά για τον διαγωνισμό και την εμπειρία της επιτροπής και των διοργανωτών, η διαδικασία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ξεκίνησε.

DSC_0081

Αρχικά ανακοινώθηκαν οι τρεις έπαινοι και τους οποίους κέρδισαν οι:

  • Θοδωρής Κούτρης για το διήγημα του "Γαμήλια δεξίωση"
  • Έλενα Κοτσίφη για το διήγημα της "Τανγκό νοτούρνο..."
  • Κωνσταντίνα Καψούρη για το διήγημα της "Η τέχνη της ζωής"

Με το πέρας της απονομής των τριών επαίνων και την βράβευσή τους, σειρά είχαν τα 3 καλύτερα όπου και με φθίνουσα σειρά παρουσιάστηκαν στο κοινό.

Το Γ' Βραβείο κέρδισε ο Διονύσης Μαρίνος για το διήγημα του "Η τρύπα" και η ηθοποιός Μάρα Βλαχάκη έκανε την απαγγελία του. Το Β΄ Βραβείο κέρδισε ο Κώστας Παναγόπουλος για το διήγημα του "Ένας άνθρωπος και δυο αγάλματα" όπου το αφηγήθηκε στο κοινό ο ηθοποιός Κων/νος Μάρκελλος.

Το μεγάλο βραβείο και ταυτόχρονα την πρώτη θέση ανάμεσα σε 269 έγκυρα διηγήματα κατέλαβε η Ιφιγένεια Ανδρεδάκη με το διήγημα "Sic transit" και η Έφη Φαρμάκη, ηθοποιός και αρθρογράφος του art magazine, το απέδωσε με μια ιδιαίτερη θεατρικότητα.

DSC_0299

Η εκδήλωση έκλεισε με τους 6 (έξι) βραβευμένους να μας λένε λίγα λόγια για την εμπειρία τους, καθώς και μετά από παρέμβαση-ερώτηση του Κου Κοντολέων, πρόσθεσαν με τι ασχολούνται στην καθημερινότητα τους καθώς και την σχέση τους με το διαδίκτυο.

Κάπως έτσι ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος της Artspot έφτασε στο τέλος του, με την ελπίδα να γίνει θεσμός και να αναδειχθούν έτσι ακόμα περισσότεροι νέοι δημιουργοί.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συντελεστές γι' αυτή την υπέροχη εκδήλωση. Τους Oticons Ensemple, τους ηθοποιούς, την κριτική επιτροπή, τον χώρο Πολιτισμού Passport που μας φιλοξένησε και τον Αλέξανδρο Κουζούπη που κάλυψε φωτογραφικά αυτήν την βραδιά. Τέλος, τους ίδιους τους συμμετέχοντες που πάνω απ' όλα μας χάρισαν ένα δίμηνο δημιουργικής ανάγνωσης, αλλά και την δύναμη να το επαναλάβουμε!

Η τελική κατάταξη των 20 πρώτων διηγημάτων είναι:

ΘΕΣΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΤΙΤΛΟΣ

Α? ΒΡΑΒΕΙΟ

Ιφιγένεια Ανδρεδάκη

Sic transit

Β? ΒΡΑΒΕΙΟ

Κώστας Παναγόπουλος

Ένας άνθρωπος και δυο αγάλματα

Γ? ΒΡΑΒΕΙΟ

Διονύσης Μαρίνος

Η τρύπα

ΕΠΑΙΝΟΣ

Κωνσταντίνα Καψούρη

Η τέχνη της ζωής.

ΕΠΑΙΝΟΣ

Έλενα Κοτσίφη

Τανγκό νοτούρνο...

ΕΠΑΙΝΟΣ

Θοδωρής Κούτρης

Γαμήλια δεξίωση

Ιωάννα Μαραγκουδάκη

Luxuria

Αναστάσιος Γραικός

Η. Τ.Ε.Χ.Ν.Η Ε.Ι.Ν.Α.Ι Ε.Δ.Ω

Γιάννης Tσιούνης

Κάτω Κόσμος

10η

Ειρήνη Μαργαρίτη

CΟNSERTO για VIOLI και TOIXO

11η

Σταμάτιος Κεσόγλου

Η όγδοη τέχνη

12η

Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου

Μελανός Μεσσίας

13η

Τερέζα Ανταράκη

ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝ ΝΕΤ

14η

Αλεξάνδρα Καλαντζή

Στο δωμάτιο της Ασίας

15η

Λεωνίδας Μπουρίτας

Ο Μικρός Νικόλας στο πανεπιστήμιο (η πρώτη συνέλευση)

16η

Πάνος Μητρόπουλος

Και cut

17η

Βύρων Κριτζάς

Λεωφορείο

18η

Ελένη Φιλιππίδου

Τυφλός Μινώταυρος οδηγείται από μικρό κορίτσι

19η

Απόστολος Φραγκουλίδης

Η ιστορία του Τζόνας

20η

Νίκος Κυριακίδης

Ψάχνοντας την Ελένη

Φωτογραφικό Αρχείο Εκδήλωσης