Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 16:54

Η "παράξενη χρονομηχανή" του Άρη Δημοκίδη

Γράφτηκε από  Γιάννης Φαρσάρης
Ο ακούραστος και πολυπράγμων  μας ξεναγεί στην ιστορία πίσω από το παιδικό παραμύθι του "" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


Απ' το πρώτο μου κιόλας βιβλίο έφτιαξα δύο ήρωες που με ακολουθούν εδώ και χρόνια. Η Στέλλα και ο Στέφανος, τα δύο αδέρφια με μαγικές δυνάμεις που τσακώνονται όπως όλα τα αδέρφια αλλά τα ξαναβρίσκουν στο λεπτό, βασίστηκαν στην αδερφή μου και σε μένα και στις περιπέτειες που (νομίζαμε ότι) ζούσαμε μικροί. Τότε που με τη φαντασία μας φτιάχναμε μαγικούς κόσμους, βλέπαμε παντού μυστήρια που ζητούσαν λύση και ταξιδεύαμε με το μυαλό. Απ' όταν έφτιαξα τους ΣΤΕ (τη Στέλλα και το Στέφανο δηλαδή) ήξερα πως θα τους χρησιμοποιούσα σε πολλά βιβλία μου –τέσσερα μέχρι στιγμής- γιατί μ' αυτούς γινόμουν ξανά παιδί και αισθανόμουν σα να ζούσα κι εγώ μαζί τις περιπέτειές τους.

Μικρός ήθελα να φτιάξω μια χρονομηχανή (ω, οι εποχές που νομίζαμε ότι όλα ήταν δυνατά!) και να ταξιδεύω μπρος και πίσω στο χρόνο. Στην Παράξενη Χρονομηχανή που είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο μου με τους ΣΤΕ, οι ήρωες πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία του πλανήτη μας για να λύσουν ένα περίεργο μυστήριο. Και για να συλλέξουν πληροφορίες αποφασίζουν να γνωρίσουν τον κόσμο από πρώτο χέρι, ταξιδεύοντας με την χρονομηχανή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του χρόνου που τους ενδιαφέρουν, μαζεύοντας, σαν κομματάκια του παζλ, τα στοιχεία που λύνουν το μυστήριο.

Κι εγώ θα ήθελα να βρεθώ στην εποχή των δεινοσαύρων και να ζήσω περιπέτειες. Κι εγώ θα ταξίδευα ευχαρίστως στην Αρχαία Ελλάδα για να δω πώς ήταν η καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Επίσης σαν τρελός θα ήθελα να μπω στη χρονομηχανή και να βρεθώ στο παλάτι των Βερσαλλιών, στο Παρίσι την εποχή της Μαρίας Αντουανέτας και να χορέψω στις μεγάλες γιορτές της. Θα ήθελα να πάω όμως και στο μέλλον, στη Θεσσαλονίκη του 3012 ή ακόμα πιο μετά και να δω πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων που θα έρθουν μετά από μας.

Και επειδή δεν μπορώ να ταξιδέψω σ' όλα αυτά τα μέρη, έγραψα την Παράξενη Χρονομηχανή, ελπίζοντας πως όσοι τη διαβάσουν θα ταξιδέψουν με τρόπο μαγικό, έστω και με τη φαντασία τους...