Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 11:48

"Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη 2010": 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας

Θέμα: Labels / Ταμπέλες

Η ταμπέλα είναι κάθε είδους ετικέτα που έχουμε προσθέσει/κολλήσει σε κάτι, για να περιγράψουμε αυτό ή το περιεχόμενό του. Είναι ανθρώπινο ένστικτο να ομαδοποιούμε τα αντικείμενα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους και να δίνουμε ένα όνομα στο σύνολο αυτό. Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο με ετικέτες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν την προτίμησή μας. Υπάρχουν οι ταμπέλες που συνδέονται με καταναλωτικά προϊόντα και τη μόδα, οι ταμπέλες που βάζουμε εμείς οικειοθελώς στον εαυτό μας και μας δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουμε σε κάποια ομάδα, αλλά υπάρχουν και ταμπέλες που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να κατηγοριοποιήσουν τους άλλους και πηγάζουν από αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, πολιτικών και θρησκευτικών διακρίσεων κτλ. Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι ταμπέλες στη δική σας ζωή; Mε ποιον τρόπο θα μπορούσε μια ετικέτα να περιγράψει καλύτερα τον κόσμο που ζείτε; Πώς μπορεί μια ετικέτα να αποδώσει το απέραντο σύνολο των εμπειριών, τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του συνοψίζουν κάθε ανθρώπινο ον;

«Labels / Ταμπέλες» είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη και όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις αμέτρητες πλευρές από τις οποίες μπορούν οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα αυτό.

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν φέτος θα βραβευτούν με 1000? το πρώτο βραβείο, 600? το δεύτερο και 500? το τρίτο. Οι 10 καλύτερες συμμετοχές θα τυπωθούν σε πανό διαστάσεων 200 x 60cm και θα παρουσιαστούν στην παραλία της Ιθάκης για ολόκληρο το καλοκαίρι, ενώ οι δημιουργοί τους θα φιλοξενηθούν στο νησί το σαββατοκύριακο των εγκαινίων της έκθεσης (Ιούλιος 2010). Τα 100 καλύτερα έργα θα εκτεθούν στην Ιθάκη και την Αθήνα. Επιπλέον θα απονεμηθεί μετά από ανοιχτή on-line ψηφοφορία το ABSOLUT People's Choice Award, το οποίο περιλαμβάνει:
1 Apple iPad WiFi 32GB και δύο διανυκτερεύσεις σε ένα Boutique hotel της Αθήνας τον Σεπτέμβριο

Στο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει κάποιος με ένα ή δύο έργα. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί είναι ελεύθερη (γραφιστική σύνθεση, ζωγραφική, illustration, φωτογραφία, κολάζ, κόμικ κλπ.).

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα έργα τους μέσω της ιστοσελίδας www.tenimages.org

Τα διαγωνιζόμενα έργα θα πρέπει να έχουν διάσταση 40cm ύψος x 12cm πλάτος και να αποσταλούν σε ηλεκτρονικό αρχείο jpeg, ανάλυση 360 dpi (μέγιστο μέγεθος αρχείου 10MB).

Οι συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι και τις 21 Μαΐου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.tenimages.org
ithaca (at) thedesignshop.gr
210 3223410 (Ολυμπία Αϊβάζη)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1. Πρέπει να συμμετάσχω μεμονωμένα, ως φυσικό πρόσωπο ή μπορώ να συμμετάσχω με την «παρέα» ή την ομάδα μου;
Στο διαγωνισμό Δέκα Εικόνες για την Ιθάκη μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, μεμονωμένα άτομα, ομάδες ή εταιρίες, με τα ονόματα των ατόμων που συμμετέχουν στην ομάδα ή με το όνομα της ομάδας που έχουν σχηματίσει. Σε κάθε περίπτωση, κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να στείλει έως δύο συμμετοχές.

2. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στην αφίσα;
Δεν υπάρχουν απαραίτητα στοιχεία (λογότυπο, σλόγκαν κτλ), δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία η οποία πρέπει να επικοινωνήσει. Από την άλλη, ο καθένας είναι ελεύθερος να βάλει όποια και όσα στοιχεία θεωρεί απαραίτητα. Είναι καθαρά δημιουργική επιλογή του διαγωνιζόμενου.

3. Μπορώ να στείλω τη συμμετοχή μου ταχυδρομικώς ή με email;
Συμμετοχές μέσω email ή ταχυδρομείου δεν θα γίνουν δεκτές. Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να ανέβουν μέσω αυτής της ιστοσελίδας.

4. Πρέπει η Ιθάκη να εμπεριέχεται με κάποιο τρόπο στο concept της αφίσας;
Όχι. Η Ιθάκη είναι ένα πολύ όμορφο νησί αλλά όχι το θέμα του διαγωνισμού.