Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 02:14

Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Τα ζώα σαν άνθρωποι" (Προθεσμία 20/02/2009)

ίτε από τον υπερβολικό εγωισμό του, είτε από την αφόρητη κοσμική μοναξιά του, ο άνθρωπος ανέκαθεν είχε την τάση να αποδίδει στα πράγματα της φύσης, σκέψεις, ιδιότητες και αισθήματα ανθρώπινα. Όταν πρωτοχάραξε με κάρβουνο τους τοίχους μιας σπηλιάς, έδωσε στα ζώα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αργότερα, στην εποχή του Αισώπου, ο ανθρωπομορφισμός των ζώων ήταν βασικό στοιχείο των παραβολών.
Στην εποχή μας, ο φωτογράφος, εκμεταλλευόμενος και την διττή φύση του μέσου του, που είναι αναπαραστατική και ανατρεπτική ταυτόχρονα, θέλγεται από την διάθεση την δική του και των συνανθρώπων του, να αναγνωρίζουν και να προβάλουν τον εαυτό τους πάνω στα ζώα.

ο θέμα του νέου μας διαγωνισμού είναι ?Τα ζώα σαν άνθρωποι?.

TΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ο ζητούμενο από την κριτική επιτροπή είναι φωτογραφίες ζώων που θα αντανακλούν ανθρώπινες ιδιότητες, σκέψεις και αισθήματα.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος των ζώων που θα φωτογραφίσετε, με εξαίρεση τα έντομα και τους μικροοργανισμούς, ούτε στο περιβάλλον που αυτά ανήκουν.
Η ανθρώπινη παρουσία δεν απαγορεύεται, πρέπει όμως να είναι συμπληρωματική και να μην αποτελεί το νοηματικό κέντρο της φωτογραφίας.
Φωτογραφίες που είναι καθαρά περιγραφικές, αν και δεν θα απορρίπτονται, δεν θα έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.
Δείτε καλά τις φωτογραφίες που σας προτείνουμε και αναρωτηθείτε αν το ζώο στην δική σας φωτογραφία, μπορεί να σας μεταδώσει μια παρόμοια ανθρώπινη διάθεση.

Για άλλη μια φορά, όπως και σε κάθε προηγούμενο (αλλά και επόμενο) διαγωνισμό του DPGR, το ζητούμενο είναι το φωτογραφικό ταξίδι και πολύ λιγότερο ο προορισμός, αν ως τέτοιος υποτεθεί πως είναι ένα υλικό έπαθλο.

Τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής των επάθλων, βαρύνουν τους νικητές.
Ο διαγωνισμός ξεκινά την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009.

Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους Ζήση Καρδιανό (ziskar), Νικηφόρο Ν. Μανδηλαρά (Nikiforos) και William Faithful (WilliamF) με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στo www.dpgr.gr το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009.

Περισσότερες πληροφορίες και υποβολής συμμετοχής στο: www.dpgr.gr