Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2010 15:19

Φωτογραφικός Διαγωνισμός: "Σουρεαλισμός και Φωτογραφία" (Προθεσμία 30/9/2010)Απ? όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα των τελευταίων 150 χρόνων, ο σουρεαλισμός έριξε την πιο μακριά σκιά πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας. Στην πραγματικότητα τόσο πολύ έχει διαποτίσει την εκφραστική της γλώσσα, που δεν είναι εύκολο να τον διαχωρίσεις από το περιεχόμενό της.

Δεν είναι τυχαίο που στις περιπτώσεις εκείνες που ο φωτογράφος υπερτονίζει σκόπιμα τις σουρεαλιστικές καταβολές του έργου του, τα αποτελέσματα είναι επιφανειακά και μοιάζουν περισσότερο με οπτικά τρικ, πυροτεχνήματα που σβήνουν πριν καλά-καλά λάμψουν.

Ο κατ? εξοχήν φωτογράφος του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τον υπερρεαλισμό, είναι ο Man Ray και σήμερα μπορούμε να αποτιμήσουμε πιο ψύχραιμα την ελάχιστη προσφορά του στην φωτογραφική τέχνη. Οι τεχνικές του σολαριζέισον, του φωτομοντάζ, των  διπλοεκθέσεων κλπ, εξάντλησαν γρήγορα τα όρια τους και στην συνέχεια έδωσαν την θέση τους σε μια πιο γόνιμη όσμωση της φωτογραφικής δημιουργίας με το πνεύμα του σουρεαλισμού.

Προϊόν αυτής της όσμωσης είναι το φωτογραφικό έργο του Andre Kertesz, αν και ο ίδιος πεισματικά αρνιόταν τον χαρακτηρισμό του ως σουρεαλιστή γιατί θεωρούσε τα έργα τους ως πολύ ?φτιαχτά?. Καμάρωνε κρυφά όμως όταν οι άλλοι διαπίστωναν ότι οι φωτογραφίες του έχουν ?κάτι σουρεαλιστικό?.

Διακηρυγμένη επιθυμία του σουρεαλισμού ήταν ?να εμβαθύνει στα θεμέλια του πραγματικού? και τόνιζε την διάκριση "ανάμεσα στην βιωμένη εμπειρία και στην εξωτερική πραγματικότητα?.

Όμως πως μπορεί να ταιριάξει η εικονογραφία που στηρίζεται στον φακό  με τον σουρεαλισμό;
Ο Dali ισχυριζόταν πως ?η φωτογραφία απελευθερώνει την φαντασία? και ο Andre Bretton συγκρίνοντας την κάμερα με την αυτόματη γραφή, την χαρακτήριζε ως ένα ?τυφλό όργανο?, μια μηχανή που έχει την δυνατότητα να παράγει αντικειμενικές μαρτυρίες  χωρίς να ερμηνεύει, δίνοντας την ευκαιρία στο τυχαίο να παρεισφρήσει και αναστέλλοντας τους περιορισμούς της κριτικής σκέψης.

ΤΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μέσω του διαγωνισμού σας καλούμε να δημιουργήσετε φωτογραφίες στις οποίες η ονειρική διάσταση και η ποιητική αμφισημία θα έχουν πρωτεύον ρόλο.
Φωτογραφίες του πραγματικού κόσμου που όμως θα τις διακρίνει μια εξωπραγματική ποιότητα. Σαν να είναι εικόνες ονείρου και φαντασίας.

Θέλουμε να δούμε φωτογραφίες που να προκαλούν περιέργεια πέρα από το άμεσα προφανές. Να διαθέτουν ίσως αυτή την ασήμαντη λεπτομέρεια με την ανεξήγητη σημασία που εξυψώνει την φωτογραφία σε ένα ανώτερο επίπεδο ενδιαφέροντος.

Θέλουμε φωτογραφίες που να αντανακλούν το πνεύμα του σουρεαλισμού όχι με την ?τεχνητή? αντίληψη ενός Man Ray αλλά με την λιτή ποιητική εκφραστικότητα ενός Andre Kertesz.

Φωτογραφίες που είναι κατά κύριο λόγο προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας θα απορρίπτονται από την κριτική επιτροπή.
Και όπως πάντα, σας προτρέπουμε να ξεκινήστε σήμερα κάτι καινούργιο με αφορμή το διαγωνισμό. Μετά το πέρας του διαγωνισμού οι 10 πρώτες συμμετοχές, αποκτούν θέση στο Σαλόνι του DPGR (γκαλερί με Βραβευμένες φωτογραφίες) και ως εκ τούτου, οι φωτογράφοι καλούνται να τις ανεβάσουν σε ανάλυση (περίπου) 1600Χ1200.

Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους Νίκο Καλύβα noe Ανδρέα Τσονίδη anef και Ζήση Καρδιανό με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στo www.dpgr.gr την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010. Αναλυτικές πληροφορίες για τους Όρους Συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον .