Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 12:19

Κωνσταντίνος Κερεστετζής: "Δυστυχώς βλέπουμε μόνο ότι μέσα μας φέρουμε"

Γράφτηκε από την 


Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΓΑΒΡΑΣ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ», του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014.
Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής μετά την διαμονή του στην Κωνσταντινούπολη και την ολοκλήρωση των έργων εκεί, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος σε μια μακράς διάρκειας επίσκεψη, που κρατάει μέχρι σήμερα... Στη νέα του δουλειά, αποτυπώνει στιγμές της μοναχικής ζωής.

 


1/ Ποια ανάγκη σας οδήγησε στο Άγιο Όρος; Καταφέρατε να βρείτε το απαραίτητο κλίμα δημιουργίας εκεί;

 
1/ Κάθε φορά οι λόγοι που με οδηγούν στο Όρος είναι διαφορετικοί και πολυσύνθετοι. Τα τελευταία χρόνια όμως ανεβαίνω μόνο για ζωγραφική προσπαθώντας να αναπτύξω ένα ζωντανό εικαστικό διάλογο μαζί του κάτι που δεν είναι ούτε απλό ούτε και εύκολο γιατί το Όρος δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο, απεναντίας θα έλεγα ότι είναι τόσο πολυδιάστατο που όσο το γνωρίζεις, τόσο διαπιστώνεις συνεχώς το πλούτο του, την ιδιομορφία και το μέγεθός του. Είναι ένας τόπος που θέλει σίγουρα χρόνο για να μπορέσεις να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας αλλά είναι εφικτό.

2/Από ποιες πηγές αντλείτε συνήθως έμπνευση; Κατά πόσο επηρεάζει τη δημιουργία σας η εκάστοτε ψυχική σας κατάσταση;


2/Είμαι από τους ζωγράφους που η τέχνη τους είναι άμεσα εξαρτημένη από τη φύση, από τα πράγματα γι αυτό και τα θέματα μου είναι εμπνευσμένα από τον κόσμο που με περιβάλλει. Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να ζωγραφίσω παγόβουνα και να νιώθω πως εκφράζω αισθήματα αληθινά δικά μου γιατί απλά δεν ζω μέσα σε ένα αρκτικό περιβάλλον. Έλεγε ο μεγάλος Τσαρούχης ότι ''η ζωγραφική είναι τα πρακτικά των συναντήσεων με τα πράγματα'' γι αυτό και η ψυχική διάθεση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία γιατί η τέχνη δεν είναι καταναγκασμός αλλά κατάσταση ελευθερίας που πρέπει να εκφράζεται από ελεύθερους ανθρώπους που ζουν σε αρμονία με το θυμικό τους.

3/Ποιοι ζωγράφοι πιστεύετε ότι σας έχουν επηρεάσει στο έργο σας;


3/Υπάρχουν πολλοί ζωγράφοι που με επηρεάσανε συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα, άλλους πλησίασα εγώ και άλλοι με πλησιάσανε, κάποιοι είναι ζωντανοί και άλλοι ανήκουν στο πάνθεον, κάποιοι με μπερδέψανε με τις διδασκαλίες τους και άλλοι με ξεμπερδέψανε. Στην εποχή που ζούμε τα πράγματα είναι πολύ χαμένα και είναι πολύ δύσκολο να βρει ο νέος τον πραγματικό δάσκαλο. Ένας τέτοιος ζωγράφος\δάσκαλος είναι ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος και του οφείλω πραγματικά πολλά.

4/Κατά πόσο πιστεύετε ότι υπήρξε καταλυτική η διαδικασία της προσευχής και οι συμβουλές των μοναχών στο Άγιο Όρος;


4/Η ζωγραφική η ίδια κρύβει μέσα της πολύ προσευχή, όμως είναι καλά κρυμένη, δε μπορεί να τη δει ο άνθρωπος χωρίς κάποιος να τον μυήσει σε αυτήν γιατί είναι μυστική. Το Άγιο Όρος βοηθά τον αναζητητή προς αυτή τη κατεύθυνση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους γιατί πίσω από κάθε αληθινό πνευματικό αγώνα κρύβετε η προσευχή μετά προσοχής.

5/Έχετε απεικονίσει προσωπογραφίες, νεκρή φύση, αστικά τοπία, αλλά και αρκετή φύση... η φύση είναι στοιχείο που συνάδει με την πνευματικότητα κατά τη γνώμη σας;


5/ Κοιτάξτε, άμα δε ζεις την πνευματικότητα σαν οντότητα δε θα μπορέσεις να τη δεις πουθενά ούτε στη φύση ούτε στο ναό ούτε στον ιερέα, δυστυχώς βλέπουμε μόνο ότι μέσα μας φέρουμε.

6/Η ζωή στο Άγιο Όρος είναι εύκολο να ακολουθηθεί από ένα καλλιτέχνη;


6/Εξαρτάται για ποια ζωή μιλάμε και για ποιο καλλιτέχνη. Το θέμα δεν είναι μονοδιάστατο.

7/Ενταχθήκατε με ευκολία στους κόλπους των μοναστηριών του Άγιου Όρους;


7/Αν είσαι άνθρωπος που έχει αγάπη για τον άνθρωπο και κατανόηση τότε είναι εύκολο να βρεις ανάπαυση και ησυχία μέσα στα μοναστήρια ζώντας με τους μοναχούς, αλλιώς οι τριβές που θα συναντήσεις μπορεί να σε δυσκολέψουν πραγματικά.

8/Θα προτείνατε την εμπειρία που ζήσατε στο Άγιο Όρος σε άλλο δημιουργό;


8/Βλέποντας τα ωφέλει που αποκομίζω από τη παρουσία μου εκεί και βέβαια θα το πρότεινα χωρίς κανένα ενδοιασμό, γιατί είναι μεγάλη ευλογία να ζεις ανάμεσα σε ανθρώπους που συνειδητοποιήσανε ότι η μέριμνα για τη ψυχή είναι το ύψιστο αγαθό που φέρει ο άνθρωπος μέσα του για να πλησιάσει τον Θεό. Τέχνη χωρίς ψυχή, χωρίς Θεό είναι τέχνη χωρίς νόημα.

9/Πως βιώνει ένας καλλιτέχνης την οικονομική κρίση που διανύουμε; Ποια στάση θεωρείτε ότι πρέπει να κρατούν οι άνθρωποι των τεχνών;


9/Ένας καλλιτέχνης που έχει εστιάσει στο πνευματικό μέρος της τέχνης δεν επηρεάζεται ουσιαστικά από τις εξωτερικές εκάστοτε συνθήκες όποιες κι αν είναι αυτές γιατί ζει κάτω από την σκέπη αυτής. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ιστορία της τέχνης που ο καλλιτέχνης έδωσε στην ανθρωπότητα έργα μεγάλης πνοής κάτω από συνθήκες μεγάλης ανέχειας υλικής γιατί η φύση της τέχνης είναι φύση πνευματική. Πνευματική ζωή δεν έχουμε και ίσως αυτή η ''κρίση'' να βοηθήσει τον άνθρωπο να στραφεί προς αυτή τη κατεύθυνση με τρόπο πραγματικά ουσιαστικό. Αυτό θα είναι όφελος όχι μόνο για τους ανθρώπους της τέχνης αλλά για τον άνθρωπο γενικά.

10/Ποια είναι τα επόμενά σας καλλιτεχνικά σχέδια;


10/Θα συνεχίσω την εργασία μου στο Άγιο Όρος αλλά εστιάζοντας το βλέμμα μου πλέον στους μοναχούς δουλεύοντας τόσο στο πορτραίτο όσο και τις φιγούρες. Αυτό πλέον μπορώ να το κάνω τώρα καθότι προαπαιτείτε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους μοναχούς ώστε να μη σε νιώθουν ως ξένο σώμα μέσα στη μοναστική ζωή τους.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις εξής ημέρες και ώρες:
Δευτέρα και Σάββατο : 11:00 – 14:00
Τρίτη έως Παρασκευή : 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Έκθεση εικόνων


Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτιστική Διαχείριση (Master's of Arts) στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου. Έχω εργαστεί ως P.A. to CEO σε εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών, ως Media Assistant (επικοινωνία και προβολή πολιτιστικών θεαμάτων) για το Θέατρο Badminton και το Half Note Jazz Club αλλά και ως αρθρογράφος και επιμελήτρια κειμένων σε πολιτιστικά sites. Παράλληλα εργάζομαι ως φωτογράφος (συνεργασία με το αγγλόφωνο ταξιδιωτικό περιοδικό Athens Insider) και social media manager σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος sites.
https://www.flickr.com/photos/mariren/albums
https://www.instagram.com/_mariren_/