artmag logo
  125


Cover Theme
Η Αλαμουντίν, τα Γλυπτά και η υποτίμηση...
 Η πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα προκάλεσε την στροφή των διεθνών και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης προς ένα πολιτιστικό ζήτημα για το οποίο όποιος Υπουργός Πολιτισμού το κατέτασσε μέχρι πρότινος στις απόλυτες προτεραιότητες του τον θεωρούσαν τουλάχιστον γραφικό και στην καλύτερη περίπτωση ονειροπόλο...

περισσότερα >>
banner-adv
Αρθρογραφία
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: Η Αλαμουντίν, τα Γλυπτά και η υποτίμηση...
Η πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Αμάλ Αλαμουντίν στην Ελλάδα προκάλεσε την στροφή των διεθνών και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης προς ένα πολιτιστικό ζήτημα για το οποίο όποιος Υπουργός Πολιτισμού το κατέτασσε μέχρι πρότινος στις απόλυτες προτεραιότητες του τον θεωρούσαν τουλάχιστον γραφικό και στην καλύτερη περίπτωση ονειροπόλο...
ΦΟΡΕΙΣ: Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη: "Το Enter Art θέλει να προβάλλει τη δουλειά νέων καλλιτεχνών και να τους δώσει πρόσβαση σε μια διαδικτυακή αγορά."
Ανάμεσα στις ιδέες που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Disrupt, ειναι αυτή της Enter-Art.
ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ: Francis Picabia: «Ένας καλλιτέχνης ανάμεσα σε διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα»
Με αφορμή την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη Francis Picabia, που σχεδιάζει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για το 2016, το άρθρο αυτό εξερευνά τη καλλιτεχνική πρακτική του σημαντικού καλλιτέχνη ο οποίος συνδέθηκε με περισσότερα από ένα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα, επηρέασε και επηρεάστηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής του, αλλά κατάφερε να μην ενταχθεί ποτέ στην ουσία με κάποιο από αυτά. Ο Francis Picabia, μέσα από τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς του και τις λογοτεχνικές ανησυχίες του στιγμάτισε με το έργο του την τέχνη του 20ου αιώνα και εξακολουθεί να παραμένει μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της τέχνης ακόμη και σήμερα.
ΠΡΟΣΩΠΑ: Δημήτρης Περδικίδης
Ο Δημήτρης Περδικίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ –μαθητής του Παρθένη, του Ου. Αργυρού και του Α. Γεωργιάδη- από όπου αποφοίτησε το 1950 με μία διακοπή κατά την περίοδο 1942-48, οπότε και προσχώρησε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης.
Προτάσεις
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Διοργάνωση Disrupt, Startup, Scaleup 2014 στην Ελλάδα
Ο οργανισμός προώθησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας Industry Disruptors - Game Changers πραγματοποιεί το "Disrupt, Startup, Scaleup", για 2η χρονιά στις 15-16 Νοεμβρίου 2014.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Babylon Radio
Το πρόγραμμα του Babylon Radio επιθυμεί να παρουσιάσει εκπομπές τέχνης και ταυτόχρονα να λειτουργήσει σαν ένα "speaker's corner" προσκαλώντας ανοιχτά οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του σταθμού, στις 6 έως και 9 Νοεμβρίου 2014.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Ομιλία «Ίωνες φιλόσοφοι. Από τον Θεό στον άνθρωπο»
Ομιλία από τον Μιχάλης Παλικισιάνος με θέμα «Ίωνες φιλόσοφοι. Από τον Θεό στον άνθρωπο». Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στις 12:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις». Είσοδος Ελεύθερη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: "Η Φιλοσοφία στη ζωή" - ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας @ ΙΑΝΟ
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός "Νέα Ακρόπολη" διοργανώνει, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Η Φιλοσοφία στη ζωή". Θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου του 2014, στις 21.00, στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24).
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας
Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζεται από τις 12-26 Νοεμβρίου 2014 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
ΘΕΑΤΡΟ: Κουκλοθέατρο, Ο Ήλιος και ο Ποντικός
Κουκλοθέατρο, Ο Ήλιος και ο Ποντικός, μια παράσταση με χειροποίητες κούκλες, από το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στις 17:00 και κάθε Σάββατο για 4 παραστάσεις στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις».
ΘΕΑΤΡΟ: Πρόγραμμα Θεάτρου Κάτω απ' τη Γέγυρα 2014 - 2015
Πρόγραμμα Θεάτρου Κάτω απ' τη Γέγυρα για τη θεατρική περίοδο 2014 - 2015.
ΘΕΑΤΡΟ: «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum» του Heinrich Böll
Το Politheatro φιλοξενεί για τρεις παραστάσεις Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 9.15μμ την ομάδα Ubuntu με την παράσταση «Η χαμένη τιμή της Katharina Blum» του Heinrich Böll σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσιχλή.
ΘΕΑΤΡΟ: Οι απάχηδες των Αθηνών
Εμπνεόμενος από τον έρωτα δύο νέων, του Κώστα και της Τιτίκας, ο Γιάννης Πρινέας, πλάθει μία ηθογραφία, σκιαγραφώντας τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις της αθηναϊκής κοινωνίας στην περίοδο του μεσοπολέμου.
ΘΕΑΤΡΟ: «Η Ζωή μου στην τέχνη»
Η κωμωδία «Η ζωή μου στην τέχνη» του Άγγλου συγγραφέα Andrew Cowie, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αργώ από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, και θα παίζεται κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 9:15μμ, και Κυριακή στις 6.30μμ.
ΘΕΑΤΡΟ: Ο κόσμος της γαλλικής κωμωδίας στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια»
μια παράσταση τριών μονόπρακτων, που υπό τον γενικό τίτλο «Amour et piano» (Έρωτας και πιάνο), ανεβαίνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 από την ομάδα «Υστερόγραφο», στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια», στην οδό Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210-8673.655.
ΘΕΑΤΡΟ: Μια Ελλάδα Θέατρο του Δημήτρη Μαλισσόβα
Μια Ελλάδα Θέατρο του Δημήτρη Μαλισσόβα κάθε Δευτέρα από 17 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2014 στο Θέατρο Badminton.
ΘΕΑΤΡΟ: «Η Φωνή της Πεταλούδας» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου
Θεατρική Παράσταση «Η Φωνή της Πεταλούδας» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Μια διάσημη σοπράνο και η εμμονή της με τον χαρακτήρα της Μαργαρίτας στον ΦΑΟΥΣΤ του Γκαίτε. Πρεμιέρα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στις 20:00 και κάθε Κυριακή, για 6 μόνο παραστάσεις στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις».
ΘΕΑΤΡΟ: «Η τρυφερή σου μολότωφ» του Γκουστάβο Οτ
Πρεμιέρα για το Politheatro το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 9.15μμ στο θέατρο Πολυθέαμα με το βραβευμένο έργο του συγγραφέα Γκουστάβο Οτ 'Η τρυφερή σου μολότωφ'.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αριστουργήματα για βιολί σόλο
Η chaconne του Bach από τον 17o αιώνα, η 5η σονάτα για σόλο βιολί του Ysaye (Iζαί) από τον 19ο αιώνα και η σονάτα για σόλο βιολί του Bartok από τον 20ο αιώνα, παρουσιάζονται από τον Ευγένιο Ζημπάι στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις», την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 στις 20.30.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ρεμπέτικη μουσική «Δάκρυ - δάκρυ πέφτουνε της βροχής οι στάλες»
Το μουσικό σχήμα ΤρόιΚα και η Εύα Ξένου παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση, κυρίως από το χώρο του Ρεμπέτικου, που δεν περιορίζεται σε μια απλή εκτέλεση καλών τραγουδιών. Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 στις 22:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις».
ΜΟΥΣΙΚΗ: Giorgos Tabakis Trio Live στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Το trio του κιθαρίστα Γιώργου Ταμπάκη, μετά το τέλος των ηχογραφήσεων του cd ''inter mundos'', ξεκινά τις χειμερινές του εμφανίσεις με πρώτη στάση το café του Νομισματικού Μουσείου την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 9μμ.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Συναυλία - αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη, παρουσιάζουν τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 στις 20.30 στην Τεχνόπολη Δ.Α. (Αίθουσα «Μηχανουργείο»), σε μία συναυλία-αφιέρωμα στον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Συναυλίες από 10 εως 14 Νοεμβρίου - Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Συναυλίες θα δοθούν στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου. Μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συμπράττουν για να παρουσιάσουν μερικές από τις ωραιότερες σελίδες της μουσικής τέχνης την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.30.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Δημήτρης Μαρίνος: Μουσικά Ανάλεκτα VII
Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS ανοίγει την νέα καλλιτεχνική του περίοδο με τον σολίστ του μαντολίνου Δημήτρη Μαρίνο, Μουσικά Ανάλεκτα VII, σε ρεσιτάλ. Από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου 2014 στο Ωδείο Αθηνών.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Παντελής Αμπαζής - Γεράσιμος Γεννατάς «δεν υπάρχει κράτος Madame»
Ο μποέμ τραγουδοποιός Παντελής Αμπαζής, παρέα με τον γνωστό σανιδοφάγο ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά και το συγκρότημα «Ανωτάτη Ζαμπετική» έρχονται για να κάνουν το μεγάλο μπαμ! «δεν υπάρχει κράτος Madame» στις 25/10, 2/11, 9/11 και 16/11/2014 στο Half Note.
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΠaRaΔoxonia
ΠaRaΔoxonia. Τα τέσσερα μέλη του σχήματος την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 θα βρίσκονται στο Half Note.
ΜΟΥΣΙΚΗ: «Η Αφροδίτη του Μάνου», Μάνος Ελευθερίου & Αφροδίτη Μάνου
Η Αφροδίτη Μάνου τραγουδάει Μάνο Ελευθερίου και ο Μάνος Ελευθερίου διαβάζει κείμενα από τη Βιβλιοθήκη της καρδιάς του. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2014 στον Ιανό.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ρεσιτάλ Νοεμβρίου - Κάθε σαββατοκύριακο στο Ωδείο Αθηνών
Το σύνολο μουσικής δωματίου KYKLOS, ύστερα από ένα εκρηκτικό καλοκαίρι, ξεκινάει δυναμικά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο: καθιστά το Ωδείο Αθηνών κέντρο πολιτιστικής έξαρσης, παρουσιάζοντας τρία ξεχωριστά ρεσιτάλ για τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου. Από τις15, 16, 22 και 29 Νοεμβρίου 2014.
ΜΟΥΣΙΚΗ: Τέτη Κασιώνη ''Σ' ένα Κομμάτι Ουρανού"
''Σ' ένα Κομμάτι Ουρανού". Η Τέτη Κασιώνη, την οποία έχουμε γνωρίσει μέσω της διαδρομής της σε μουσικές του κόσμου, πλαισιώνεται από τους εξαιρετικούς μουσικούς, Μάρκο Κώτσια στο πιάνο και Γιώργο Ταμιωλάκη στο τσέλο. Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στις 22:00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις».
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: 20 + 20 για τα 20!!!
Η έκθεση «20 + 20 για τα 20!!!» θα εγκαινιαστεί στην IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 20:30 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Έκθεση Αγορά & Δώρον @ ΜΙΕΤ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Goethe-Institut Thessaloniki εγκαινιάζουν την έκθεση ΑΓΟΡΑ & ΔΩΡΟΝ φαντάσματα της φιλοξενίας από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου - 25 Ιανουαρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή - Βασ. Όλγας 108.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Ομαδική έκθεση κολάζ στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος
Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ομαδική έκθεση κολάζ από το Τμήμα Εφύβων Νέων 18 Άνω την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, στις 19:00 με τίτλο «Οι Εικόνες Μιας Αλήθειας | Το Κολάζ στην Ψυχοθεραπευτική Διαδικασία».
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Videozoom Greece: On Πause - Εγκαίνια Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε
Το Videozoom είναι ένα πρότζεκτ του πολιτιστικού οργανισμού Sala 1 που από το 2001 στόχο έχει να παρουσιάσει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή της video art. Η ελληνική έκδοση με τον τίτλο On Πause θα παρουσιαστεί στις 14 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε ενώ από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί στη Sala 1.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Juana Page στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Juana Page με τίτλο Inner Vision από 12 Νοεμβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2014.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Έκθεση "RES Q" της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών στο Μουσείο Γουναρόπουλου
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει από 19 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2014 την έκθεση "RES Q" της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Εγκατάσταση της γλύπτριας Έφης Παπαργυρίου @ Myro Gallery
Η Myrό Gallery σας προσκαλεί να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της γλύπτριας Έφης Παπαργυρίου με διακριτικό τίτλο "Χωρογράφημα" που φιλοξενεί στον χώρο της VITRINA από την Παρασκευή 7 έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: 12 Εικαστικοί Καλλιτέχνες συναντούν τον Νίκο Καζαντζάκη στον Πολυχώρο Vault.
12 Εικαστικοί Καλλιτέχνες συναντούν τον Νίκο Καζαντζάκη από 20 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Vault. Διάλογο με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ανοίγουν 12 εικαστικοί καλλιτέχνες, εκφράζοντας διαφορετικές πτυχές της αφήγησης, του νοήματος και του ύφους του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Έκθεση του Τούρκου ζωγράφου και καθηγητή Devrim Erbil στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας Αθηνών – Πειραιώς παρουσιάζουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από 4 έως 11 Νοεμβρίου, την έκθεση του Τούρκου ζωγράφου και καθηγητή Devrim Erbil με τίτλο «Από την Τουρκία με αγάπη».
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Εικαστικές αναφορές στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο – Ελ Γκρέκο, αφιέρωμα στα 400 χρόνια από το θάνατό του
ο Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, τα Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, διοργανώνει έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα:«Εικαστικές αναφορές στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο – Ελ Γκρέκο, αφιέρωμα στα 400 χρόνια από το θάνατό του» στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ., Δ. Φιλοσόφου & Γλυκήδων (κάστρο Ιωαννίνων) μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2014.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: ShoegazingCity Project @ metamatic:taf
Το metamatic:taf παρουσιάζει με ενθουσιασμό την έκθεση ShoegazingCity project, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»
Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014 εγκαινιάστηκε στο Πάρκο Ελευθερίας η έκθεση "Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967» που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Πλήθος κόσμου την έχει επισκεφθεί ενώ υπάρχει ξενάγηση για οργανωμένες επισκέψεις, σχολεία κλπ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Νοεμβρίου 2014.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: "Το Μυστικό της Επιτυχίας"- Διάλεξη από τον Θωμά Κινδύνη
Οι ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ του Θωμά Κινδύνη διοργανώνουν μία σειρά διαλέξεων που αφορούν σε θέματα της ζωής και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη με θέμα: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ»
Eπικαιρότητα
banner-adv
Προσκλήσεις Καλλιτεχνών
Διαγωνισμοί
^ Αρχή