Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 17:50

Πανελλήνιος Μαθητικός φιλολογικός Διαγωνισμός στη μνήμη του Γ. Ρίτσου (Προθεσμία 16η Ιουνίου 2009)Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικής Δράσης «Ηχοδιάστασις» με τη συνεργασία της Ένωσης Λακωνικών Σωματείων Ελλάδος και Εξωτερικού, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το έτος Γιάννη Ρίτσου διοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Λακωνίας, Πανελλήνιο Μαθητικό φιλολογικό Διαγωνισμό εμπνευσμένο από το έργο του ποιητή.
Στόχος του Διαγωνισμού είναι να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να έλθουν σε επαφή με το έργο ενός σημαντικού μέλους της ελληνικής πνευματικής οικογένειας και να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του  Γιάννη Ρίτσου.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου όλων των σχολείων της χώρας και των αμιγώς ελληνικών σχολικών μονάδων του εξωτερικού. Η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική και η συγγραφή των εργασιών θα γίνει εκτός ωρών διδασκαλίας.

Το θέμα έχει ως εξής: Καταρτίστε εργασία πάνω στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Προοπτική» (από τις Μαρτυρίες). Για την διευκόλυνσή σας προτείνουμε κάποια σημεία, τα οποία θα ήταν δυνατόν, εάν θέλετε, να εκμεταλλευθείτε.
Θα μπορούσατε λόγου χάριν, να σχολιάσετε τον τίτλο του ποιήματος, όπως και την λειτουργία κάποιων λέξεων με ειδικό βάρος στην ανάπτυξη του ποιήματος, οι οποίες δίνουν ερεθίσματα για σχολιασμό. ( «αγάλματα», «τρομακτικά γαλάζιο», «σπίτια», «ολόγυμνος», «ουρανός»)
Θα μπορούσατε επίσης, εάν θέλετε, να συσχετίσετε το συγκεκριμένο ποίημα με άλλους στίχους ή ποιήματα του Ρίτσου, αλλά και άλλων ποιητών και ενδεχομένως με στοιχεία από το χώρο των εικαστικών τεχνών.
Θέλουμε να τονίσουμε ακόμα μια φορά, ότι σας δίνουμε διευκολυντικές ενδείξεις, σε καμιά περίπτωση αναγκαστικές για τον προσανατολισμό της εργασίας σας.
Η εργασία  δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1200 λέξεις.


ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ
Στη  γυναίκα  μου

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Τα σπίτια μας είναι χτισμένα πάνω σ' άλλα σπίτια
ευθύγραμμα, μαρμάρινα...
Κι εκείνα πάνω σε άλλα
Τα θεμέλια τους κρατιούνται
πάνω στα κεφάλια όρθιων αγαλμάτων δίχως χέρια
Έτσι όσο χαμηλά στον κάμπο κάτω απ΄τις ελιές κι αν
απαγγιάζουν τα καλύβια μας
Μικρά, καπνισμένα, με μια στάμνα μονάχα πλάϊ στην πόρτα
Θαρρείς πως μπαίνεις στα ψηλά και σου φέγγει ολοτρόγερα ο αγέρας
Ή κάποτε θαρρείς πως είσαι έξω απ' τα σπίτια
Πως δεν έχεις κανένα σπίτι
Και πορεύεσαι ολόγυμνος,
Μονάχος κάτω από ναν ουρανό τρομακτικά γαλάζιο ή άσπρο
Κ' ένα άγαλμα καμιά φορά
Ακουμπά ελαφρά το χέρι του στον ώμο σου.


Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα - στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας ? τα παρακάτω στοιχεία:
Επώνυμο και όνομα μαθητή
Όνομα πατέρα, Όνομα μητέρας
Τάξη, Σχολείο
Ταχ. Δ/νση, Τηλέφωνο   

Οι μαθητές θα παραδώσουν τις εργασίες τους στη διεύθυνση του σχολείου τους έως την 16η Ιουνίου 2009 και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα  αποστείλουν μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν, τις εργασίες στην Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ (Ανδρέα Παπανδρέου 37 151 80 Μαρούσι  Γραφείο 1111) μέχρι την 30η Ιουνίου 2009.
Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα συσταθεί για το λόγο αυτό με την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2009 και τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στις 24 Οκτωβρίου 2009, στο αμφιθέατρο του  Μουσείου Μπενάκη.
Οι τρεις καλύτερες εργασίες θα βραβευτούν με  χρηματικά έπαθλα ως εξής:
1ο βραβείο 2000 ευρώ
2ο βραβείο 1500 ευρώ
3ο βραβείο 1000 ευρώ