Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 19:00

Προκήρυξη 27ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας (Προθεσμία: 15/10/2011)
Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου προκηρύσσει τον 27ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας, ένα διαγωνισμό - θεσμό που συνεχίζει με νέες ιδέες και νέες προοπτικές.

Στα χρόνια που πέρασαν ο διαγωνισμός ήταν ενταγμένος στα πλαίσια των εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης με αφιερώματα σε πολλές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Ανάμεσα τους, λογοτέχνες, ποιητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, όπως η Μ. Μερκούρη, ο Ν. Κούνδουρος, ο Θ. Αγγελόπουλος, ο Κ. Καβάφης, ο Μ. Αναγνωστάκης, ο Κ. Φραγκούλης, ο Ν. Καζαντζάκης, ο Β. Κορνάρος, ο Α. Σαμαράκης, ο Ζ. Ντασέν κ.α.Φέτος ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας έγινε ανεξάρτητος θεσμός στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μιραμπέλλο 2011 και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Νοέμβρη.

Θέμα του διαγωνισμού:
«Οι Άλλοι»
Η σχέση μας με τους άλλους, η προσφορά, oι προκαταλήψεις, ο φόβος, η κόλασή μας, η αλληλεγγύη, εμείς και οι Άλλοι, οι Άλλοι κι εγώ, ο αυτοπροσδιορισμός, η αλλοτρίωση, η εξάρτηση, η επιβεβαίωση. Όλα όσα σημαίνουν οι « Άλλοι» κάθε κατηγορίας και κάθε μορφής.
«Βλέπεις» είπε «είναι οι Άλλοι
και δε γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα
και δε γίνεται μ' Αυτούς χωρίς, Εσύ
Βλέπεις» είπε «είναι οι Άλλοι
και ανάγκη πάσα να τους αντικρίσεις
η μορφή σου αν θέλεις ανεξάλειπτη να 'ναι
και να μείνει αυτή.»
(Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστί, Η Γένεσις)

Φέτος ο 27ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας αφορά τα παρακάτω είδη:
1) Ποίηση
2) Διήγημα
στις εξής κατηγορίες:
α. ενήλικες
β. μαθητές γυμνασίου
γ. μαθητές λυκείου
Καλούνται οι Δήμοι, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των νομών της Κρήτης και τα Μ.Μ.Ε. όλης της Κρήτης να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή που έχει στόχο την ανάδειξη και την προβολή των πνευματικών δημιουργών του νησιού μας.

Όροι Συμμετοχής
1) Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος οι κάτοικοι της Κρήτης και οι καταγόμενοι απ΄ αυτήν, όπου και αν διαμένουν.
2) Κάθε δημιουργός μπορεί να πάρει μέρος και στα δύο είδη του διαγωνισμού.
3) Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν έναν φάκελο στην διεύθυνση:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΡΟΥΣΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 18
72100 ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΚΡΗΤΗ
(Για τον 27ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας)

Στο φάκελο αυτόν θα πρέπει να υπάρχουν:
α) Τα έργα σε τέσσερα δακτυλογραφημένα αντίγραφα (γραμματοσειρά: Arial, μέγεθος γραμμάτων: 10), τα οποία θα υπογράφονται στο τέλος με το ψευδώνυμο του συμμετέχοντος χωρίς καμία άλλη ένδειξη.
β) Ένας μικρότερος φάκελος όπου εξωτερικά θα γράφει το ψευδώνυμο και το λογοτεχνικό είδος όπου επιθυμεί να συμμετάσχει, εσωτερικά δε, τα παρακάτω στοιχεία:
Ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, ηλικία, επάγγελμα, τόπο γέννησης, τόπο καταγωγής, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, e-mail.
(Όσοι συμμετέχουν και στα δυο είδη, θα πρέπει να εσωκλείσουν και δεύτερο μικρό φάκελο - ένα για κάθε είδος - με το ίδιο όμως ψευδώνυμο).

4) Τα έργα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα με ποινή ακυρότητας της συμμετοχής.
5) Οι συμμετοχές δεν επιστρέφονται.
6) Προθεσμία υποβολής: 15 Οκτωβρίου 2011
7) Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από την κα Εργίνα Καναβάκη στο 2841026899 (Δε - Τε - Πα: 07.30 - 15.30 κ' Τρ - Πε: 12.00 - 20.00).

Ειδικές Οδηγίες
ΠΟΙΗΣΗ:
Κανένας περιορισμός στη μορφή του στίχου. Κάθε δημιουργός πρέπει να στείλει τρία ποιήματα μέχρι μία σελίδα το κάθε ένα ή μια ποιητική σύνθεση μέχρι τρεις σελίδες.
ΔΙΗΓΗΜΑ:
Ένα διήγημα μικρής έκτασης (μέχρι πέντε σελίδες).
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Η λογοτεχνικά έργα θα κριθούν από ομάδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας.

Θα απονεμηθούν 1ο, 2ο, 3ο βραβείο για όλα τα είδη σε κάθε κατηγορία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2011 στο Κινηματοθέατρο «ΡΕΞ» θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σε ανοιχτή εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ανεκτικότητας.