Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 18:13

Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Οικογενειακές στιγμές" από το dpgr (Προθεσμία 23/04/2009)

Διοργάνωση: www.dpgr.gr

H οικογένεια, το φυσικό αυτό δομικό κύτταρο των κοινωνιών, είναι ίσως το πλέον φωτογραφημένο θέμα στη χρηστική φωτογραφία. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα άλμπουμ με παλιές και νεότερες αναμνηστικές φωτογραφίες οικογενειακών στιγμών και οι περισσότερες εκτυπώσεις παγκοσμίως αφορούν τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες στιγμών της οικογενειακής καθημερινότητας, πολύτιμες γι? αυτούς που τους αφορούν, δύσκολα μπορούν να απευθυνθούν σε έναν ουδέτερο θεατή. Και αυτό γιατί συνήθως είτε έχουν να κάνουν με στημένα ατομικά ή ομαδικά πορτρέτα αγνώστων ανθρώπων, είτε δείχνουν τυχαία στιγμιότυπα της καθημερινότητας, χαριτωμένα μεν και συγκινητικά για τον συγγενή, που αντλεί τη συγκίνηση από την αναγνώριση των οικείων του προσώπων σε μια παρελθούσα στιγμή, αδιάφορα όμως για οποιονδήποτε άλλο.

Παρ' όλα αυτά οι οικογενειακές στιγμές μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια προσωπική, δημιουργική έκφραση. Πάρα πολύ σημαντικές φωτογραφίες έχουν σαν θέμα τους οικογενειακά δρώμενα. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις ο φωτογράφος διακρίνει και απομονώνει ένα αξιόλογο φωτογραφικό γεγονός, ένα γεγονός που υπερβαίνει το στιγμιότυπο και μπορεί να γίνει κτήμα και ενός απαιτητικού θεατή.

ΤΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οικογενειακές στιγμές λοιπόν, το θέμα φαντάζει εύκολο και απλό, όμως τα εύκολα θέματα κρύβουν τις περισσότερες δυσκολίες γιατί παραμονεύει ο εφησυχασμός μέσα στην ευκολία και το άκοπο των πολλών επιλογών. Σε ποιο πλαίσιο όμως περίπου θα πρέπει να κινηθούν οι συμμετοχές?

Οι στιγμές εύλογα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον δύο άτομα, γιατί για να ορισθεί η οικογένεια, και κατ? επέκταση να υπάρξουν στιγμές της, απαιτούνται τουλάχιστον δύο άτομα και αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την αναμνηστική φωτογραφία που μπορεί να αφορά μεμονωμένα άτομα.

Για να χαρακτηριστούν οικογενειακές θα πρέπει φυσικά να υπάρχει μια δυνητική συγγενική σχέση μεταξύ των ατόμων της φωτογραφίας, (πχ ζευγάρι, ενήλικας-παιδί κλπ)

Δεν ενδιαφέρει εάν οι πρωταγωνιστές είναι συγγενείς του φωτογράφου ή ξένα προς αυτόν πρόσωπα. Ο προσδιορισμός «οικογενειακός» λοιπόν αφορά  τους εικονιζόμενους και όχι τη συγγενική σχέση του φωτογράφου με αυτούς.

Δεν είναι απαραίτητο οι φωτογραφίες να είναι τραβηγμένες στο σπίτι. Μπορούν να αφορούν και στιγμές στο δρόμο, στο πάρκο, στην ταβέρνα, στις διακοπές, οπουδήποτε δηλαδή μπορεί να δραστηριοποιηθεί μια οικογένεια.

Και φυσικά οι στιγμές σας πρέπει να έχουν κάποιο περιεχόμενο που θα συγκινήσει την επιτροπή. Εσείς καλείστε να βρείτε τη στιγμή και τα παράδοξά της, τις εκφράσεις, τις συγκυρίες, τις εκπλήξεις και τις ανατροπές, που θα κάνουν ένα οικογενειακό snapshot να ξεφύγει από τον αναμνηστικό του ρόλο.

Τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Πέμπτη 23 Απριλίου 2009.

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο www.dpgr.gr