Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 14:07

Η ιστορία ενός μικρόκοσμου από την Χαρά

Γράφτηκε από  Χαρά Γριβοκωστοπούλου

Φθινόπωρο του 2004, τελευταίο έτος στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, κι ακόμα δεν είχα ιδέα τι θα παρουσιάσω ως πτυχιακή εργασία στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Τέλος πια με τους πειραματισμούς, ήταν καιρός να δείξω την όποια αξία μου ως εικαστικός καλλιτέχνης και τι έμαθα τόσα χρόνια ως φοιτήτρια...

Η ιδέα μου ήρθε ξαφνικά ένα πρωινό, πίνοντας καφέ στο Θησείο: Ξεφυλλίζοντας το κυριακάτικο φύλλο εφημερίδας, τράβηξε την προσοχή μου η ασπρόμαυρη φωτογραφία μικροσκοπίου που συνόδευε ένα άρθρο ? αφιέρωμα για τους κοκκόλιθους*. Το υπέροχο σχήμα των μικροοργανισμών μου κίνησε την περιέργεια κι έτσι ξεκίνησα μια έρευνα με σκοπό να βρω όσες περισσότερες εικόνες μπορούσα για να αντλήσω έμπνευση από τα έργα του μεγαλύτερου καλλιτέχνη, δηλαδή της φύσης.

Ψάχνοντας, συγκέντρωσα πολλές πληροφορίες όχι μόνο για τους κοκκόλιθους αλλά και για διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, φτάνοντας μέχρι τα εξώκοσμα πλάσματα της βαθιάς θάλασσας. Τι θα έκανα όμως με αυτό τον όγκο πληροφοριών; Δεν ήθελα απλά να αναπαραστήσω αυτά που έβλεπα στις εικόνες, έπρεπε να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό. Έτσι ξεκίνησα να φτιάχνω τα δικά μου "μικρόβια", τα πλάσματα της φαντασίας μου. Στην αρχή χρησιμοποίησα πλαστελίνη, αλλά σύντομα ανακάλυψα τον πηλό μοντελισμού και κατάλαβα ότι ήταν το ιδανικό υλικό για αυτό που προσπαθούσα να πετύχω. Τα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με τα περίεργα σχήματα που γεννούσε η φαντασία μου ήταν αυτά που έδωσαν ζωή στα έργα μου, και τους επέτρεψε να ξεφύγουν από το αυστηρό εργαστηριακό περιβάλλον και να αποκτήσουν μια χιουμοριστική διάθεση.

Δουλεύοντας για αρκετούς μήνες, καταφερα να φτιάξω περίπου 800 τέτοια πλασματάκια, τα οποία σχημάτισαν μια εγκατάσταση, αυτή της πτυχιακής μου εργασίας. Μέχρι τότε όμως είχα σχεδόν ξεχάσει ότι δούλευα για την απόκτηση ενός πτυχίου, τόσο πολύ το διασκέδαζα!

Κοιτάζοντάς τα μικρά μου έργα, σκεφτόμουν πως όλη αυτή η ευχάριστη διαδρομή ξεκίνησε από μια απλή φωτογραφία που θα μπορούσα να είχα προσπεράσει και να μην είχα καν προσέξει?

calolita_1

calolita_2

*Οι κοκκόλιθοι είναι ασβεστιούχα μέρη μονοκύτταρων μικροοργανισμών που ζουν κυρίως σε θαλάσσια περιβάλλοντα.

Τίτλος έργου: Microcosm

Υλικό: Πηλός μοντελισμού

Διαστάσεις: 15x20cm το κάθε γλυπτό