Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 13:47

Πανελλήνιος Μαθητικός Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός (Προθεσμία 30/11/2010)Θέμα: «Αν τα δέντρα μιλούσαν....»

Σε όλους τους λαούς το δέντρο έχει εξέχουσα σημασία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους. Υπάρχει το ιερό δέντρο, το δέντρο της ζωής και του θανάτου, του καλού και του κακού, το δέντρο του κόσμου και της γνώσης, το δέντρο του πεπρωμένου, το στοιχειωμένο δέντρο. Η ιδέα της συγγένειας ανθρώπου και δέντρου αντικατοπτρίζεται σε κοσμογονικούς μύθους. Το δέντρο αντιπροσωπεύει την αστείρευτη πηγή ζωής. Το έθιμο να φυτεύουν ένα δέντρο όταν γεννιέται ένα παιδί προδίδει την άμεση συσχέτιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας με τη μακροζωία και την αντοχή των δέντρων.
Οι Δρυάδες, οι νύμφες των δέντρων, γεννιόνταν όταν φύτρωνε ένα δέντρο, σύμφωνα με τη παράδοση έτσι όπως αυτή συναντιέται σε διάφορους λαούς. Τα δέντρα λοιπόν έχουνε ψυχή, ακούνε και νιώθουν.
Με τις ρίζες του βαθιά στο χώμα και τα κλαδιά του ψηλά στον ουρανό, το δέντρο γίνεται η γέφυρα, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο.
Αποτελεί έμπνευση για την λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική. Γίνεται σύμβολο, τραγούδι, παραμύθι, έργο τέχνης.
Η αξία του δέντρου και κατ? επέκταση του δάσους  δεν εστιάζεται μόνο στην αισθητική, λατρευτική ή συμβολική του ιδιότητα, αλλά και στη ζωτική για τους ανθρώπους σημασία του. Είναι τόσο σημαντικό για την ύπαρξή μας όσο και για την συνέχιση της ζωής.
Παρέχει προστασία και τροφή σε όλα τα είδη της πανίδας, προσφέρει πολύτιμα προϊόντα ?ξυλεία, τροφή, φάρμακα ? βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές παραγωγής  οξυγόνου, συγκρατεί τα νερά  της βροχής ώστε να αποφευχθούν διαβρώσεις του εδάφους, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος περιορίζοντας τις ακραίες θερμοκρασίες.
Η αλόγιστη  εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα (καταπατήσεις, οικιακή επέκταση κ.λ.π.) και η κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου μαζί με τις καταστροφικές πυρκαγιές αποτελούν τις κύριες αιτίες καταστροφής του δάσους.

Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι και  όλοι μπορούμε να συμβάλουμε και να συμμετέχουμε στην προστασία του!
Ήρθε η ώρα να δράσουμε!
Βοηθήστε και εσείς στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης!
Βοηθήστε και εσείς να  κατανοήσουν όλοι ότι η προστασία του δάσους μας αφορά!
Πώς; Μέσω της τέχνης!!!
Επιστρατεύστε μαρκαδόρους, μολύβια, πινέλα, χρώματα, χαρτιά, υλικά ανακύκλωσης, φυσικά πολλή φαντασία και δημιουργήστε τα δικά σας έργα.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το Οίκαδε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνουν τη σχολική χρονιά 2010 -2011 Πανελλήνιο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα: «Αν τα δέντρα μιλούσαν?».

Ο διαγωνισμός στοχεύει στο να συμβάλει μέσω της τέχνης στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αξία του δέντρου για τον άνθρωπο και του δάσους ως πηγή ζωής, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το προστατέψουμε.

Όροι συμμετοχής:
 • Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου
 • Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν με ζωγραφική, κολλάζ, φωτογραφίες, κατασκευές
 • Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ατομικό ή/ και ομαδικό έργο
 • Τα έργα ζωγραφικής και τα κολάζ θα πρέπει να είναι σε χαρτί διαστάσεων 35Χ50 εκ για τα ατομικά έργα και 60Χ80 εκ για τα ομαδικά
 • Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποια υλικά θέλουν
 • Οι φωτογραφίες πρέπει να παραδοθούν τυπωμένες σε διάσταση 35Χ50 εκ
 • Οι κατασκευές πρέπει να έχουν ύψος από 10 εκ έως 2 μέτρα
 • Κάθε έργο ατομικό ή ομαδικό πρέπει να συνοδεύεται από λίστα με το όνομα του μαθητή ή των μαθητών, καθώς επίσης και τα στοιχεία του σχολείου ή του φορέα μέσω του οποίου δηλώνεται η συμμετοχή (επωνυμία, διεύθυνση, Τ.Κ. και τηλέφωνο)
Παρακαλούμε σημειώστε επίσης:
 • Δεν θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό έργα που δεν θα τηρούν τις παραπάνω διαστάσεις
 • Τα έργα ζωγραφικής, κολλάζ και οι φωτογραφίες πρέπει να σταλούν σε μεγάλους χάρτινους φακέλους ή ενισχυμένες συσκευασίες. Όχι σε ρολό
 • Οι κατασκευές πρέπει να αποσταλούν σε ασφαλή συσκευασία (π.χ. ξύλινο κουτί), ώστε να μην καταστραφούν κατά τη μεταφορά
 • Τα έργα δεν επιστρέφονται και οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα έργα

Αιτήσεις συμμετοχής:

Τα σχολεία και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας την επισυναπτόμενη φόρμα έως 30 Νοεμβρίου 2010 ως εξής:
1.    στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2.    στα fax 210 9340839 ή 210 6477498
3.    ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 171 23 Αθήνα

Παράδοση των έργων:

Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 173, Νέα Σμύρνη, 171 23 Αθήνα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Η αποστολή μπορεί να γίνει με απλό ταχυδρομείο ή courier.

Παρακαλούμε μη στέλνετε συστημένα γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής τους.

Αξιολόγηση των έργων :

Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν τον Μάιο του 2011 σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Αθήνας  σε 4ήμερη έκθεση ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Τα έργα θα αξιολογήσει 7μελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους:
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Μ.Ε.Π.Τ.)
Γιώτα Καλλιακμάνη, Ζωγράφος ? Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού τμήματος Μ.Ε.Π.Τ.
Έυα Σταμάτη, Γραφίστα, Διευθύντρια Μ.Ε.Π.Τ.
Γιάννα Κιλίμη Ζωγράφος, Art Therapist, ΜΑ in AT
Γιάννης Σκουλάς, φωτογράφος
Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός ? σκηνοθέτης
Νατάσσα Κιουρκατιώτη, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ Τράπεζας Κύπρου

Στα έργα που θα ξεχωρίσουν σε κάθε κατηγορία (ατομικά ? ομαδικά, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ειδικά βραβεία) θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία σε επίσημη τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης.

Δίπλωμα συμμετοχής θα σταλεί σε όλα τα παιδιά που θα λάβουν μέρος.

Για την προετοιμασία του θέματος σας μπορείτε προαιρετικά να :

-Διοργανώσετε μια εκδρομή στο πιο κοντινό άλσος ή δάσος. Μαζί με τα παιδιά παρατηρήστε ένα δέντρο, ξαπλώστε στον ίσκιο του, κλείστε τα μάτια και αγγίξτε το, μυρίστε το, αγκαλιάστε το, παίξτε με τα παιδιά παιχνίδια γύρω από το δέντρο.
- Παρατηρήσετε τα φύλλα του, το χρώμα, τους τόνους και τις αποχρώσεις τους, το σχήμα τους. Συγκρίνετε το με τα άλλα δέντρα που υπάρχουν κοντά.
- Βρείτε έργα ζωγράφων και παρατηρήσετε πως ο κάθε καλλιτέχνης προσεγγίζει το θέμα.
- Διαβάσετε παραμύθια, ποιήματα με θέμα το δέντρο.
- Ψάξετε να βρείτε μύθους από την λαϊκή παράδοση και παρατηρήστε τις μεταμορφώσεις των δέντρων.
- Δείτε φωτογραφίες με παράξενα δέντρα, δέντρα στις 4 εποχές του χρόνου, δάση που έχουν καταστραφεί.
- Αποτρέψετε τα παιδιά από το να αντιγράψουν εικόνες από βιβλία, αγγεία, περιοδικά, αφίσες.
- Ζητήσετε από τα παιδιά εκτός από το έργο τους να γράψουν με 1-2 φράσεις τι θα έλεγαν τα δέντρα αν μιλούσαν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω ενημέρωση είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 2109345378, 2109340038 και 2106477923. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον.